Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2015. Október 25. 00:00, vasárnap | Helyi

Változások a számvitelben

Változások a számvitelben

2016-ban jelentős változások lépnek életbe, amelyek a kettős könyvvitelt vezető vállalkozókat érintik.

A 2015. üzleti évről szóló beszámolót még a régi szabályok szerint kell összeállítani és a könyvelést is a jelenlegi rendben kell vezetni.
A legfontosabb változások 2016-tól:
1. Megváltozik az eredménykimutatás, a mérleg tartalma és formája.
A mérleg szerinti eredmény megszűnik, helyette csak az adózott eredményig számítjuk a cég tárgyévi eredményét, a mérlegbe is az adózott eredmény kerül.
Megszűnnek a rendkívüli tételek. Az eredménykimutatásból eltűnnek a rendkívüli bevételek, a rendkívüli ráfordítások és a rendkívüli eredmény. Ami jelenleg rendkívüli tételnek számít – például térítés nélküli eszközátadások, apportelszámolások, átvállalt kötelezettségek –, az tartalmának megfelelően átkerül az egyéb bevételek vagy ráfordítások, illetve a pénzügyi bevételek vagy ráfordítások közé. A pénzügyi műveletek szerkezete, tartalma is átalakul az eredménykimutatásban.
Az eddigi négyféle mérleg és négyféle eredménykimutatás közül a jövőben 2-2 fajtából lehet választani (mérleg A vagy B változat, eredménykimutatás összköltség vagy forgalmi költség eljárással).

2. Jelentősen emelkednek az egyes vállalkozási csoportokra vonatkozó értékhatárok, ezzel bővült az egyszerűsített éves beszámoló készítésére jogosultak köre. Az egyszerűsített éves beszámoló készítésére jogosító értékhatárok: mérlegfőösszeg 1 milliárd 200 millió forint, éves nettó árbevétel 2 milliárd 400 millió forint, létszám 50 fő. (A számítás pontos szabályait a törvény tartalmazza.)

3. Változik az osztalék elszámolása. Az adott év eredményével kapcsolatos jóváhagyott osztalék a következő évben, csak a határozat dátumával jelenhet meg a könyvelésben és nem lehet az előző évhez kapcsolódóan, az előző év eseményei között elszámolni. Cégtulajdonosoknak fontos lehet, hogy bár az osztalékfizetési korlátok számítása lényegében nem változik és a mérlegkészítésig elszámolt osztalékot is be lehet számítani, negatív adózott eredmény esetén mégis kisebb lesz a fizethető osztalék a korábbinál. Ha a tárgyév veszteséges, akkor a következő évben legfeljebb csak a veszteséggel csökkentett eredménytartalék fizethető ki osztalékként (az egyéb korlátok figyelembevétele mellett).
A változások a könyvelés átalakítását, új főkönyvi számlák felvételét igénylik, javasoljuk, hogy az érintett gazdálkodók időben készüljenek fel a 2016. januári átállásra. A változások nem érintik az egyéni vállalkozókat és az egyéni cégek, bt-k és kkt-k közül az eva- és kata-alanyokat, mivel ők nem tartoznak a számviteli törvény hatálya alá.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 25. 13:17, kedd | Helyi

ALVÓ SÉRTETTŐL LOPTAK AZ AUTÓPÁLYÁN

A tatabányai rendőrök tetten érték azt a két román férfit, akik egy pihenőben ismeretlen módon kinyitották egy alvó sértett gépkocsiját, és abból pénzt vittek el.

2024. Június 04. 04:00, kedd | Helyi

Átadta rozsdamentes gerendákat gyártó üzemét Tatabányán a Transport-Beton

Egyenes és hullámos gerincű rozsdamentes gerendákat gyártó üzemet adott át a Transport-Beton Kft. Tatabányán.

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Július 16. 08:16, kedd | Bulvár

Felmérés: a skótok 40 százaléka örül, hogy az angolok kikaptak a döntőben

A hétfőn ismertetett legfrissebb felmérés szerint a skótok 40 százaléka örül, hogy Anglia labdarúgó-válogatottja vereséget szenvedett a németországi Európa-bajnokság vasárnap esti berlini döntőjében.