Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2015. Január 20. 09:19, kedd | Helyi

Változtak az áfabevallási gyakoriságra vonatkozó szabályok

Változtak az áfabevallási gyakoriságra vonatkozó szabályok

Főszabály szerint az általános forgalmi adót továbbra is negyedévente kell bevallani

Nem változott az sem, hogy az áfakörbe tartozó adóalanyok év elején a két évvel korábbi adatokból kiindulva megállapítják a tárgyévre vonatkozó áfabevallási gyakoriságot. Ez alapján a bevallási gyakoriság lehet éves, negyedéves, illetve havi. Az adóalanyoknak negyedévente továbbra is vizsgálni kell, hogy az elszámolandó adó alakulása alapján, vagy a közösségi adószám igénylése miatt kötelezettek-e a bevallási gyakoriságukat megváltoztatni.

A feketegazdaság elleni hatékonyabb fellépés, valamint a fiktív cégalapítások visszaszorítása érdekében az adózás rendjéről szóló törvény 2015. január 1-jétől havi bevallási gyakoriságot ír elő az adóévben jogelőd nélkül újonnan alakult adózóknak. Az adózók a havi áfa-bevallásra a megalakulástól számított adóévet követő év utolsó napjáig kötelezettek.
Ugyanezen indokok alapján többletfeltételként jelenik meg a törvényben, hogy a bevallásra kötelezett adózó köteles negyedéves bevallásra áttérni abban az esetben, ha az adóévet megelőző második évben termékértékesítése, szolgáltatásnyújtása ellenértékének összege meghaladta az 50 millió forintot.

További fontos változás, hogy 2015. január 1-jétől – az adóalany bevallási gyakoriságától függetlenül – havi összesítő nyilatkozatadási kötelezettséget ír elő a törvény azoknak az adóalanyoknak is, akiknek a tárgyévi Európai Unión belüli termékbeszerzése meghaladja a meghatározott küszöbértéket (50000 eurónak megfelelő összeget). Tehát a gyakoriságváltási kötelezettség nemcsak az eddig meghatározott termékértékesítések esetén vonatkozik az adóalanyokra.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 25. 13:17, kedd | Helyi

ALVÓ SÉRTETTŐL LOPTAK AZ AUTÓPÁLYÁN

A tatabányai rendőrök tetten érték azt a két román férfit, akik egy pihenőben ismeretlen módon kinyitották egy alvó sértett gépkocsiját, és abból pénzt vittek el.

2024. Június 04. 04:00, kedd | Helyi

Átadta rozsdamentes gerendákat gyártó üzemét Tatabányán a Transport-Beton

Egyenes és hullámos gerincű rozsdamentes gerendákat gyártó üzemet adott át a Transport-Beton Kft. Tatabányán.

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Július 16. 08:16, kedd | Bulvár

Felmérés: a skótok 40 százaléka örül, hogy az angolok kikaptak a döntőben

A hétfőn ismertetett legfrissebb felmérés szerint a skótok 40 százaléka örül, hogy Anglia labdarúgó-válogatottja vereséget szenvedett a németországi Európa-bajnokság vasárnap esti berlini döntőjében.