Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2022. December 20. 14:17, kedd | Belföld
Forrás: mti

Varga Mihály: a költségvetés finanszírozási helyzete stabil

Varga Mihály: a költségvetés finanszírozási helyzete stabil

Az ország biztonságos működéséhez, az energiaszámlához, a családok támogatásához és a nyugdíjak értékének megőrzéséhez szükséges források rendelkezésre állnak a jövő évre, a költségvetés finanszírozási helyzete stabil .

- mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a központi költségvetés 2023. évi finanszírozásáról szóló sajtótájékoztatón Budapesten hétfőn.

Kiemelte: a kedvezőtlen nemzetközi környezetben is folytatja a kormány a hiány és az államadósság csökkentését, amennyiben szükség lesz rá, kész további lépéseket tenni a cél érdekében.

A költségvetés hiánya 2023-ban 3,5 százalék lesz az idei évre várható 4,9 százalék után, az államadósság pedig a tavaly év végi 76,8 százalékról 74 százalékra csökken 2022 végére - erősítette meg.

A miniszter tájékoztatott arról, hogy a kormány a jövő évi költségvetés újratervezését megkezdte, a hónap végéig - a hiánycélt megtartva - módosítani fogják a korábban elfogadott törvényt, hiszen "más gazdasági pályát" látnak maguk előtt. Jövőre az a terv, hogy a magyar gazdaság elkerülje a visszaesést, és a növekedés 1,5 százalék legyen az idei év egészére várható 4,5-5 százalékos GDP-bővülés után - vetítette előre.

Varga Mihály emlékeztetett arra, hogy a gazdasági környezet február óta alapjaiban megváltozott a háború és a szankciók hatására, az európai gazdaságok jelentős része hamarosan recesszióba fordulhat. Korábban soha nem látott energiaválság bontakozott ki, az energiaárak 10-15-szörösükre nőttek. Az államháztartás energiaszámlája 4000 milliárd forinttal lett magasabb az korábbiakhoz képest - jelezte.

Magyarország stabilitását öt tényező mutatja: a foglalkoztatás továbbra is rekordszinten van, a munkanélküliség pedig az egyik legalacsonyabb az Európai Unióban; a magyar gazdaság növekedése továbbra is az uniós átlag felett van; a magyar adórendszer az egyik legversenyképesebb nemzetközi szinten; a beruházások magas szinten maradtak; illetve a kormány már évközben hozott olyan döntéseket, amellyel javított az egyensúlyi mutatókon - fejtette ki.

A finanszírozási tervről elmondta, hogy az elmúlt évtized eredményes adósságkezelése tompítani tudja a jelenlegi sokkokat; az államadósság átlagos futamideje 4 évről 6-7 évre nőtt, javult az adósság szerkezete és finanszírozási összetétele is. Kifejtette: tíz évvel ezelőtt az adósság több mint fele külföldi devizában volt, mára ez az arány 25 százalékra javult, egyúttal a külföldi befektetők 75 százalékos arányát 50 százalékra mérsékelték.

A tárcavezető felhívta a figyelmet arra, hogy jövőre a várható kamatkiadások ötödét a háztartásoknak fizeti a magyar állam, ez az arány 2010-ben még 4 százalék volt. A lakosság kezében lévő állampapírok aránya az idén némileg mérséklődött, ugyanakkor Európán belül továbbra is Magyarországon a legmagasabb, 20 százalékos a lakosság részvétele az államadósság finanszírozásában - hangsúlyozta.

Jövőre több sorozatban 4 milliárd dollár értékben terveznek devizakötvény-kibocsátásokat, és devizakötvények visszavásárlása is várható 1 milliárd dollár értékben. A lakossági piacon a termékek egyszerűsítését tűzték ki célul annak érdekében, hogy minél több család kapcsolódjon be az államadósság finanszírozásába - húzta alá.

A finanszírozást az év végén elfogadott helyreállítási program és a megállapodás az Európai Unióval is segíteni fogja - vélekedett Varga Mihály.

Kurali Zoltán, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgatója a sajtótájékoztatón tájékoztatott arról, hogy a központi költségvetés jövő évi nettó finanszírozási igénye 3200 milliárd forint, amelyet 3409 milliárd forint nettó kibocsátás finanszíroz. Az igényt meghaladó összeg a likviditási tartalékokat növeli.

Részletezte: a forint kötvények 1271 milliárd forint értékben, a forint lakossági állampapírok 595 milliárd forint értékben, míg a deviza-finanszírozás 1334 milliárd forint értékben járulnak hozzá a központi költségvetési hiány finanszírozásához.

A vezérigazgató közölte, hogy a változékony piaci helyzetre tekintettel a finanszírozási mozgástér növelése céljából a devizaadósság arányára vonatkozó toleranciasávot a 10-25 százalékról 30 százalékra emelik, az alsó határt pedig eltörlik.

Az ÁKK idén kialakított egy új stratégiát a lakossági állampapírokra, amellyel az a céljuk, hogy a 2022-es visszaesés után újból növelni tudják a lakossági állampapír-forgalmazást - hangsúlyozta Kurali Zoltán a sajtótájékoztatón.

Fotó: Varga Mihály - Facebook

Címkék: varga mihály

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.