Városlista
2024. július 15, hétfő - Henrik

Hírek

2015. Június 03. 07:18, szerda | Belföld
Forrás: MTI - fotó:hirado.hu

Varga Mihály: növelni kell a vállalati hitelállományt a bankoknál

Varga Mihály: növelni kell a vállalati hitelállományt a bankoknál

A vállalati hitelállomány növelésére van szükség a bankoknál azért, hogy több beruházás valósuljon meg és több munkahely jöjjön létre - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kedd este az M1 aktuális csatornán.

A miniszter hozzátette: a kormány adókedvezménnyel szeretné ösztönözni a bankokat a hitelezési aktivitás növelésére, 2016-ban összesen 10 milliárd forintot igényelhetnek vissza a vállalati hitelállományukat növelő bankok.

Varga Mihály szerint a jegybanki alapkamat szintje a gazdaság állapotát, az inflációs várakozásokat nézve a kedden megjelent londoni elemzésekkel egyetértve, 1,3-1,2 százalékig is csökkenhet.

A monetáris tanács a legutóbbi kamatcsökkentéssel jó döntést hozott, további csökkentésnek is van tere - mondta.

Az egészségügyi fejlesztésekre az elmúlt években több mint 300 milliárd forintot fordított a kormány hazai és uniós forrásokból. Olyan finanszírozásra kell hosszú távon átállni a szektorban, amely az ellátás nagyságát a gazdaság lehetőségeihez igazítja - hangsúlyozta Varga Mihály. Leszögezte: a fejlesztések folytatódnak, a bérrendezés elindul, jövőre 15,3 milliárd forinttal többet fordítanak egészségügyi dolgozók ellátására.

Varga Mihály szerint a 2016-os költségvetéshez benyújtott ellenzéki javaslatok több száz milliárd forint bevételkieséshez vezetnének.

A személyi jövedelemadó 16-ról 15 százalékra csökkentésével több mint 4 millió ember érezheti, hogy több marad nála, javul az életminősége - mondta.

Kitért arra, hogy az elmúlt hónapokban két nagy hitelminősítő is stabilra változtatta Magyarország kilátásait.

Magyarország felminősítése többletkeresletet támaszthat az állampapírok iránt - tette hozzá.

A gazdasági tárca vezetője szerint az ország adósságfinanszírozása évről évre könnyebb, a GDP-hez viszonyított államadósság tavaly 76,9 százalékra csökkent. Jövőre a tárca számításai szerint az ideinél 72-75 milliárd forinttal kevesebbet kell adósság megújítására költeni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 15. 07:59, hétfő | Belföld

Hétfőn magas középhőmérséklet, és nagyon erős UV-sugárzás várható

A legmagasabb, piros fokozatú figyelmeztetést adta ki a HungaroMet Zrt. öt vármegyére hétfő éjfélig a hőség miatt. Jelezték azt is: hétfőn az egész országban nagyon erős UV-B sugárzás várható, és néhol kialakulhatnak zivatarok is.

2024. Július 15. 07:58, hétfő | Belföld

Napos, meleg idő várható, néhol zivatarokkal

Jövő héten napos, meleg idő várható, néhol zivatarokkal, a hőség a hét elején tetőzik - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.

2024. Július 15. 07:57, hétfő | Belföld

Mentőautó borult fel Budapesten

Mentőautó és személygépkocsi ütközött vasárnap délután Budapest XI. kerületében a Bocskai úton, a mentő a balesetben az oldalára borult - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyelete az MTI-vel.

2024. Július 14. 08:24, vasárnap | Belföld

Honvéd altiszteket avattak a Hősök terén