Városlista
2024. augusztus 12, hétfő - Klára

Hírek

2013. Május 10. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Védelmet kapnak a közérdekű kérelmek, panaszok bejelentői

Védelmet kapnak a közérdekű kérelmek, panaszok bejelentői

Törvényben akarja rögzíteni a közérdekű bejelentések kezelését és a bejelentők védelmét a kormány - írja a Magyar Hírlap.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium most közzétett tervezete szerint a javaslat megteremti annak az Alaptörvényben foglalt alapvető jognak a törvényi szabályozását, hogy bárki egyedül vagy másokkal együtt kérelemmel, panasszal vagy javaslattal fordulhasson bármely közhatalmat gyakorló szervhez. A tervezet rögzíti, hogy közérdekű bejelentés megtételére állampolgárságtól függetlenül bárki jogosult, akár szóban, akár írásban. A tervezet szabályozza az adatkezelési szabályokat és a közérdekű bejelentők védelmét.

Az indítvány emellett összhangba hozza a panaszok és közérdekű bejelentések eddigi, hiányos szabályozását. A jogintézmény elsősorban a korrupció visszaszorítására szolgál, mindenkinek megadva a lehetőséget, hogy ha visszaélést észlel, azt a hatóságnak jelezze.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 11. 09:45, vasárnap | Belföld

Meteorológia: jövő péntekig újabb hőhullámra kell számítani, a hétvégén markáns hidegfront érkezhet

Jövő péntekig újabb hőhullámra kell számítani Magyarország döntő részén, majd a következő hétvégén markáns hidegfront érkezhet - derül ki a HungaroMet Zrt. szombat délutáni videójából.

2024. Augusztus 11. 09:43, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 32. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Augusztus 10. 09:34, szombat | Belföld

Másodfokú hőségriasztás lép életbe vasárnaptól

Másodfokú hőségriasztás lép életbe az ország egész területén vasárnaptól péntek éjfélig