Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2021. Augusztus 19. 06:00, csütörtök | Külföld
Forrás: Kokes János, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Védőmaszk nélkül tanulhatnak a cseh diákok szeptembertől

Védőmaszk nélkül tanulhatnak a cseh diákok szeptembertől

Védőmaszk nélkül tanulhatnak saját osztályaikban szeptembertől a cseh általános és középiskolák tanulói és diákjai, míg a közösségi termekben - mindenekelőtt a tornatermekben és az étkezdékben mindenkinek,

tehát a diákoknak, tanítóiknak és az iskolai személyzetnek egyaránt kötelező lesz a védőmaszk viselése - közölte keddi prágai sajtótájékoztatóján Adam Vojtech egészségügyi és Robert Plaga oktatásügyi miniszter.

Azoknak, akik nincsenek beoltva, vagy az utóbb hat hónapban nem estek át a Covid-19 betegségen, az iskolaév elején kötelezően koronavírus-tesztnek kell alávetniük magukat. Amennyiben ezt valaki elutasítja, akkor az iskolában mindenütt és állandóan védőmaszkot kell viselnie, és nem vehet részt aktívan a torna-, valamint az énekórákon.

Az miniszterek szerint három kötelező teszten kell átmennie mindenkinek - a gyerekeknek, a tanári kar és a személyzet más tagjainak - a rögtön a tanév elején, szeptember 1-jén, 6-án és 9-én. A tesztelést az iskoláknak maguknak kell megszervezniük. A szükséges antigénes teszteket az iskolák előzetesen megkaphatják az államtól. Amennyiben a pontosabb PCR-tesztet választják, akkor azokért utólagosan 200 korona (2800 forint) térítést kaphatnak az államtól. A PCR-teszteket az első három hétben kell elvégezni. Az iskolák az első tesztelések alapján dönthetik el, hogy szükség lesz-e azok folytatására, esetleg más óvintézkedésre, vagy sem.

Robert Plaga szerint a két minisztérium közös útmutatót dolgozott ki, amelyet megküldenek minden iskolába. Ebben részletesen ki vannak fejtve mindazok az óvintézkedések, amelyek célja megakadályozni az új koronavírus terjedését az oktatási intézményekben.

A tárca javasolja, hogy minden iskola létesítsen egy úgynevezett izolációs termet, ahol gyorsan elszigetelhetik a többiektől a betegség jeleit mutató egyéneket.

Kérdésre válaszolva Robert Plaga azt mondta, hogy a jövőben a tárcák már nem számolnak iskolabezárásokkal, hanem előnyben részesítik a betegek elszigetelését, illetve legfeljebb az egyes osztályok bezárását.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.