Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Június 09. 10:17, szombat | Belföld
Forrás: MTI

Végéhez közelednek az I. Nemzeti Snapszer Bajnokság selejtezői

Végéhez közelednek az I. Nemzeti Snapszer Bajnokság selejtezői

A Magyar Snapszer Szövetség június 23-án és 24-én országszerte kilenc helyszínen rendez egyszerre selejtezőt az I. Nemzeti Snapszer Bajnokságra

A megyei versenyeken legjobban teljesítő négy játékos nyer kvalifikációt az október 20-i budapesti döntőre.

Március óta javában folynak az országos és a határon túli selejtezők, azonban a SzuperSnapszer hétvégén egyszerre kilenc településen mérkőzhetnek meg egymással a legjobb kártyások. A versenysorozat elsődleges célja, hogy megtalálják az ország legjobb snapszeresét, továbbá a snapszerszövetség szeretné népszerűbbé tenni az egyik legrégebbi, hagyományos, közösségformáló és családi társasjátékát, a magyar kártyát. A verseny győztese a bajnoki cím mellett 10 millió forint összértékű nyereményben részesül - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.
A selejtezők nemcsak Magyarország területén, hanem a határon túl Burgenlandtól a Felvidéken át egészen Erdélyig folynak.
Tekintettel arra, hogy az ország egyes részein és a határokon túl is más-más szabályok szerint játsszák a snapszert, a szervezők egy 33 illetve 66 pontos egységesített szabályrendszert hoztak létre, így jobban ki lehet zárni a szerencse lehetőségét - fejtette ki Táncsics Péter, a snapszerszövetség elnöke az MTI-nek.
"A szövetség hosszú távú célja, hogy elősegítsük a snapszer szervezett keretek között való művelését és népszerűsítsük a játékot" - tette hozzá. Az elnök elmondása szerint az eddigi tapasztalatok alapján várakozásainknak megfelelően alakul az érdeklődés a program iránt, a selejtezőkre átlagosan 50-60 versenyző nevez, azonban olyan is előfordult már, hogy száznál több játékos gyűlt össze egy helyszínen.
"Az egyik legnagyobb meglepetés, hogy nagyon sok fiatal és kifejezetten sok hölgy ül le a játékasztalokhoz és mind nagyon jó eredményeket érnek el" - részletezte Táncsics Péter.
Nevezési feltételekről, a pontos szabályokról, helyszínekről és időpontokról a snapszerszövetség weboldalán (www.snapszer.hu) tájékozódhatnak az érdeklődők.
A játék népszerűsítése mellett a szövetség a magyar kártyát, mint játékeszközt is népszerűsíteni kívánja.
Széles körben elterjedt az a teória, hogy a magyar kártyának semmi köze a magyarsághoz. A kártyát egyedi képek illusztrálják, amelyek az 1848-49-es forradalom és szabadságharc előtt születtek, az európai forradalmi mozgalmak ébredésekor.
Sokáig úgy hitték, hogy a kártyacsomag a bécsi Ferdinand Piatnik kártyafestő műhelyének alkotása, ám 1973-ben egy angol gyűjtőnél megtalálták a széria ősdarabját, amelyen egyértelműen látszott az eredeti készítő, Schneider József pesti kártyafestő mester neve.
Schneider egy svájci dráma szereplőit festette a kártya lapjaira. A mester nem festhetett akkoriban magyar történelmi személyiségeket, vagy a szabadságharccal összefüggő alakokat, hiszen a korabeli erős cenzúra nem engedte volna forgalmazni a kártyákat.
Érdekesség, hogy bár a lapokon szereplő karakterek svájciak, Svájcban a magyar kártya nagyrészt ismeretlen.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során