Városlista
2024. szeptember 12, csütörtök - Mária

Hírek

2015. Február 18. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Végrehajtások: megváltoztatná az eljárási szabályokat a Kúria

Végrehajtások: megváltoztatná az eljárási szabályokat a Kúria

A végrehajtási ügyekben indult perek eljárási szabályainak megváltoztatását javasolja a Kúria az Országgyűlésnek. A mostani paragrafusok bizonyos esetekben ugyanis a hitelezőknek, a bankoknak kedveznek. Ugyanakkor sokaknak érdemes lehet átgondolni: abbahagyják-e a pereskedést, vagy folytatják a félbemaradt bírósági eljárásukat - írja a Magyar Nemzet.

A devizahitelügyek újabb fontos részletkérdéseit tekintette át a Kúria két szakmai, joggyakorlat-elemző csoportja. A nemrégiben lezárult vizsgálódások legfontosabb tudnivalóiról Gombos Katalin, a Kúria szóvivője elmondta, az első elemzőcsoport munkája menet közben alaposan megváltozott, a törvényhozás ugyanis tavaly nyáron, majd ősszel összesen három jogszabályt fogadott el a devizahitelek és forintkölcsönök ügyének rendezéséről.

Annyi azonban a jogi elemzés alapján valószínűnek tűnik, hogy az adósok közül többeknek érdemes lehet átgondolni: abbahagyják-e a pereskedést, vagy folytatják a félbemaradt bírósági eljárásukat. Sokak számára ugyanis elfogadható lehet az az elszámolás, amelyet a bank a tavaly törvénybe iktatott rendelkezések alapján készít most el a hitelfelvevőknek.

A Kúria másik elemzőcsoportja azokkal az ügyekkel foglalkozott, amelyekben a hitelüket visszafizetni nem tudó adósok a bíróságon szerették volna elérni az ellenük indult végrehajtás megszüntetését, kérve azt is, hogy az ítélkező tanács mondja ki a hitelszerződés érvénytelenségét. Gombos Katalin közölte, a szakmai testület szerint az ilyen eseteknél alkalmazandó egyes eljárási szabályok túlságosan szigorúak, s ezek miatt a bíróság nem mindig tudja alaposan áttekinteni az ügyet. Mindez pedig a hitelező helyzetét könnyítheti meg. Az elemzőcsoport így azt javasolta: a Kúria – az Országos Bírósági Hivatal közreműködését kérve – kezdeményezze az Országgyűlésnél a szóban forgó paragrafusok megváltoztatását. A lépés – a fegyveregyenlőség megteremtésével – az adósok, a fogyasztók érdekeinek védelmét szolgálná.'A gyors jogszabály-módosítás a korábbi devizahiteles-eljárások megítélését is befolyásolhatná' - jegyezte meg a szóvivő. Feltételezhető ugyanis, hogy a tavaly megakadt ügyek csak az idei esztendő vége felé zárulhatnak le.

A hitelkérdések elemzésére az igazságszolgáltatás – és a törvényhozás – mellett a bankszféra szereplői is szánnak időt. Tegnap például a Magyar Nemzeti Bank vezetői cseréltek eszmét az idehaza működő legnagyobb pénzintézetek irányítóival, döntéshozóival. Például szóba került a növekedési hitelprogram kibővítésének témája, és a felek bizonyos szabályozási felvetésekről is megismerhették a többiek véleményét.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 12. 11:42, csütörtök | Belföld

Elkészült a Kőröshegyi völgyhíd karbantartása

A tervezetthez képest 5 nappal korábban végeztek a saruk cseréjével a Kőröshegyi völgyhídon.

2024. Szeptember 12. 06:00, csütörtök | Belföld

Szijjártó Péter: Magyarország célja az albán európai uniós csatlakozási fejezetek megnyitása

Magyarország célja az albán európai uniós csatlakozási fejezetek első három csoportjának megnyitása még hazánk idei soros elnökségi időszaka alatt

2024. Szeptember 12. 06:00, csütörtök | Belföld

ingatlan.com: másfél évtizedes rekordot döntött az új lakások kínálata

Adataik szerint szeptember közepén több mint 8100 új lakást, és házat kínáltak eladásra az országban, ami másfél évtizede nem látott szintet jelent.

2024. Szeptember 11. 06:00, szerda | Belföld

EU-elnökség - Kovács Zoltán: logisztikai kihívások, ambiciózus magyar program

A magyar EU-elnökség hatalmas logisztikai kihívást jelent, miközben a kormány ambiciózus programot szeretne megvalósítani ebben a fél évben. Erről Kovács Zoltán államtitkár beszélt kedden Budapesten egy rendezvényen.