Városlista
2024. július 30, kedd - Judit

Hírek

2012. Augusztus 03. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Vesetumor elleni vakcinát állítottak elő

Vesetumor elleni vakcinát állítottak elő

A Tübengi Egyetem kutatói veserák elleni vakcinát állítottak elő. Az IMA901 nevű készítményt klinikai vizsgálatokban már sikeresen alkalmaztak - számol be a Science Daily.

Az IMA901 nevű készítmény tíz szintetikus tumorasszociált peptid-ből áll, amelyek képesek aktiválni a daganat ellen a szervezet saját T-sejtjeit, az úgynevezett killereket.

Ellentétben a kemoterápiával, a vakcina a szervezet immunválaszát célozza meg és mozgósítja azt a daganat ellen. A klinikai vizsgálatok azt mutatják, hogy ez az aktív immunizálás sikeres lehet a rák ellen, és sokkal kevesebb mellékhatással, mint a kemoterápia, meghosszabbítják a beteg életét. A módszer lényege, hogy az injekció immunválaszt vált ki rákos sejtekben, a korábban azonosított antigénekkel szemben.

Dr. Hans-Georg Rammensee, a Tübengi Egyetem immunológiai professzora szerint a mostani eredmény mérföldkő a rák elleni küzdelemben, s a különböző immunterápiák kidolgozásában. Az eredményeket ráadásul a többi daganatos megbetegedés elleni küzdelemben is fel lehet használni.

A vakcina a klinikai vizsgálatokban eredményesem állította meg a vesetumor növekedését. A tanulmány ugyanis kimutatta, hogy azoknak a betegeknek, akiknek a T-sejtjei reakcióba léptek a tumorasszociált peptidek ellen, annak hatására indult be immunreakciója.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 30. 08:10, kedd | Belföld

Lázár János: augusztusban fizetés kiegészítés lesz a MÁV-nál

Augusztusban fizetés kiegészítés lesz a MÁV-nál, és nagy bejelentések várhatóak a minisztériumban Lázár János építési és közlekedési miniszter hétfői Facebook-posztja szerint.

2024. Július 30. 08:08, kedd | Belföld

Budapesten és száznyolcvan településen folytatódik a szúnyogok elleni védekezés

Tíz vármegye száznyolcvan településén és hat budapesti kerületben, összesen negyvenezer hektáron folytatódik a szúnyoggyérítés a héten; a gyérítést végző járművek az esti és az éjszakai órákban dolgoznak

2024. Július 29. 08:11, hétfő | Belföld

Menczer Tamás: sok fiatal csatlakozására számítok!

Sok fiatal Fideszhez csatlakozására számít a jövőben Orbán Viktor miniszterelnök szombati, tusványosi beszéde hatására a Fidesz-KDNP kommunikációs igazgatója, aki erről a Kossuth rádió Vasárnapi Újság című műsorában beszélt.