Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2019. Október 13. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: mti

Világbajnok orosz nagymester is érkezett az 5. Világsakkfesztiválra

Világbajnok orosz nagymester is érkezett az 5. Világsakkfesztiválra

Számos érdeklődő részvételével kezdődött szombaton Budapesten a Polgár Judit ötlete nyomán megszületett Világsakkfesztivál, amelynek már ötödször ad otthont a magyar főváros, és amelynek mottója: A sakk összeköt minket.

Az elmúlt évhez hasonlóan idén is a Nemzeti Galéria a színhely, ahol ezúttal a tudomány kerül a fókuszba. Ennek az az oka, hogy a világ egyik legnagyobb pénzügyi befektető cége, a Morgan Stanley lett a főtámogató.

Az esemény kapcsán Magyarországra érkezett a Nemzetközi Sakk Szövetség (FIDE) orosz elnöke, Arkagyij Dvorkovics és Vlagyimir Kramnyik korábbi világbajnok orosz nagymester is.

Polgár Judit, aki 25 éven keresztül vezette a női világranglistát, a megnyitón újságíróknak elmondta: "a sakk ezer arcát bemutató" kezdeményezésükhöz szerte a világban mintegy harminc országból csatlakoznak oktatással, versennyel, bemutatóval - ahogy fogalmazott - mindennel, ami "sakkos".


Budapesten az 1500 éves játék gazdagságát és sokrétűségét kívánják bemutatni - mondta, arra is felhívva a figyelmet, hogy az 5. Világsakkfesztiválon konferenciát is rendeznek.

A Chess Connects elnevezésű tanácskozás célja, hogy megmutassa, miként járul hozzá a sakk a tudományokhoz, milyen lehetőségeket kínál az oktatásban és hogyan fejlődik mint sportág.

Budapest 2019-ben Európa Sportfővárosa, ennek apropóján a Jövő Európa-bajnokai elnevezésű versenyen bemutatkoznak a fiatal korosztály legjobbjai.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 16. 08:15, kedd | Belföld

Ötven tartalékos kezdi meg az alapkiképzést Szentendrén

Mintegy ötven fiatal kezdi meg hétfőn az egységes alapkiképzést a szentendrei Görgey Artúr laktanyában - mondta el a közmédiának Huszár Ferenc ezredes hétfőn a helyszínen.

2024. Július 16. 08:14, kedd | Belföld

Tizenhat vármegyében és 6 budapesti kerületben irtják a szúnyogokat a héten

Tizenhat vármegye négyszáznegyvennégy településén és Budapest hat kerületében lesz a héten szúnyoggyérítés - tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) hétfőn az MTI-t.

2024. Július 16. 08:09, kedd | Belföld

Idén is számos útszakasz újul meg a Magyar Falu Program keretében

Tízmilliárd forintból folytatódik országszerte a mellékutak állapotának javítása - közölte a Miniszterelnökség hétfőn az MTI-vel.