Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2012. Június 08. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Vita a földtörvényről

Vita a földtörvényről

Az új földtörvény legfontosabb célja, hogy a magyar föld magyar tulajdonban maradjon, és a helyi gazdák gazdálkodhassanak rajta

– szögezte le Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a készülő földtörvényről szóló csütörtöki sajtótájékoztatón. A miniszter hozzátette: a törvény sok más dolog mellett tisztázni fogja a birtokok mérethatárait és önbevalláson alapuló földtulajdon-nyilatkozatokkal rendezni kívánja a zsebszerződések ügyét is - írta meg a kormany.hu.

Magyarország mezőgazdasági ország, a mezőgazdaság stratégiai ágazatként kezelendő, mely ágazat prioritást élvez a magyar kormány részéről – ismertette a kormány magyar földdel kapcsolatos álláspontját Giró-Szász András. A cél az, hogy hazánk mezőgazdasága kiszámítható és versenyképes legyen, és sok családnak tudjon megélhetést biztosítani – tette hozzá a kormányszóvivő, emlékeztetve arra, hogy a kormány a vidék védelme érdekében alkotta meg a vidékstratégiát is.

„Megvédjük a magyar földet, ezt vállalta a tárca” – emlékeztetett Fazekas Sándor, hozzátéve: ez a cél összhangban van a kormányprogrammal és a vidékstratégiával is. Az új földtörvény vitaanyaga már elkészült, melyet az elmúlt hónapok során megtartott konzultációk, szakmai tanácskozások tapasztalatait és javaslatait is felhasználva alakítottak ki.

Két fontos célt tartanak szem előtt a törvény előkészítése alatt a jogszabályalkotók: egyrészt azt, hogy a termőföldet a földműves tulajdonolhassa és használhassa, másrészt pedig azt, hogy minden eszközzel meg kell védeni a földet a külföldi és belföldi spekulánsoktól egyaránt – szögezte le a miniszter. Ezen célok megvalósítására egy „ernyőtörvényt, egy földkódexet” kell megalkotni, mely nagyon széleskörűen, részletekbe menően szabályozza az ágazat minden szegmensét.

A jogszabály megalkotásába a tárca már eddig is bevonta a szakmai és gazdaszervezeteket, és országos fórumokon hallgatta meg az érintetteket – mondta Fazekas Sándor, hozzátéve: egy összetett munkáról van szó, és a minisztérium nagyon fontosnak tartja, hogy mindenki elmondhassa a véleményét. Ezért a fórumok és a szakmai tanácskozások folytatódnak, és minden ellenzéki párttal le fognak ülni tárgyalni a jogszabályról – mutatott rá a miniszter.

Fazekas Sándor ezután beszámolt a készülő szabályozás néhány fontosabb eleméről: az új jogszabályt úgy fogják megalkotni, hogy az – ellentétben a jelenlegi szabályozással - a helyi gazdákat segítse földhöz jutni. A szabályozás középpontjában a földműves állt, aki életformájában is ehhez a foglalkozáshoz kötődik. Egy átfogó fogalmi tisztázásra is szükség van - húzta alá a miniszter -, ugyanis a jelenlegi szabályozás hiányosságaiból kifolyólag sok fogalom keveredik.

A jogszabály nagyon fontos eleme lesz a zsebszerződések kiszűrése a földtulajdonok áttekintésével. Ez azért nagyon fontos, mert jelenleg nem lehet pontosan tudni, hogy Magyarországon kinek mennyi földje van. A felmérés egy önbevalláson alapulna, és ha ezt valaki elmulasztaná, az a földjeinek állami tulajdonba vételét vonná maga után, ha pedig valaki csalna a bevalláskor, akkor az akár 1-től 5 évig terjedő szabadságvesztést is maga után vonhatna – ismertette az elképzeléseket a miniszter.

A törvényben az őstermelő számít az alapegységnek, a második nagyobb egységet pedig a családi gazdaságok alkotnák a tervek szerint. A koncepció a nagyobb birtokok számát fokozatosan csökkenteni szeretné – mondta Fazekas Sándor.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal

2024. Május 02. 06:44, csütörtök | Belföld

Vitályos Eszter: a kormány minden megtesz a bérek növekedéséért

A kormány ezután is mindent meg fog tenni azért, hogy Magyarország gazdasága újra erős legyen, a magyar embereknek legyen munkája, és a bérek tovább növekedjenek

2024. Május 01. 09:19, szerda | Belföld

20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

Hosszú évek után teljesült a magyarok vágya, most mégis sokan szkeptikusan a csatlakozás helyességét illetően.