Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2016. Augusztus 05. 10:18, péntek | Helyi

Vizes csúcsok dőltek meg júliusban az ÉDV Zrt. szolgáltatási területén

Vizes csúcsok dőltek meg júliusban az ÉDV Zrt. szolgáltatási területén

Az Északdunántúli Vízmű Zrt. szolgáltatási területén csúcsok dőltek júliusban, elsősorban nem a vízfogyasztást, hanem a lezúduló csapadékmennyiséget illetően.

Pár nappal ezelőtt szupercella csapott le három településre is, ahol soha nem mért csapadékmennyiség zúdult le néhány óra leforgása alatt. Az ÉDV Zrt. gyors intézkedéseinek és ebben az extrém helyzetben is helytálló munkatársainak köszönhetően nem történt elakadás az ivóvízellátásban az érintett településeken sem.
Komárom-Esztergom, Fejér és Pest megye azon városaiban, ahol az ÉDV Zrt. szolgáltat, átlagosan valamivel több, mint 50.000 köbméter víz fogy naponta. Ez egy nyári napon akár 20 százalékkal is megemelkedhet. Az elmúlt 2 nyári hónapban 13 %-kal volt magasabb ez a mennyiség a normál vízfogyasztáshoz képest, míg az idei csúcsfogyasztást július 12-én mérték. A szolgáltatott víz minősége ebben az időszakban is kiváló volt.
Napjaink klímaváltozásának egyik ékes bizonyítéka a vasárnap Komárom és környékére lecsapó óriás erejű vihar, amelynek következtében a települések egy része víz alá került néhány órára. Az átlagos, éves csapadékmennyiség negyedét jelentő 150 millimétert néhány óra alatt elszenvedő településeket jégveréssel, viharos erejű széllel és villámokkal is sújtotta a természet. Az ÉDV Zrt. az utóbbi idők szélsőséges időjárási viszonyaira való felkészültségét is mutatja, hogy hétfő estére az érintett városokban kialakult katasztrofális állapotok normalizálódtak. Ez köszönhető volt a vízmű, a vízügyi hatóság, a katasztrófavédelem, az önkormányzatok, valamint a lakosság közös összefogásának.
Az előrejelzések szerint augusztusban 30 Celsius fok körüli átlaghőmérséklet várható, amit a jellemzően magas páratartalom miatt még melegebbnek érezhetünk. Ez hatással lehet a víziközmű ágazatra is, mivel a vízfogyasztás mennyisége az utolsó nyári hónap folyamán is nőni fog. Természetesen az ÉDV Zrt. már felkészült, hogy a vízszolgáltatás folyamatos és jó minőségű legyen a terheltebb időszakban is.
Az egyre intenzívebben előforduló hőhullámok miatt a társaság felhívja fogyasztói figyelmét a folyadékpótlás fontosságára is.
„Sokunk szabadsága is erre az időszakra tehető, így a pihenés alatt sem feledkezhetünk meg szervezetünk hidratálásáról, testünk hűtéséről a rosszullétek, kiszáradás elkerülésében. Akár otthon töltjük ezt az időt, akár elutazunk, elengedhetetlen a megfelelő folyadékbevitel, hiszen testünk folyamatosan vizet párologtat, ami napi több liternyit jelenthet a melegebb időben. Ilyen szempontból nagyobb odafigyelést igényel a legfiatalabb és az idősebb korosztály, továbbá háziállataink, növényeink is. A szakemberek által is javasolt folyamatos és gyakoribb vízfogyasztás kánikulakor, továbbá a zuhanyzások, locsolások számának növelése segíthet a nyári meleg átvészelésében” – javasolja Dr. Jelen Tamás, az Északdunántúli Vízmű Zrt. vezérigazgatója.

Címkék: ÉDV Zrt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 25. 13:17, kedd | Helyi

ALVÓ SÉRTETTŐL LOPTAK AZ AUTÓPÁLYÁN

A tatabányai rendőrök tetten érték azt a két román férfit, akik egy pihenőben ismeretlen módon kinyitották egy alvó sértett gépkocsiját, és abból pénzt vittek el.

2024. Június 04. 04:00, kedd | Helyi

Átadta rozsdamentes gerendákat gyártó üzemét Tatabányán a Transport-Beton

Egyenes és hullámos gerincű rozsdamentes gerendákat gyártó üzemet adott át a Transport-Beton Kft. Tatabányán.

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Július 16. 08:16, kedd | Bulvár

Felmérés: a skótok 40 százaléka örül, hogy az angolok kikaptak a döntőben

A hétfőn ismertetett legfrissebb felmérés szerint a skótok 40 százaléka örül, hogy Anglia labdarúgó-válogatottja vereséget szenvedett a németországi Európa-bajnokság vasárnap esti berlini döntőjében.