Városlista
2024. július 23, kedd - Lenke

Hírek

2023. Június 28. 06:00, szerda | Külföld
Forrás: mti

Vlagyimir Putyin: polgárháborút sikerült megakadályozni Oroszországban

Vlagyimir Putyin: polgárháborút sikerült megakadályozni Oroszországban

A Wagner katonai magánvállalat lázadásának elfojtásában részt vevő katonák gyakorlatilag polgárháborút akadályoztak meg Oroszországban - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden a Kremlben, a Katedrális téren, a műveletben részt vett fegyveres testületek és szakszolgálatok tagjai előtt.

"Önök megvédték az alkotmányos rendet, polgáraink életét, biztonságát és szabadságát. Megóvták hazánkat a felfordulástól, gyakorlatilag megállították a polgárháborút. A nehéz helyzetben önök világosan és összehangoltan cselekedtek, tettel bizonyították hűségüket Oroszország népe és a katonai eskü iránt, kinyilvánítva felelősségüket a haza sorsáért és jövőjéért" - mondta Putyin.

Az elnök szerint a katonaság "elszántsága és bátorsága", valamint a társadalom egészének konszolidációja "hatalmas és döntő szerepet játszott a helyzet stabilizálásában".

"A lázadásba belerángatott emberek látták, hogy a hadsereg, a nép nem velük van" - hangoztatta az orosz elnök.

Méltatta a biztonsági erőket, mert gyors fellépésüknek köszönhetően nem volt szükség harcoló alakulatokat visszavonni a "különleges hadművelet" övezetéből, és nem voltak civil áldozatok sem. Putyin egyperces néma tiszteletadást kért az életüket vesztett pilóták emlékének, és köszönetet mondott a fegyveres szolgálatoknak és a szakszolgálatoknak a haza és az eskü iránti hűségükért.

Viktor Zolotov, az orosz nemzeti gárda igazgatója újágíróknak bejelentette, hogy az általa irányított fegyveres erőt nehézfegyverzettel, harckocsikkal fogják felszerelni, amiről tárgyalások folynak az elnökkel.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak nyilatkozva kijelentette: nem ért egyet azokkal az állításokkal, amelyek szerint Putyin politikai pozíciója megingott a lázadás következtében.

"Mostanában számos ilyen ultraemocionális hisztéria van a szakemberek és az álszakemberek körében egyaránt. Ez hisztérikusan nyilvánul meg az új médián keresztül" - fogalmazott a szóvivő.

Peszkov szerint az orosz elnök körüli társadalmi konszolidáció erős.

Az Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnöknek a konfliktus megoldásában játszott szerepére vonatkozó kérdésre válaszolva azt hangoztatta, hogy a legfontosabbak a legrosszabb kimenetel megakadályozásában Putyin erőfeszítései, az ő akarata volt, ugyanakkor méltatta a szomszédos ország vezetőjének tapasztalatát és jó tulajdonságait, valamint az orosz vezetővel ápolt barátságát.

Egyebek között azt is közölte, hogy a Kremlnek nincs tudomása sem a Wagner alapítója, Jevgenyij Prigozsin tartózkodási helyéről, sem arról, hogy hivatalos tárgyalási előkészületek folynának Ukrajnáról, ahogyan azt az ARD német tévécsatorna állította. Rámutatott, hogy az egyezkedés lehetőségét mind Kijev, mind a Nyugat kizárta.

Peszkov elmondta, hogy este Putyin az orosz média vezetőivel tart majd zártkörű megbeszélést.

Fotó: Pixabay

Címkék: oroszország, putyin

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 23. 08:14, kedd | Külföld

Josep Borrell: elfogadhatatlan a magyar vád, amely szerint az EU a háborút pártolja

Teljes mértékben elfogadhat Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azon vádja, hogy az Európai Unió a háborút pártolja - jelentette ki az uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő Brüsszelben hétfőn.

2024. Július 22. 07:55, hétfő | Külföld

Joe Biden visszalépett az elnökjelöltségtől és Kamala Harrist támogatja új jelöltként

Joe Biden amerikai elnök visszalépett az elnökjelöltségtől, és alelnöke, Kamala Harris elnökjelöltségét támogatja.

2024. Július 21. 08:24, vasárnap | Külföld

Árvizeket és földcsuszamlásokat okozott a heves esőzés Szlovéniában

Árvizeket és földcsuszamlásokat okozott a heves esőzés Észak-Szlovéniában, a tűzoltók kétszáz esetben intézkedtek - írta a helyi sajtó szombaton.

2024. Július 19. 08:15, péntek | Külföld

Az Európai Parlament megválasztotta Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnökévé

Újraválasztotta az Európai Parlament plénuma csütörtökön Strasbourgban Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnöki tisztségébe.