Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2012. Április 14. 14:05, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress

Vonat- és buszjáratok szűnnek meg vasárnaptól

Vonat- és buszjáratok szűnnek meg vasárnaptól

Mintegy négyszáz vonat- és harminc menetrend szerinti helyközi autóbuszjárat szűnik meg vasárnaptól a közösségi közlekedésben.

A szaktárca elképzelései szerint a vasúti és autó­buszos menetrendek módosítása, összehangolása a közösségi közlekedés reformjának csak az egyik lépése lesz, az év második felében változik a kedvezményrendszer, kevesebb Volán társaság működik majd az országban, és átalakul a MÁV tulajdonosi szerkezete is.

Vasárnaptól jelentős változásra számíthat az utazóközönség - írja a Magyar Hírlap: a MÁV vasútvonalainak a felén mintegy négyszáz személyszállító vonat szűnik meg, illetve alakul át a közlekedési rend, ezzel párhuzamosan pedig harminc Volán-járat is kiesik a menetrendből. Így a fővárosból Győrbe, Tatabányára, Miskolcra, Ózdra, Szombathelyre, Nagykanizsára és Szegedre közlekedő Volán autóbuszok utazóközönsége ezentúl a MÁV szolgáltatásait veheti igénybe. Mint azt a vasúttársaság közölte, az intézkedés célja, hogy a vasúti személyszállítás teljesítménye a valós utazási igényekhez közelítsen, de a munkába és iskolába járáshoz mindenhol lesz elegendő vonat.

A menetrend-módosítás leginkább a regionális, illetve az amúgy is alacsony forgalmú mellékvonalakat érinti: a főváros környéki elővárosi forgalomban szinte egyáltalán nincs változás, egy miskolci InterCity kivételével valamennyi városközi gyorsvonat megmarad, és néhány fővonalon a rövid távolságon közlekedő személyvonatok szűnnek meg. Nincs vonalbezárás, viszont a mellékvonalak többségén napi két-három pár szerelvény közlekedését rendeli meg a szaktárca.

A változással éves szinten hatmillió kilométerrel kevesebbet tesznek meg a személyszállító vonatok a MÁV hálózatán. Mint azt Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára közölte, 2007-ben az ütemes menetrend országos bevezetésekor tízmillió kilométerrel emelkedett az éves szintű futásteljesítmény, az utasszám viszont nem változott. Ezzel szemben amíg 2007-ben ötvenmilliárd forint volt a MÁV támogatása, az idén a személyszállító vasúttársaság árkiegészítése 147, míg a pályavasút költségtérítése 47 milliárd forintot tesz ki. Az államtitkár szerint ugyanakkor a MÁV egyik legnagyobb működési problémája a magas adósságállomány. Az idén 36 milliárd forint hitel jár le, erre még nincs forrás a költségvetésben.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére