Városlista
2024. július 18, csütörtök - Frigyes

Hírek

2015. Augusztus 21. 22:03, péntek | Külföld
Forrás: mti

WSJ: váltságdíjat követelnek a CIA által Pakisztánban véletlenül megölt amerikai túsz holttestéért

WSJ: váltságdíjat követelnek a CIA által Pakisztánban véletlenül megölt amerikai túsz holttestéért

Nem ért véget az iszlamista militánsok által Pakisztánban elrabolt és évekig fogságban tartott amerikai orvos, Warren Weinstein kálváriája, akivel januárban a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) egyik drónja végzett...

... a The Wall Street Journal pénteki közlése szerint a holttestéért váltságdíjat követel egy csoport.

Barack Obama elnök az amerikai fegyveres erőik főparancsnokaként áprilisban magára vállalta a felelősséget a balul sikerült terrorelhárítási műveletért, amelyben Wienstein mellett életét vesztette Giovanni Lo Porto olasz segélymunkás is. Obama az amerikai kormány nevében bocsánatot kért a túszok hozzátartozóitól.
A lap szerint néhány nappal Weinstein halálát követően egy csoport kapcsolatba lépett az amerikai kormánnyal és pénzt követelt a holttestéért cserébe. Erről Washington értesítette az életét veszett túsz családját, de kizárta, hogy fizessen és ugyanerre intette a hozzátartozókat is.
Az Egyesült Államok a váltságdíj-fizetésre vonatkozó követelést megfosztotta az olasz kormánnyal is, amely csütörtökön meglepetésre bejelentette, hogy hazahozatta Lo Porto maradványait. Római illetékesek elzárkóztak annak megválaszolásától, hogy fizettek-e a holttestért.
A The Wall Street Journal rámutatott, hogy a két szerencsétlenül járt fogoly végtörténete közötti különbség újabb emlékeztető arra, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei eltérően viszonyulnak a túszok kiszabadításának kérdéséhez. Miközben Washington más országokat bírál amiatt, hogy hajlandóak váltságdíjat fizetni, miként Weinstein esetében is, nem tartja magát következetesen ahhoz a meghirdetett elvhez, hogy nem tesz "engedményeket" a terroristáknak.


A lap áprilisi exkluzív beszámolója szerint a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) 2012-ben segédkezett abban, a 2011-ben elrabolt Weinstein családja váltságdíjat fizessen az őt fogva tartó al-Kaida terrorhálózatnak. A szövetségiek azt mondták a hozzátartozóknak, hogy a váltságdíj kifizetése valószínűleg a legjobb megoldás lehet Weinstein kiszabadítására, igaz, hivatalosan nem hagyták azt jóvá.

Obama elnök júniusban bejelentette, hogy az Egyesült Államok kormánya ugyan továbbra sem tesz engedményeket terroristáknak, de segíteni fogja az érintett családokat vagy a közvetítő harmadik feleket az amerikai túszokról folytatott tárgyalásban. A változás értelmében a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsán belül egy túszügyekben illetékes reagáló csoportot állítottak fel, túszügyi elnöki különmegbízottat neveztek ki, és az (FBI) irányítása alatt az illetékes szervek egy koordináló csoportot ("túszszabadító fúziós sejtet") hoztak létre. Az érintett családok mellé szükség esetén kapcsolattartót rendelnek ki.
Lo Pollo holttestének Olaszországba történt visszatérése után a Weinstein család értetlenségének adott hangot, amiatt, hogy az amerikai és a pakisztáni kormány a tragikus CIA-dróncsapás után nem szerezte meg azonnal a holttesteket.
A The Wall Street Journal szerint a túszok halálát követelő akció után amerikai drónok nyomon követték, hogy a halottakat hová temették el. Obama bocsánatkérését követően az amerikai hírszerzésnek tudomására jutott, hogy a holttesteket kihantolták és elszállították. Weinstein és Lo Porto földi maradványai amerikai illetékesek szerint nem ahhoz a csoporthoz került, amely korábban fogva tartotta őket.

kpd \ brr

Picture: AFP

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 18. 07:55, csütörtök | Külföld

Donald Trump megfizettetné a védelmet Tajvannal

Tajvannak fizetnie kellene a védelemért, mert a sziget semmit sem nyújt az Egyesült Államoknak - jelentette ki Donald Trump amerikai elnökjelölt a Bloomberg Businessweek hetilapnak adott interjújában.

2024. Július 18. 07:48, csütörtök | Külföld

Az Európai Parlament továbbra is kiáll Ukrajna határozott támogatása mellett

A héten megalakult új Európai Parlament szerdai strasbourgi plenáris ülése elfogadta első hivatalos állásfoglalását, amelyben a testület képviselőinek többsége továbbra is Ukrajna határozott támogatását szorgalmazza.

2024. Július 17. 07:54, szerda | Külföld

Az EU tűzoltó helikopterekkel és repülőgépekkel segíti az észak-macedóniai és bulgáriai erdőtüzek oltását

Észak-Macedónia és Bulgária kérésére az Európai Unió tagországi felajánlások által tűzoltó repülőgépekkel és helikopterekkel segíti az erdőtüzek elleni küzdelmet - közölte az Európai Bizottság kedden.

2024. Július 16. 07:48, kedd | Külföld

Megkezdik a medvék kilövését Erdélyben

Rendkívüli ülésen döntött a román képviselőház a medveállomány ritkítását célzó vadászati kvótákról.