Városlista
2024. szeptember 6, péntek - Zakariás

Hírek

2014. Július 10. 14:31, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Youssou N'Dour: Még mindig élvezem a 7 Seconds-öt

Youssou N'Dour: Még mindig élvezem a 7 Seconds-öt

Minden idők egyik legfontosabb afrikai művészeként tartják számon Youssou N'Dourt. A szenegáli énekes, dalszerző, aki július 19-én az egyik sztárfellépője lesz az idei VeszprémFestnek, az MTI-nek adott interjúban azt is közölte, hogy még mindig élvezi játszani húsz éve írt legnagyobb slágerét, a 7 Seconds-öt.

A most 54 éves Youssou N'Dour nemzetközi karrierje három évtizeddel ezelőtt, 1984-ben kezdődött, amikor zenekarával Dakarból Párizsba ment, megjelentette Immigrés című lemezét (utóbb ezt beválasztották minden idők ezer legjobb pop/rock albuma közé) és találkozott Peter Gabriellel, aki évekre a mentora lett.
"1984 valóban fordulópontot jelentett a pályafutásomban. Nagyszerű dolog volt találkozni Peter Gabriellel, kölcsönösen tiszteljük egymást a mai napig. Nem szoktunk visszanézni a múltba, de valóban komoly munkákban voltunk együtt benne" - válaszolt Youssou N'Dour az MTI kérdésére az email-interjúban.
Youssou N'Dour vokalistaként közreműködött Gabriel legsikeresebb lemezén, az 1986-ban megjelent So-n az In Your Eyes című dalban, cserébe a szenegáli 1989-es világzenei anyagára, a The Lionra Gabriel megírta a Shakin' the Tree-t. 1988-ban együtt vettek részt (Sting, Bruce Springsteen és Tracy Chapman társaságában) az Amnesty International által szervezett turnén az ENSZ Egyetemes Emberi Jogok Nyilatkozata elfogadásának 40. évfordulóján (Human Rights Now!). A turné állomása volt szeptemberben a Népstadion is, 80 ezer nézővel.
"Az Amnesty-turné nyitotta fel igazán a szememet számos dologra. Nemcsak az volt fantasztikus, hogy világszerte ilyen nagyszerű zenészekkel léphettem fel, hanem az emberi jogokba és méltóságba vetett hitem is ekkor szilárdult meg" - fogalmazott.
Az énekes 2005-ben a Sziget fesztiválon lépett fel, abban az évben Grammy-díjat kapott Egypt című lemezéért. A VeszprémFestre 2011-ben is meghívták, ám akkori fellépését egy kisebb műtét miatt le kellett mondania; a rendezvényen most július 19-én, szombaton lép színpadra a veszprémi várban.
"Régi és új dalokat egyaránt játszani fogok zenekarommal, a Super Etoile de Dakarral. Az együttes felállása nem sokat változott az elmúlt három évtizedben, a tizenhat tag magja ma is ugyanazokból áll, bár sajnos néhányan eltávoztak közülük. Természetesen előadjuk a 7 Seconds-öt is, amely továbbra is szerves része a repertoáromnak. Még mindig élvezem a dalt, szeretem élőben játszani" - mondta.
Az újszülött első hét másodpercéről szóló 7 Seconds-öt 1994-ben vitte sikerre Youssou N'Dour Neneh Cherry svéd születésű énekesnővel közösen. A hatásos fekete-fehér videóval is népszerűsített dalban N'Dour három nyelven - nyugat-afrikai woloful, franciául és angolul - énekel. A szám világsiker lett, a francia kislemezlistát 16 héten át vezette.
Az előadó új lemeze idén áprilisban jelent meg Fatteliku címmel. Mint kifejtette, ezen az albumon is a szenegáli tánczenén alapuló stílus, a mbalax a meghatározó. "A Fatteliku tisztelgés nagy zenészeink előtt és egyvelege a mbalaxnak és a hagyományos stílusoknak" - fogalmazott.
Youssou N'Dour az elmúlt években politikusként is kipróbálta magát: 2012-ben indult a szenegáli elnökválasztáson, majd a dakari kormányban ő lett az idegenforgalmi és kulturális miniszter.
"Azért léptem a politika színterére, mert Szenegálban szükség volt arra, hogy kiálljunk és harcoljunk a demokráciáért. Boldog vagyok, hogy elmondhatom, demokratikus úton, erőszak nélkül, szavazatok útján sikerült megnyernünk a harcot, ami Szenegált a demokrácia zászlóshajójává teszi Afrikában. Nem mondhatom, hogy politikai ambícióim vannak, de ki akarom venni a részem országom életében" - magyarázta a világhírű művész.
Az énekes tavaly megkapta a zenei Nobel-díjként emlegetett Polar díjat Stockholmban. Az indoklás szerint Youssou N'Dour a nyugat-afrikai zenei hagyomány folytatója, muzsikáját azonban az egész világgal meg tudta szerettetni. Munkásságával hozzájárult saját vallása, az iszlám, illetve a más vallások közötti feszültségek csökkentéséhez. Hangja magában rejti Afrika egészének múltját és jövőjét, a vért, a szeretetet, az álmokat és a hatalmat - szerepelt a méltatásban.
"A zene egyetemes és egyesítő nyelv, amely képes összehozni különböző életpályájú embereket. Sokkal inkább használni kellene a zene közegét arra, hogy erősítsük a toleranciát és az egymás iránti megértést az emberekben" - fogalmazott most az MTI kérdésére. Az énekesről több filmet is készítettek, 2008-ban a magyar gyökerekkel is rendelkező rendező, Elizabeth Chai Vasarhelyi.
Youssou N'Dour nagy futballrajongó, ő írta az 1998-as franciaországi világbajnokság himnuszát. "Bár a mostani vb nem sikerült igazán az afrikai csapatoknak, van fejlődés. Mélyen belém vésődött, hogy Szenegál 2002-ben bejutott a negyeddöntőbe. Élvezem a mostani világbajnokságot is és remélem, remek döntőnk lesz" - jegyezte meg a művész.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 06. 08:29, péntek | Belföld

Matolcsy György: teljes gazdasági fordulatra van szükség Magyarországon

Teljes gazdasági fordulatra van szükség Magyarországon; 2021 és 2024 között az úttévesztés miatt veszélybe került lényegében minden, a 2010-es években elért eredmény, és veszélybe került a 2030-ig kitűzött célok elérése

2024. Szeptember 06. 08:27, péntek | Belföld

Nagy Márton a világ vezető akkumulátor újrahasznosítóinak vezetőivel tárgyalt Kínában

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter pekingi látogatásának egyik kiemelt célja az akkumulátor újrahasznosító technológiával rendelkező kínai vállalatok megismerése és lehetséges magyarországi befektetéseik megvizsgálása.

2024. Szeptember 06. 08:19, péntek | Belföld

Erdőtűz Vasban - Az oltás utómunkálatait végzik a tűzoltók

Az oltás utómunkálatait végzik a tűzoltók Vas vármegyében, ahol Csönge térségében csütörtökön előbb az aljnövényzet, illetve a bozótos kapott lángra.

2024. Szeptember 06. 08:18, péntek | Belföld

Megérkezett a kecskeméti repülőbázisra az első magyar KC-390 katonai szállítórepülőgép

Megérkezett a Magyar Honvédség vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár bázisára, Kecskemétre csütörtökön az első magyar KC-390 Millennium katonai szállítórepülőgép.