Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2013. Szeptember 24. 11:25, kedd | Helyi

Zenei barangolások 1.

Zenei barangolások 1.

2013. szeptember 19-én Zenei barangolások címmel rendhagyó, ingyenes koncerten vehettek részt az érdeklődők a Tatabányai Múzeumban

A Tatabányai Múzeum Homo Novus – Új arisztokrácia születése a 16. században című időszaki kiállításához kapcsolódó zenés előadást hagyományteremtő céllal hívta életre a múzeum, szoros együttműködésben a Tatabányai Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskolával.


Kisné Cseh Julianna régész, történész főmuzeológus, a Homo Novus – Új arisztokrácia születése a 16. században című kiállítás kurátora köszöntötte a megjelent vendégsereget, s bevezetőjében bemutatta a kora újkori Magyarország politikai és kulturális viszonyait. Az előadást követően az Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola pedagógusainak és diákjainak köszönhetően felcsendültek a kor jellegzetes dallamai, amelyek a múzeum emeleti kiállítójának remek akusztikája miatt felejthetetlen élményt nyújtottak a mintegy 80 fős nézőközönség számára. A további program hasonlóan zajlott, egy-egy szöveges ismertetőt zenés blokkok követtek, így gróf Esterházy Pál Harmonia caelestis c. kantátagyűjteményéből és Farkas Ferenc Régi magyar táncok c. művéből is elhangoztak részletek. A zenekart pedagógusi oldalról Somorjai Ildikó, Keresztesi Anikó, Weiszné Romhányi Krisztina és Weisz Péter alkotta, s Laskay Zsoltné vezette. A rövid történelmi előadásokkal színesített zenés délután kiváló alkalom volt kicsiknek és nagyoknak egyaránt, hogy betekintést nyerjenek a 16-17. századi magyar kultúrába. A program részeként az ínyencek belekóstolhattak a török kávéba, amellyel az Agora Kávézó és Étterem készült. A Tatabányai Múzeum a nagy sikerre való tekintettel a jövőben is tervez hasonló, tematikus zenés délutánokat, melyekre szeretettel vár mindenkit.

Tatabányai Múzeum – Bányászati és Ipari Skanzen
Tatabánya, Szent Borbála tér 1.
2800
Tel.: +36 34600480
Email: info@tbmuzeum.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 25. 13:17, kedd | Helyi

ALVÓ SÉRTETTŐL LOPTAK AZ AUTÓPÁLYÁN

A tatabányai rendőrök tetten érték azt a két román férfit, akik egy pihenőben ismeretlen módon kinyitották egy alvó sértett gépkocsiját, és abból pénzt vittek el.

2024. Június 04. 04:00, kedd | Helyi

Átadta rozsdamentes gerendákat gyártó üzemét Tatabányán a Transport-Beton

Egyenes és hullámos gerincű rozsdamentes gerendákat gyártó üzemet adott át a Transport-Beton Kft. Tatabányán.

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Július 16. 08:16, kedd | Bulvár

Felmérés: a skótok 40 százaléka örül, hogy az angolok kikaptak a döntőben

A hétfőn ismertetett legfrissebb felmérés szerint a skótok 40 százaléka örül, hogy Anglia labdarúgó-válogatottja vereséget szenvedett a németországi Európa-bajnokság vasárnap esti berlini döntőjében.