Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2016. Június 29. 07:41, szerda | Külföld
Forrás: Járai Judit, az MTI tudósítója jelenti:

Zikaláz - Megszületett az első kórosan kisfejű csecsemő Floridában

Zikaláz - Megszületett az első kórosan kisfejű csecsemő Floridában

Floridában megszületett kedden az első, zikavírus miatt kórosan kisfejű csecsemő, miközben a kongresszusban a demokrata szenátorok megakadályozták a zikaláz elleni küzdelemre szánt pénzek megszavazását.

Rick Scott, Florida republikánus kormányzója közleményében "szívszorítónak" nevezte a első, kórosan kisfejű baba megszületéséről szóló hírt, és azonnal felkérte a szövetségi egészségügyi szakembereket, hogy egyeztessenek a floridai orvosokkal, hogy a várandós nők milyen óvintézkedéseket tegyenek.

A beteg kisbaba édesanyja haiti asszony, aki kifejezetten azért érkezett az Egyesült Államokba, hogy itt adjon életet a gyermeknek. A floridai egészségügyi hivatal már kedden jelezte: a család részesül a fejlődésben visszamaradott gyermekek számára létrehozott floridai egészségügyi program segítségéből.

Az Egyesült Államokban eddig összesen négy olyan gyermek jött világra, akinek a zikafertőzés miatt kórosan kicsiny a feje. Valamennyi esetben Latin-Amerikában és a karibi térségben jártak - vagy éltek - az édesanyák. Az Egyesült Államokban ugyanis eddig még nem terjedt el a fertőzés.

A floridai kormányzó - amiatti elkeseredettségében, illetve felháborodásában, hogy a szövetségi törvényhozásban még mindig nem született döntés a zikavírus elleni küzdelemre szánt pénzekről - saját hatáskörében kedden felhatalmazást adott 26,2 millió dollár felhasználására az állam katasztrófa-elhárítási alapjából. A cél: féken tartani és megelőzni a vírus terjedését.

Kedden a washingtoni szenátusban a demokrata párti politikusok, köztük Bill Nelson, floridai szenátor is, megtorpedózták a republikánus szenátorok javaslatát 1,1 milliárd dollár megszavazására a zikavírus elleni harcra. A demokraták azzal érveltek, hogy a republikánus javaslat salátatörvényként ment volna át, és tartalmazta az abortusz jogát elismerő "Planned Parenthood" nevű civil szervezetnek nyújtandó támogatás szigorítását, illetve csökkentését és a növényvédő szerek alkalmazásával kapcsolatos előírások megváltoztatását is. A republikánusok egyik floridai képviselője, Vern Buchanan közleményében válaszul leszögezte: "a demokraták a közegészségügy elébe helyezik a politikát".

Közben kedden két helyen folyó tudományos kísérletekről tettek közzé bíztató információkat. A wisconsini egyetem kutatói rézuszmajmokkal végeznek kísérleteket, amelyekről bejelentették, hogy közel állnak a zikavírus hatásmechanizmusának megfejtéséhez. A Harvard kutatócsoportja pedig azt hozta nyilvánosságra, hogy a zikaláz ellen kifejlesztett kísérleti vakcina egerekben hatásos, nemsokára megkezdik az emberi kísérleteket is.

Címkék: amerika, florida, láz, zika

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése