Hírek
2016. Április 25. 00:00, hétfő | Helyi
Zöld volt, kicsi és sáros…: championt hozott a konyhára
332 minta részvételével rendezték meg a hétvégén Gyulán a Magánfőzők és Bérfőzetők Országos Párlatversenyét, amelyről három környei gazda három bronz, egy ezüst és egy araminősítéssel tért haza. A legfényesebben csillogó oklevelet Haász József champion díjjal is megkoronázta.
Egy évtizede vesz részt rendszeresen a Gyulai Pálinkafesztiválon a környei Méri János, aki a nívós gasztro megmérettetésről rendre szép eredményekkel ér haza, ezüst és bronz minősítéseinek száma mára pontosan tízre rúg. A sikerein felbuzdulva és egyáltalán nem utolsó sorban bíztatására, már több környei nevezett a rangos versenyre, így János idén sem egyedül vágott neki a Gyulára vezető útnak. A tavalyi „társ”, Török Mihály mellett debütáló nevezőként kísérte el Haász József, aki először hét éve kóstolt bele a pálinkafőzésbe, s ízlelte meg saját maga párlatát.
A pálinkafesztivál zsűrije a párlatok négy tulajdonságát osztályozta. Ezek a tisztaság, az aroma/karakter, a szájérzet és az utóérzet/harmónia voltak. Minden tulajdonságra 5-5 pontot adtak, 14 ponttól bronz, 16-17 pontért ezüst, 18 ponttól pedig aranyérem járt. A párlatverseny eredményhirdetésén 19 aranyérmet, 56 ezüstérmet és 105 bronzérmet osztottak ki a bírálók, és 10 champion is gazdára talált.
A környei trió szépen gyarapította az érmes minősítések számát, Török Mihály Vérlázító meggypálinkája egy bronzzal, Méri János két bronzzal (Fűszeres zölddió – vadászkeserű és sárgabarack) és egy ezüsttel (Irsai Olivér – Környe kincse). Az „újonc” Haász József „rávert” mesterére, hiszen Golden Delicious párlatával nemcsak, hogy aranyminősítést ért el, de kategóriájában a champion díjat is elhódította, ami azt jelenti, hogy az aranyérmes gazdák közül ő érte el a legmagasabb pontszámot.
Amikor a váratlan sikerről beszélgettünk, a férfi két lényeges momentum kiemelését kérte. Az egyik, hogy Méri Jánosnak háromszoros köszönettel tartozik, mivel annak idején az ő javaslatára „cserélte le” megszokott pálinkafőzdéjét, ő javasolta, hogy 45 fokosra főzesse, s amikor később megízlelte, azonnal azt mondta, hogy annak a gyulai fesztiválon a helye. A másik, amit hangsúlyozott Haász József, hogy a produktum, így az elismerés is Czigle Tamással közös, hiszen közösen vásárolták az almát, közösen dolgoztak vele, közösen cefrézték, közösen főzették, s hogy az oklevélre az ő neve került, az csak azon múlt, hogy ő nevezett. S ha már az alapanyagról, az almáról esett szó. Az eredményhirdetéskor elhangzott, hogy egy Irsai Olivérnek is dicsőség a champion díj, hát még az almának. Pedig – idézte fel az „aranyos” gazda – amikor annak idején 400 kilométert utaztak a szabolcsi almáért, első pillantásra nem sok reményt fűzött a gyümölcshöz, hiszen zöld volt, kicsi és sáros…
Ezek érdekelhetnek még
2024. December 12. 11:03, csütörtök | Helyi
FELISMERI A TETTEST?
A tatabányai rendőrök keresik a képen látható férfit.
2024. December 10. 14:06, kedd | Helyi
Elindult az Europol Most Wanted kampánya, két magyar is van Európa legkeresettebb bűnözői között
Elindult az Europol idei Most Wanted kampánya, két magyar férfi is van Európa legkeresettebb bűnözői között - közölte a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda hétfőn a police.hu oldalon
2024. December 01. 11:59, vasárnap | Helyi
TÖRT ÉS ZÚZOTT AZ ÜZLETBEN
A tatabányai rendőrök elfogták a 35 éves helyi férfit, aki ellen büntetőeljárás indult.
2024. November 26. 08:01, kedd | Helyi
Női kézilabda Eb-felkészülés - Tóth Nikolett szerint nagy dolgokra hivatott a válogatott
Az újonc Tóth Nikolett szerint nagy dolgokra hivatott a magyar női kézilabda-válogatott a jövő csütörtökön kezdődő, részben hazai rendezésű Európa-bajnokságon.