Városlista
2024. július 30, kedd - Judit

Hírek

2012. Július 27. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Zsírégetés a köbön

Zsírégetés a köbön

Jóváhagyta az amerikai Élelmiszer-és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) a zQsymia nevű új diétás gyógyszert, amely jelenleg a leghatásosabb fogyasztószer krónikusan elhízott pácienseknek. Az FDA elnöke, Peter Tam szerint év végétől már elérhető lesz a tabletta. Az USA Today összefoglalta a készítménnyel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat:

Kik szedhetik a gyógyszert?

A gyógyszert csupán nagyon magas, 30-nál magasabb testtömeg indexszel (BMI) rendelkező felnőttek szedhetik. Ám kivételt képeznek a szabály alól azok, akiknek a túlsúllyal kapcsolatos problémája olyan egészségügyi problémákból adódik, mint a magas vérnyomás, a 2-es típusú cukorbetegség vagy a magas koleszterinszint. Ők már alacsonyabb BMI esetén is alkalmazhatják a készítményt.

Hogyan hat a tabletta?

A Qsymia két különböző hatóanyagot kombinál: a fermentint, amely elnyomja az éhségérzetet, illetve a topiramate nevű hatóanyagot, amely a teltségérzet megteremtését segíti elő. A szer sikerének a kulcsa a kutatók szerint, hogy olyan agyi területeket céloz meg, amelyek az evés szabályozását befolyásolják.

Mekkora súlyvesztés várható?

Azok a páciensek, akik egy éven keresztül szedik a Qsymiát, általában a testsúlyuk 8,4 vagy akár 10,6 százalékát is leadhatják. A súly legnagyobb része az első három hónapban tűnik el, ugyanakkor a gyógyszeres kezelés csupán szigorú orvosi felügyelet mellett alkalmazható. Vannak azonban, akik nem képesek a testsúlyuk 3 százalékánál többet fogyni. Nekik a szakemberek azt tanácsolják, hogy szakítsák meg a gyógyszer használatát, vagy emeljék a dózist.

A diabetikusok tervei szerint a Qsymiát beépítik a hagyományos diéták és edzésprogramok közé. Sok páciens hiszi, hogy gondolkodás nélkül szedheti a tablettát, és csak számolja az elvesztett kilókat. Ehhez azonban szükségszerű a radikális életmódváltás is - mondta Timothy Garvey, az Alabamai Egyetem Táplálástudományi karának vezetője.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 30. 08:10, kedd | Belföld

Lázár János: augusztusban fizetés kiegészítés lesz a MÁV-nál

Augusztusban fizetés kiegészítés lesz a MÁV-nál, és nagy bejelentések várhatóak a minisztériumban Lázár János építési és közlekedési miniszter hétfői Facebook-posztja szerint.

2024. Július 30. 08:08, kedd | Belföld

Budapesten és száznyolcvan településen folytatódik a szúnyogok elleni védekezés

Tíz vármegye száznyolcvan településén és hat budapesti kerületben, összesen negyvenezer hektáron folytatódik a szúnyoggyérítés a héten; a gyérítést végző járművek az esti és az éjszakai órákban dolgoznak

2024. Július 29. 08:11, hétfő | Belföld

Menczer Tamás: sok fiatal csatlakozására számítok!

Sok fiatal Fideszhez csatlakozására számít a jövőben Orbán Viktor miniszterelnök szombati, tusványosi beszéde hatására a Fidesz-KDNP kommunikációs igazgatója, aki erről a Kossuth rádió Vasárnapi Újság című műsorában beszélt.