Városlista
2024. szeptember 4, szerda - Rozália

Hírek

2014. Április 27. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

15 állandó bizottsága lesz az Országgyűlésnek

15 állandó bizottsága lesz az Országgyűlésnek

15 állandó bizottsága lesz az új, kisebb létszámú Országgyűlésnek. Az ellenzék 5 bizottság elnöki posztját kapta.

A bizottságok szerepe az új parlamenti ciklusban felértékelődik, a törvényjavaslatok részletes vitája ugyanis az ülésteremből ezekbe a testületekbe kerül át. Ahogyan 2010-ben is, most is a parlament nemzetbiztonsági bizottságának elnöki posztja volt az egyik legvitásabb kérdés a frakciót alakító pártok egyeztetésén.

A szokásjog szerint a legnagyobb ellenzéki pártot, jelen esetben az MSZP-t illeti a jelölés joga a bizottság elnöki posztjára, de a Jobbik elnöke, mint szerdán, péntek reggel is megerősítette: saját pártjának szeretné ezt a tisztséget. „Olyan párt vagyunk, amelyik még nem volt kormányon, olyan jellegű korrupciós ügyeink, mint amilyenek az MSZP-t érintették, a Jobbik részéről nincsenek, azt gondoljuk, hogy tiszta lelkiismerettel szeretnénk elvezetni a bizottságot” - mondta Vona Gábor.

A pártok képviselői reggeltől egészen délután egyeztettek. Végül megállapodtak, hogy a Fidesz által javasolt 14 helyett, 15 állandó bizottsága lesz az eddiginél kisebb, 199 fős Országgyűlésnek.

„Azt a 15 bizottságból álló struktúrát, amit sikerült kialakítani, némi viták fennmaradása mellett elfogadhatónak tartottuk. Bizonyos bizottságok elnevezésében és néhány helyen tartalmi feladatokkal kapcsolatban maradt fent egy-két vita” – fogalmazott Mesterházy Attila.

A bizottságok közül ötnek lesz ellenzéki elnöke. A költségvetési és - egy kompromisszum eredményeként - a nemzetbiztonsági bizottságot is az MSZP vezetheti.

Balczó Zoltán, a Jobbik alelnöke azt mondta: sikernek tartják, hogy „nagyon fontos bizottságokban” kaptak elnöki lehetőséget.

A Jobbik végül a foglalkoztatáspolitikát magába foglaló vállalkozásfejlesztési, és az oktatási-kulturális bizottság elnöki tisztségét kapta meg.

A fenntartható fejlődés bizottság irányítását megkapó LMP a megállapodáshoz különvéleményt csatol, mert a foglalkoztatáspolitikáról mást gondolnak, mint a kormánypártok.

„Ugyan annyit sikerült elérni, hogy legyen egy bizottság, ami valamilyen módon foglalkoztatáspolitikával foglalkozik, de túl azon, hogy a neve is vállalkozásfejlesztés, gyakorlatilag a munkahelyek védelméről hajlandó a Fidesz hallani, a munkavállalók védelméről nem” – jelentette ki Schiffer András, az LMP társelnöke.

A Fidesz olyannyira sikeres tartja az eddigi tárgyalásokat, hogy Rogán Antal azt mondta, az Országgyűlés akár már az alakuló ülés napján szavazhat a bizottságok felállításáról.

A Fidesz frakcióvezetője azt mondta: 'a kormánypártok mértéktartóan és gálánsan jártak el, tehát az ellenzéki frakciók jóval a létszámarányukon felül részesülnek a bizottsági helyekből és a bizottsági tisztségekből is, de azt gondoljuk, hogy a megegyezés érdekében meg kellett tennünk.'

Az új Országgyűlés első ülése május 6-án lesz.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 03. 07:50, kedd | Belföld

Mintegy 12 millió tankönyvet szállított ki a posta az oktatási intézményekhez

Mintegy 12 millió tankönyvet szállított ki a posta az oktatási intézményekhez

2024. Szeptember 03. 07:43, kedd | Belföld

Varga-Bajusz Veronika: oktatási céllal továbbra is lehet mobiltelefonokat használni az iskolákban

A mobiltelefonok oktatási célra történő használata továbbra is támogatott

2024. Szeptember 03. 07:40, kedd | Belföld

Kövér László: annyi jövője van Európának és Magyarországnak, amennyi európai és magyar gyermek születik

Annyi jövője van Európának és Magyarországnak, amennyi európai és magyar gyermek születik, ha vannak gyermekek, akkor lesz jövője az őket vállaló családoknak és a nemzetnek, ha nincs gyermek, akkor nincs jövő

2024. Szeptember 02. 07:53, hétfő | Belföld

Mától két hétre lezárják a Kőröshegyi völgyhidat

Karbantartási munkálatok miatt hétfőtől várhatóan két hétre teljesen lezárják a Kőröshegyi völgyhidat az M7-es autópályán.