Városlista
2024. szeptember 3, kedd - Hilda

Hírek

2014. Április 11. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A CERN-ben kutatna tovább Pálinkás József

A CERN-ben kutatna tovább Pálinkás József

Idén májusban zárul az akadémiai ciklus, melynek végén Magyar Tudományos Akadémia Bizottsága új vezetőket választ.

A leköszönő MTA-elnök Pálinkás József elnök rádiónknak nyilatkozva értékelte az elmúlt hat év eredményeit, a Lendület-program keretében megvalósuló új kutatási programokat. Mint elmondta, az MTA vezetése után szívesen tanítana tovább a Debreceni Egyetemen, illetve részt venne a CERN-projekt kutatásaiban is.

2009 óta minden évben, egyre nagyobb támogatási összeggel hirdetik meg a Lendület programot, mely a kimagasló teljesítményű magyar kutatók hazahívásával és a fiatal tehetségek itthon tartásával biztosít lehetőséget kutatócsoportok megújítására. A magyar tudományosság megtartó ereje azon múlik, hogy a fiatal kutatóknak lesz-e lehetőségük itthon nemzetközi szintű teljesítményre – mutatott rá a tudós. A program ezt megfelelő anyagi és kutatási feltételek biztosításával kívánja elősegíteni. „Ez egy inspiráló verseny - magyarázta az elnök - melyben a pályázókat évente értékelik a döntéshozók. Eredményes három év után véglegesítik a kutatóközpontot, a sikertelen pályázók azonban visszakerülnek eredeti besorolásukba.”

Pálinkás a világ élvonalába tartozó tudományágként említette a magyar idegtudományt, mely az idei évben eddig példátlanul magas, 12 milliárd forintos kormányzati támogatásban részesült. A fizika területén elért tudományos eredményeinket világviszonylatban mi sem bizonyítja jobban, mint, hogy 2012-ben a MTA Wigner Fizikai Kutatóintézete nyerte el a CERN pályázatát, így Európa vezető részecskefizikai kutatóintézete Budapesten létesítette első szintű kihelyezett adatközpontját. A tavalyi évben költözött új épületbe a MTA Természettudományi Kutatóközpontja, mely a szintén világszínvonalú gyógyszertani és matematikai kutatásoknak biztosít méltó helyet.

A tudományos kutatások, fejlesztések irányáról az akadémia vezetője elmondta, hogy a tudományos fejlődésből következő kutatások mellett egyre gyakoribb a megrendelésre történő kutatás. A végeredmény azonban ebben az esetben sem függhet a megrendelőtől, hanem csakis a tudomány eszközeivel megvizsgált valóságtól.

A 2012-es PISA felmérés kapcsán a MTA elnöke szomorúan állapította meg, hogy az eredmények rosszak, 200 gyerekből mindössze 3 teljesít a legjobb 6-os skálán, különösen a természettudományok terén. Hangsúlyozta, hogy „az oktatásban az inspirációnak és a kényszernek egyfajta egyensúlyát kell alkalmazni”. Az oktatás korszerűsítésének pedig jól átgondoltnak és lassúnak kell lennie, világos, teljesíthető követelményekkel, hogy eredményhez vezessen. Az újfajta rendszerű pedagógusképzésben alapkövetelménynek tekinti a szakmai és pedagógiai háttér azonos mértékű megteremtését, az oktatás és nevelés egyensúlyát. A teljesítmények javításához elengedhetetlen a tanárok megbecsülésének helyreállítása és munkájuk színvonalának mérése – jelentette ki a professzor.

Távlati céljairól szólva Pálinkás József a debreceni egyetem oktatói tevékenységének folytatása és a WIGNER-CERN projektben való részvétele mellett a közéletbe való visszatérés lehetőségéről így nyilatkozott: „ha azt látom, hogy szükség van az én tudásomra Magyarországnak, és hogy eredményt tudok elérni, akkor biztosan nem fogok elszaladni a kihívások elől.”

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 03. 07:50, kedd | Belföld

Mintegy 12 millió tankönyvet szállított ki a posta az oktatási intézményekhez

Mintegy 12 millió tankönyvet szállított ki a posta az oktatási intézményekhez

2024. Szeptember 03. 07:43, kedd | Belföld

Varga-Bajusz Veronika: oktatási céllal továbbra is lehet mobiltelefonokat használni az iskolákban

A mobiltelefonok oktatási célra történő használata továbbra is támogatott

2024. Szeptember 03. 07:40, kedd | Belföld

Kövér László: annyi jövője van Európának és Magyarországnak, amennyi európai és magyar gyermek születik

Annyi jövője van Európának és Magyarországnak, amennyi európai és magyar gyermek születik, ha vannak gyermekek, akkor lesz jövője az őket vállaló családoknak és a nemzetnek, ha nincs gyermek, akkor nincs jövő

2024. Szeptember 02. 07:53, hétfő | Belföld

Mától két hétre lezárják a Kőröshegyi völgyhidat

Karbantartási munkálatok miatt hétfőtől várhatóan két hétre teljesen lezárják a Kőröshegyi völgyhidat az M7-es autópályán.