Városlista
2024. szeptember 4, szerda - Rozália

Hírek

2014. Április 26. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A jövő héten újabb 10 bázispontos vágás jöhet

A jövő héten újabb 10 bázispontos vágás jöhet

Tovább vághatja a jegybanki alapkamatot jövő heti ülésén az MNB monetáris tanácsa. A Napi Gazdaság elemzői konszenzusa szerint 10 bázisponttal, 2,5 százalékra csökken a kamat. A ráta az év végén 2,7 százalékon állhat, vagyis az év végéhez közeledve már az alapkamat lassú emelését vetítik előre a pénzügyi elemzők. A jövő heti kamatcsökkentésben kivétel nélkül egyetértettek a lapunk által megkérdezett elemzők, ugyanakkor többen a májusi kamatvágást is elképzelhetőnek tartják.

Nagyon közel vagyunk a kamatcsökkentés végéhez, ennek ellenére az MNB opportunista módon tovább folytatja a kamatcsökkentést és addig vágja a kamatot, ameddig tudja – közölte Török Zoltán, a Raiffeisen elemzője. Török szerint nagyobb az esély arra, hogy az áprilisra várt 10 bázispontos csökkentés után még lesz tér kamatvágásra, mint arra, hogy ebben a hónapban leáll a kamatvágási sorozat. A jelenlegi inflációs környezet és a még mindig negatív kibocsátási rés teret engedne ugyan a monetáris enyhítésnek, a nemzetközi befektetői környezet és a már most is gyenge forintárfolyam azonban jelentősen beszűkítette azt.

Érdekes, hogy a hazai piacokat láthatóan egyelőre nem nagyon rendítette meg sem a Fed-tapering folytatódása, sem az orosz−ukrán helyzet, így akár tovább is csökkenthet a tanács, ha a hangulat jó marad – vélekedett Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzője. A szakértő szerint, ha az EKB elindít a közeljövőben valamilyen monetáris enyhítési programot, ez akár még bővítheti is a magyar jegybank mozgásterét. Ám minél alacsonyabb a kamatszint, annál nagyobb a kockázata, hogy a piaci hangulat fordulta esetén egy nagyobb kamatemelést kell végrehajtani – tette hozzá. Tény, hogy a fontosabb pénzügyi mutatókon (CDS, állampapír-piaci hozamok, forintárfolyam) nem látszódott érdemi elmozdulás, és egyelőre láthatóan a tőkeáramlást sem érintette az orosz−ukrán konfliktus. Így rövid távon úgy tűnik, hogy a kamatpályát egyedül a belső fogyasztás erősödése, a kibocsátási rés záródása és a talán lassan felfelé induló külső infláció, valamint az ezzel járó magasabb importált infláció befolyásolja.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 03. 07:50, kedd | Belföld

Mintegy 12 millió tankönyvet szállított ki a posta az oktatási intézményekhez

Mintegy 12 millió tankönyvet szállított ki a posta az oktatási intézményekhez

2024. Szeptember 03. 07:43, kedd | Belföld

Varga-Bajusz Veronika: oktatási céllal továbbra is lehet mobiltelefonokat használni az iskolákban

A mobiltelefonok oktatási célra történő használata továbbra is támogatott

2024. Szeptember 03. 07:40, kedd | Belföld

Kövér László: annyi jövője van Európának és Magyarországnak, amennyi európai és magyar gyermek születik

Annyi jövője van Európának és Magyarországnak, amennyi európai és magyar gyermek születik, ha vannak gyermekek, akkor lesz jövője az őket vállaló családoknak és a nemzetnek, ha nincs gyermek, akkor nincs jövő

2024. Szeptember 02. 07:53, hétfő | Belföld

Mától két hétre lezárják a Kőröshegyi völgyhidat

Karbantartási munkálatok miatt hétfőtől várhatóan két hétre teljesen lezárják a Kőröshegyi völgyhidat az M7-es autópályán.