Városlista
2024. szeptember 3, kedd - Hilda

Hírek

2014. Március 27. 15:25, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Adócsalási vád - Volt NAV-főosztályvezető: több ezermilliárd forintot érhet el az adócsalások mértéke

Adócsalási vád - Volt NAV-főosztályvezető: több ezermilliárd forintot érhet el az adócsalások mértéke

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Kiemelt Ügyek Igazgatósága, Rapid ellenőrzési főosztályának egykori vezetője azt állítja, szervezett, maffiamódszerrel működő adócsaló hálózatok éves szinten bizonyítottan több ezermilliárd forintnyi áfával károsítják meg a költségvetést; a szervezett adócsalások ellen fellépő igazgatóságot pedig hatásköri túllépéssel segítették megszüntetni ma is a NAV-nál dolgozó vezetők.

Vancsura István a Levegő Munkacsoport csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján a Kiemelt Ügyek Igazgatóságáról (KÜIG) azt mondta, hogy ez a szervezet tudott a leghatékonyabbban fellépni a szervezett adócsalások ellen, de "olyan falakba ütköztünk, és olyan eljárásokat észleltünk", amelyekről, "azt lehet mondani, hogy a józan ésszel ellentétesek voltak".
Vancsura István szerint szinte bizonyos, hogy jogellenesen, az adóhatóság néhány vezetőjének hathatós közreműködése révén verték szét a szervezetet, a folyamat során a legjobb szakmai vezetőket félreállították, a KÜIG-et pedig 2013-ban egy kormányrendelettel megszüntették.
Hangsúlyozta, hogy amikor megszüntették az igazgatóságot, akkor "minden bizonnyal félretájékoztatták" a kormányzati köröket és a megfelelő információ nem jutott el az illetékes döntéshozóhoz. Szavai szerint eközben egy általuk elkészített szakmai anyag bizonyította a szervezetük létjogosultságát és munkájuk során évi 70-100 milliárdforintos adókülönbözetet tártak fel.
Vancsura István megnevezett három NAV-os vezetőt, akik véleménye szerint: "hatásköri túllépésekkel, (...) józan ésszel ellentétes folyamatokkal" elérték, hogy a kormányzati körök jogszabályi szinten is megszüntessék a szervezetet. Kérdésre válaszolva azt mondta, hogy tudomása szerint jelen pillanatban még mind a hárman az adóhatóságnál dolgoznak, felső-középvezetőként.
A volt főosztályvezető óriási problémának nevezte, hogy a jogalkotó nem hajlandó, és az ezt megelőző nyolc évben sem volt hajlandó arra, hogy a problémát a megfelelő helyen kezelje.
A sajtótájékoztatón részt vett Horváth András, volt adóhivatali dolgozó, aki azt mondta, hogy miközben ő alulról és kívülről tárta fel "azt a korrupt rendszert, amelyik az adóhivatalon belül kivételezett helyzetet teremtett bizonyos adózók részére", addig a KÜIG néhány vezetője belülről jött rá ezekre a problémákra. Mindkét oldalon kidolgoztak módszereket arra, hogy ezt az áldatlan állapotot megszüntessék, de ezek alkalmazása helyett mindenkit félreállítottak - közölte.
Vágó Gábor, az LMP országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy a parlamenti vizsgálóbizottságot a Fidesz "kiherélte". Elmondta, hogy írásbeli kérdéssel fordult Varga Mihályhoz, ebben arról érdeklődik a nemzetgazdasági minisztertől, hogy az atlatszo.hu-n közzétett dokumentumok alapján indul-e vizsgálat a NAV egyik főigazgatója ellen és hogy a tárca érdemben átvizsgálja-e az adóhatóságot. Emellett Polt Péter legfőbb ügyésznek is írásbeli kérdést nyújt be, hogy az ügyészség vizsgálja-e a sajtótájékoztatón bejelentett ügyeket.
A politikus egyúttal közölte, hogy egy, az áfacsalások ellen alakult Facebook-csoport szombaton Budapesten "adófizetői pikniket" szervez.
Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke azt mondta, a választások előtt néhány nappal ugyan úgy tűnhet, hogy a sajtótájékoztatónak politikai színezete van, ezzel szemben szervezetük pártpolitikailag továbbra is semleges. Úgy fogalmazott: tudomásukra jutott, hogy Horváth András által kirobbantott ügyben a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) több tanút is meghallgatott, akik alátámasztották a volt adóhivatali alkalmazott állításait. Emellett úgy tudják, hogy az NNI csak egyetlen nyomozót állított az esetre, ami azt jelenti, hogy akár négy-öt év is eltelhet a vádemelésig.
Vancsura István kérdésre közölte: a visszaélésekkel kapcsolatos megfigyeléseiket letették a NAV-elnökhelyettesének asztalára, de senki nem foglalkozott az üggyel.
Arra a kérdésre, hogy a Jólét és Szabadság Demokrata Közösség (JESZ) képviselőjelöltjeként indul a választásokon, azt felelte, hogy már tíz éve tagja a pártnak. Szavai szerint most egyfelől a jogszabályok lehetőséget adnak arra, hogy képviselőjelöltként éljen a mentelmi joggal, másfelől az ügyészségi vizsgálat most ért egy olyan fázisban, amikor ezzel az üggyel a nyilvánosság elé tudott lépni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 03. 07:50, kedd | Belföld

Mintegy 12 millió tankönyvet szállított ki a posta az oktatási intézményekhez

Mintegy 12 millió tankönyvet szállított ki a posta az oktatási intézményekhez

2024. Szeptember 03. 07:43, kedd | Belföld

Varga-Bajusz Veronika: oktatási céllal továbbra is lehet mobiltelefonokat használni az iskolákban

A mobiltelefonok oktatási célra történő használata továbbra is támogatott

2024. Szeptember 03. 07:40, kedd | Belföld

Kövér László: annyi jövője van Európának és Magyarországnak, amennyi európai és magyar gyermek születik

Annyi jövője van Európának és Magyarországnak, amennyi európai és magyar gyermek születik, ha vannak gyermekek, akkor lesz jövője az őket vállaló családoknak és a nemzetnek, ha nincs gyermek, akkor nincs jövő

2024. Szeptember 02. 07:53, hétfő | Belföld

Mától két hétre lezárják a Kőröshegyi völgyhidat

Karbantartási munkálatok miatt hétfőtől várhatóan két hétre teljesen lezárják a Kőröshegyi völgyhidat az M7-es autópályán.