Városlista
2024. szeptember 3, kedd - Hilda

Hírek

2014. Április 07. 10:04, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Az ÁSZ készen áll a kampányidőszakban felhasznált pénzek ellenőrzésére

Az ÁSZ készen áll a kampányidőszakban felhasznált pénzek ellenőrzésére

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) készen áll arra, hogy a törvényi előírásoknak megfelelően ellenőrizze a kampányidőszakban felhasznált pénzek elszámolását a vasárnap megtartott országgyűlési választás után - közölte a szervezet hétfő reggel az MTI-vel.

A közlemény szerint az ellenőrzés célja annak megállapítása, hogy az egyéni képviselőjelöltek és a pártok, valamint a nemzetiségi listát állító országos nemzetiségi önkormányzatok a kampányidőszakban betartották-e a kampánypénzek felhasználásával, elszámolásával kapcsolatos előírásokat.
Az Állami Számvevőszék a törvényi előírás szerint a választáson mandátumhoz jutott jelöltek és jelölőszervezetek elszámolásait ellenőrzi hivatalból.
Az országgyűlési képviselethez nem jutott jelöltek vagy jelölőszervezetek kampányköltéseit más jelölt vagy jelölőszervezet kérelmére ellenőrzi az ÁSZ. Az ellenőrzés iránti kérelmet a választást követő három hónapon belül lehet benyújtani, bizonyítási indítvány csatolásával.
Az ÁSZ közleményében hangsúlyozták: a szervezet készen áll arra, hogy kérelem alapján bármely, adott esetben minden, a választáson indult egyéni jelölt, vagy jelölőszervezet elszámolását ellenőrizze.
Az ÁSZ a törvényi előírás értelmében a választást követő egy éven belül végzi el az ellenőrzéseket.
Minden esetben utólagos pénzügyi szabályossági ellenőrzést végez, amelyet a jelöltek és jelölőszervezetek elszámolásaira, bizonylataira, egyéb dokumentumaira (például a szerződésekre, megállapodásokra, bankszámlakivonatokra, adományozók befizetését igazoló postai utalványokra, számlákra, kiadások és költségek elszámolási dokumentumaira), egyéb közzétett adataira, valamint a sajtótermékek által megküldött, az ÁSZ honlapján közzétett adatokra alapoz.
A törvényi előírás értelmében minden, a választáson indult jelöltnek és jelölőszervezetnek a választást követő 60 napon belül a Magyar Közlönyben nyilvánosságra kell hoznia a választásra fordított állami és más pénzeszközök, anyagi támogatások összegét, forrását és felhasználásának módját.
Az ÁSZ felhívta a figyelmet arra, hogy az ezt megalapozó bizonylatokat az ellenőrzés lezárásáig a pártoknak és egyéni jelölteknek meg kell őrizniük.
Az ÁSZ korábban már közzétette tájékoztatóját a kampánypénzek ellenőrzésének szempontjairól, az elszámoltatás általános követelményeiről, a tájékoztató megtalálható az ÁSZ honlapján a "Választás 2014" menüpont alatt.

Címkék: választás 2014

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 03. 07:50, kedd | Belföld

Mintegy 12 millió tankönyvet szállított ki a posta az oktatási intézményekhez

Mintegy 12 millió tankönyvet szállított ki a posta az oktatási intézményekhez

2024. Szeptember 03. 07:43, kedd | Belföld

Varga-Bajusz Veronika: oktatási céllal továbbra is lehet mobiltelefonokat használni az iskolákban

A mobiltelefonok oktatási célra történő használata továbbra is támogatott

2024. Szeptember 03. 07:40, kedd | Belföld

Kövér László: annyi jövője van Európának és Magyarországnak, amennyi európai és magyar gyermek születik

Annyi jövője van Európának és Magyarországnak, amennyi európai és magyar gyermek születik, ha vannak gyermekek, akkor lesz jövője az őket vállaló családoknak és a nemzetnek, ha nincs gyermek, akkor nincs jövő

2024. Szeptember 02. 07:53, hétfő | Belföld

Mától két hétre lezárják a Kőröshegyi völgyhidat

Karbantartási munkálatok miatt hétfőtől várhatóan két hétre teljesen lezárják a Kőröshegyi völgyhidat az M7-es autópályán.