Városlista
2024. szeptember 3, kedd - Hilda

Hírek

2014. Március 25. 12:54, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Az internetről lenne a legnehezebb lemondani egy kutatás szerint

Az internetről lenne a legnehezebb lemondani egy kutatás szerint

A rendszeresen internetező felnőttek a technikai vívmányok közül a világhálóhoz kötődnek leginkább, a rangsorban ezután a mobiltelefon következik, a harmadik pedig a televízió - derül ki az eNET-Telekom "Jelentés az internetgazdaságról" friss kutatásából.

Az MTI-hez kedden eljuttatott közlemény szerint az eNET Internetkutató és Tanácsadó Kft. az idén februárban végzett kutatást a 18 év feletti, rendszeresen internetező lakosság körében a digitális életmódról. A többi között megvizsgálták, hogy melyek azok az eszközök, amelyekről a legnehezebb lenne lemondani.
A kutatás eredménye szerint a legerősebb kötődés az internet iránt mutatkozott, a rendszeresen internetező felnőttek csaknem fele, 47 százaléka nem tudna élni anélkül.
A második a mobiltelefon, amitől szintén nagyon nehezen válnának meg, 36 százalék pedig nem is tudja elképzelni az életét a mobilja nélkül.
A televízió szintén meghatározó szerepet játszik, de a felnőtt netezőknek már csak mintegy negyede, 26 százaléka mondta azt, hogy nem tudna élni nélküle.
Az asztali számítógép a negyedik helyet érte el a rangsorban, megelőzve az okostelefont, a hordozható számítógépet vagy a táblagépet. Ennek részben az a magyarázata, hogy kevesebben rendelkeznek az utóbbi eszközökkel, így értelemszerűen kevesebbeknél alakulhatott ki szorosabb kötődés is - közölte az eNET.
Az információkeresés, a levelezés, a hírek olvasása, az útvonaltervezés és az időjárás-előrejelzés megnézése azok a tevékenységek, amelyeket a rendszeresen internetező felnőttek már inkább csak online végeznek.
Fele-fele arányban, online és offline is bankolnak például, ügyeket intéznek, utazást foglalnak vagy zenét hallgatnak.
Akadnak azonban olyan tevékenységek is, amelyek inkább megmaradtak az offline közegben, mint például a rádióhallgatás, ételrendelés vagy a társkeresés.
A tévézési szokások viszonylag konzervatívnak tekinthetők abból a szempontból, hogy ugyan számos eszközön lenne lehetőség tévéadást nézni, de ezeket csak kevesen használják ki. A többség, 65 százalék kizárólag televízión nézi a tévéadást, számítógépen 4 százalék, okostelefonon és táblagépen pedig csak 2-2 százalék.
A rendszeresen internetezők 57 százaléka teljesen egyetértett azzal, hogy az internet segít naprakésznek lenni, 50 százalék pedig azzal, hogy könnyebbé teszi az életet. A válaszadók 40 százaléka teljesen egyetértett azzal, hogy az internethez való hozzáférésnek alapvető emberi jognak kellene lennie.
Az eNET 1004, 18 évnél idősebb internetező bevonásával februárban végezte kutatását a digitális életmóddal kapcsolatban. A felmérés a Véleményem Van (Veva.hu) online kutatási közösség tagjainak körében készült. Az adatok nem, kor és régió alapján reprezentálják a 18 évnél idősebb hazai internetezők véleményét - olvasható a közleményben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 03. 07:50, kedd | Belföld

Mintegy 12 millió tankönyvet szállított ki a posta az oktatási intézményekhez

Mintegy 12 millió tankönyvet szállított ki a posta az oktatási intézményekhez

2024. Szeptember 03. 07:43, kedd | Belföld

Varga-Bajusz Veronika: oktatási céllal továbbra is lehet mobiltelefonokat használni az iskolákban

A mobiltelefonok oktatási célra történő használata továbbra is támogatott

2024. Szeptember 03. 07:40, kedd | Belföld

Kövér László: annyi jövője van Európának és Magyarországnak, amennyi európai és magyar gyermek születik

Annyi jövője van Európának és Magyarországnak, amennyi európai és magyar gyermek születik, ha vannak gyermekek, akkor lesz jövője az őket vállaló családoknak és a nemzetnek, ha nincs gyermek, akkor nincs jövő

2024. Szeptember 02. 07:53, hétfő | Belföld

Mától két hétre lezárják a Kőröshegyi völgyhidat

Karbantartási munkálatok miatt hétfőtől várhatóan két hétre teljesen lezárják a Kőröshegyi völgyhidat az M7-es autópályán.