Városlista
2024. március 3, vasárnap - Kornélia

Hírek

2012. Május 12. 07:05, szombat | Külföld
Forrás: OrientPress

Az iraki és a görög hírek tartják egyensúlyban a kőolaj árát

Az iraki és a görög hírek tartják egyensúlyban a kőolaj árát

Még mindig mélyben vannak a nyersanyagárak. 95 és 97 dollár közötti sávban mozog most is az amerikai könnyűolaj ára, míg a Brent 112 dollár alatt van.

Görögországban még a mai napon sem sikerült kormányképes koalíciónak alakulnia: a belpolitikai bizonytalanság a hitelválság erősödését idézheti elő, ami végső soron a kőolaj árának további esését válthatja ki.

A déli állam jelenlegi helyzete csak erősíti azokat a kételyeket, melyek szerint Athén nem lesz képes tartani a 2010 májusa óta megkötött két pénzügyi segélycsomag feltételeit. Piaci elemzők szerint az eurozóna stabilitásával kapcsolatos kételyek a kőolaj iránti keresletet lenyomhatják, míg ezzel párhuzamosan a dollár megerősödne, összességében pedig a kőolaj árfolyama még mélyebbre süllyedhet.

Az amerikai kőolajkészletek a múlt héten további 3,65 millió hordóval nőttek, így a teljes készletállomány 379,5 millió hordóra tehető jelenleg, amely 1990 áprilisa óta a legmagasabb szint. Az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériumának tegnapelőtt tett bejelentése szerint az átlagos benzinfogyasztás a május 4-vel végződő négy hét során 0,5 százalékkal, napi 18,7 millió hordóra esett vissza – ez 0,8 százalékkal alacsonyabb, mint az egy évvel korábbi adat.

Közben Irak 2015-ig olajkitermelésének megduplázására készül, így át kívánja venni a második helyet Irántól az OPEC-tagállamok között. Irak jelenleg olyan ütemben termel kőolajat, mint amilyenre legutóbb csak Szaddam Husszein 1979-es hatalomra kerülésekor volt példa. A gyorsuló kitermelésben nagy szerepet játszik több nemzetközi vállalat – például az Exxon Mobil és a BP – közreműködése is. Az ország április hónapban 3,03 millió hordónyi nyersolajat bányászott napi szinten, míg a perzsa ország kitermelése napi 3,2 millió hordóra csökkent - írták a Quaestor elemzői.

A növekvő líbiai, szaúd-arábiai és iraki kitermelések eloszlatni látszik azt a félelmet, mely szerint az Európai Unió július elsején kezdődő embargója mérsékelni fogja a globális kínálatot.Az OPEC tagállamainak képviselői a következő hónapban Bécsben kívánnak összeülni az olajkvóták egyeztetéséről. „A jelenlegi olajárak elfogadhatóak, és nem sértik a világgazdaságot” – nyilatkozta tegnap Abdul Kareem al-Luaibi, Irak olajügyi minisztere.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 02. 06:00, szombat | Külföld

Ferenc pápa szerint a genderideológia a mai kor egyik legnagyobb veszélye

A mai kor egyik legnagyobb veszélye a genderideológia, amely megszünteti a különbségeket férfi és nő között - mondta Ferenc pápa a Vatikánban pénteken kezdődött nemzetközi antropológiai konferencia nyitóbeszédében.

2024. Február 29. 13:56, csütörtök | Külföld

Vlagyimir Putyin: a Nyugat külpolitikája nukleáris konfliktussal fenyeget

A Nyugat veszélyes külpolitikai lépései és a részéről elhangzó nyilatkozatok olyan konfliktussal fenyegetnek, amely nukleáris fegyverek bevetésével és a civilizáció elpusztításával járhat

2024. Február 28. 09:15, szerda | Külföld

Brit vezérkari főnök: a Nyugat nem áll a háború küszöbén Oroszországgal

Az elmúlt hetek rémületkeltő nyilatkozataival és szenzációhajhász szalagcímeivel ellentétben a Nyugat nem áll a háború küszöbén Oroszországgal - hangsúlyozta keddi beszédében a brit fegyveres erők vezérkari főnöke.