Városlista
2024. július 22, hétfő - Magdolna

Hírek

2013. Január 14. 09:23, hétfő | Helyi sport

Bozsik Péter is elismerősen nyilatkozott

Bozsik Péter is elismerősen nyilatkozott

29 csapat közel kétszáz apró focistája mérkőzött meg szombaton Vértessomlón és Várgesztesen az Újévi Utánpótlás Labdarúgó Kupáért.

A meccsek kezdetét jelző sípszó összesen 69-szer hangzott el, a gyerkőcök korcsoportjuknak megfelelően 10-12-15 percig rúgták a bőrt, s a nap végére a két helyszínen 270 gól született.
A naszályi, lábatlani, baji, tatai, nyergesújfalui és vértessomlói lányok, fiúk a már megszokott elánnal és lelkesedéssel vetették magukat a küzdelmekbe, s minthogy számukra láthatóan még valóban a játék öröme a legfontosabb, azon sem keseredtek el, ha az eredményhirdetéskor nem serleg és érem, hanem csokoládé ütötte a markukat.
Az U11-es korosztály legjobbja végül a Lábatlan I. lett, második helyre szorítva a Lábatlan II. együttesét, s harmadikra a Somló I-et. Az U9-eseknél a Nyergesújfalu csapata szerezte meg a kupát, második lett a Lábatlan, harmadik a Tata II. A legkisebbek, az U7-esek között a Lábatlan állhatott a képzeletbeli dobogó legmagasabb fokára, a második helyen a Forest Lábatlan l. végzett, míg a harmadikon a Nyergesújfalu.
A programra Richter Tamás, a Vértessomlói Községi Sportkör elnökének meghívására Bozsik Péter, a megyei labdarúgó szövetség szakmai igazgatója is ellátogatott, s igen elismerően nyilatkozott a látottakról.
Ilyenkor egyfajta melegség önti el az ember szívét. Nagyon jó érzés látni, hogy a gyerekek ilyen jó körülmények között játszhatnak, focizhatnak, s hogy a helyi emberek és az önkormányzat fontosnak érzi számukra a színvonalas feltételek megteremtését – fogalmazott a szakmai igazgató. Szerinte országszerte sajnos nem nagyon jellemző az ilyen összefogás, bár az MLSZ elmúlt 2 évi munkájának, a Bozsik-program újraindításának köszönhetően egyre több településen veszik komolyan az utánpótlás nevelést, még akkor is, ha olykor „becsúsznak hibapontok”.
Bozsik Péter úgy véli, hogy elindult egy folyamat, amelyik abszolút jó irányba mutat, s ebben a kistelepülések nagyon komoly tényezők, hiszen a képzés tekintetében a 6-12 év közötti kor a legfontosabb. A gyerekek ebben az életkorban a legfogékonyabbak. Így a futballban is: a labdához való viszonyt, a vele való kapcsolatot ilyenkor lehet megtanítani, a technikai alapokat ebben a korban tudják a legjobban és a legkönnyebben elsajátítani. A Bozsik-program évente egyesületi szinten hat tornát ír elő kötelezően, s azért példaértékű ez a kezdeményezés, mert plusz lehetőséget biztosít a gyerekeknek ugyanabban a szisztémában, ugyanazokkal a szabályokkal – emelte ki a szakmai igazgató.
Szerinte az utánpótlás nevelés első eredményei 6-8 év múlva jelentkezhetnek, s akkor is elsősorban a korosztályos válogatottak szintjén. Azoknak az ifjú hölgyeknek pedig, akik ezen a hétvégén is együtt rúgták a bőrt a fiúkkal, jó hír, hogy elmondása szerint a női szakág robbanás előtt áll. A szándék megvan, a koncepció készül. Hamarosan például kötelező lesz az NB I-es csapatoknak női gárdát is indítani, így a gyengébb nem egészen fiatal képviselői előtt talán már komoly jövő állhat. Persze, ha a fiúkhoz hasonlóan nem kallódnak el 14-16 évesen, amikor komolyabbá válik számukra a képzés, s egyre nehezebben egyeztetik össze a sportot a tanulással, s egyáltalán nem mellesleg, amikor belépnek a kamaszkorba… Merthogy Bozsik Péter tapasztalatai szerint a labdarúgás és a tehetségek jövője szempontjából ez egy igen érzékeny terület. Ezért is tartja rendkívül fontosnak, hogy az évek során a fiatalokat jó körülmények között és kiváló szakemberek terelgessék, s megmutathatóvá váljon számukra egy életpálya modell, hogy a sporttal, a labdarúgással hová lehet eljutni...

Mint arról már beszámoltunk, a LEGEA Körzeti Utánpótlás Bajnokság a hat település részvételével Csákány József tatai szakosztályvezető kezdeményezésére indult el 2011-ben. Akkor mindenhol szó szerint „nyitott kapukat döngetett”, majd pedig a gyerekek örömét, lelkesedését látva a szervezők úgy határoztak, hogy a téli időszakban teremben is folytatják. Így már két Mikulás és két Újévi Kupát tudhatnak maguk mögött, s természetesen következik a második farsangi megmérettetés, amelynek ezúttal Lábatlan és Nyergesújfalu ad majd otthont, később pedig irány a füves pálya.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 10. 00:00, szerda | Helyi sport

Kézilabda Európa-liga - A Tatabánya főtáblás, négy további magyar csapat a selejtezőben

A Tatabánya a főtáblán, a négy további magyar együttes pedig a selejtezőben kezdi meg szereplését a kézilabda Európa-ligában.

2024. Július 21. 08:25, vasárnap | Belföld

Levelet kaptak a friss diplomások a miniszterelnöktől

Az érettségiző diákok után most a diplomások kaptak miniszterelnöki köszöntőt - írta a Magyar Nemzet online (MNO) szombaton.

2024. Július 21. 08:24, vasárnap | Külföld

Árvizeket és földcsuszamlásokat okozott a heves esőzés Szlovéniában

Árvizeket és földcsuszamlásokat okozott a heves esőzés Észak-Szlovéniában, a tűzoltók kétszáz esetben intézkedtek - írta a helyi sajtó szombaton.

2024. Július 21. 08:22, vasárnap | Sport

Norris vezérletével mclarenes első sor a Hungaroringen

Lando Norris, a McLaren brit versenyzője nyerte a 39. Forma-1-es Magyar Nagydíj szombati időmérő edzését a Hungaroringen, így a vasárnapi futamon ő rajtolhat majd az élről.