Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. Október 08. 14:17, szombat | Belföld
Forrás: MTI

Eddig negyedmillióan válaszoltak a neten

Eddig negyedmillióan válaszoltak a neten

A népszámlálás első hete után, péntek 10 óráig 265 438 háztartástól érkeztek be adatok interneten; az elektronikus kitöltésre október 16. éjfélig van lehetőség – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.

Mint írták, a mostani hétvégén azok, akik még nem kapták meg a lakás- és személyi kérdőíveket tartalmazó borítékot, amely az internetes válaszadáshoz szükséges kódot is tartalmazza, számíthatnak arra, hogy a pihenőnapok valamelyikén felkeresi őket a számlálóbiztos.

Felhívták a figyelmet arra, hogy akik a hétvége utáni egy-két napon belül még mindig nem kapták meg a kérdőíveket, feltétlenül jelezzék ezt az ingyenesen hívható 06-80-200-014-es, illetve a 06-80-200-224-es telefonszám valamelyikén vagy az info.nepszamlalas@ksh.hu e-mail címen. A telefonvonalakra naponta tízezer hívás érkezik, a bővebb információt nyújtó e-mail címre ugyancsak tömegével futnak be a kérések – jegyezték meg.

A közlemény szerint a számlálóbiztosok „elsöprő többsége remek munkát végez, feladatát magas szakmai színvonalon látja el”. Ezzel együtt, ha valakinél hiányzik az adatszolgáltatói boríték, annak egyik oka az lehet, hogy a számlálóbiztos nem tudott meggyőződni arról, hogy jó címre juttatja-e azt. Ilyenkor a biztosnak kötelessége személyes kapcsolatfelvétellel meggyőződni arról, hogy a megfelelő címen jár – írta a KSH.

Előfordulhat az is, hogy a számlálóbiztos átadja a borítékot, ám közli, hogy mivel az adott cím az ő jegyzékében nem szerepel, internetes kódot nem adhat. Ilyenkor a KSH munkatársai igyekeznek pár napon belül orvosolni a problémát – mutattak rá.

Utaltak arra is, „egy-két egészen kivételes esetben előfordult, hogy a számlálóbiztos azért nem hagyott hátra borítékot, hogy lehetetlenné tegye a hozzájutást a kódhoz, azaz nehezítse az internetes kitöltést”. Ez nagyban korlátozza az állampolgárok választási szabadságát, ezért „a KSH illetékesei az illető leváltását javasolták az érintett település jegyzőjének, amit ő meg is tett” – írták.

Súlyosabb visszaélésnek nevezik a közleményben azt, „amikor a számlálóbiztos nem is számlálóbiztos”. A KSH ugyanakkor arra kéri a válaszadókat, hogy miután meggyőződtek a számlálóbiztosok személyazonosságáról, „tüntessék ki bizalmukkal az összeírást végző szakembereket, és tegyenek eleget válaszadási kötelezettségüknek”. (lm)

MTI

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni