Városlista
2024. szeptember 3, kedd - Hilda

Hírek

2014. Április 10. 15:32, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Eddig soha nem látott Vajda Béla-grafikák kiállításon

Eddig soha nem látott Vajda Béla-grafikák kiállításon

Először láthatja a közönség Vajda Béla (1935-2011) Arany Pálma-díjas animációs filmrendező halála után előbukkant grafikáit azon a kiállításon, amely péntektől látható a Cultiris Galériában Budapesten.

Képessy Bence, a tárlat kurátora az MTI-nek elmondta: a kiállításon szereplő rajzokat Vajda Béla feltehetően akkor készítette, amikor a Ganz tervezőirodájában dolgozott műszaki rajzolóként. A filmrendező szabad gondolatokat "vetett oda" a papírra, grafikáin állatok, mitológiai alakok, "pátosz nélküli szeretni való figurák jelennek meg" - hangsúlyozta.
A megfejthetetlen portrék mellett az Illusztrációk című grafikán például három őrült arca látható, de kiállítják az Örültek háza, valamint a Bass-man című fekete tus rajzokat is.
Képessy Bence hangsúlyozta: Bende Zsófia, Vajda Béla munkatársa és felesége férje halála után akadt rá a szorosan összekötözött mappára, amely a rajzokat gyűjtötte össze és amelynek létezéséről mintegy 30 éves közös életük alatt semmit se tudott.
A rajzok egy része az idő múlásával elkezdett savasodni, ezért valamelyik közgyűjtemény felfigyelhetne és megmenthetné ezt az értékes anyagot - jegyezte meg.
Vajda Béla kezdetben képzőművésznek készült, fel is vették a főiskolára, ahol mindössze két hétig tanult, mert édesapja halála miatt kenyérkereset után kellett néznie. Beállt dolgozni a Ganz tervezőirodájához műszaki rajzolónak, ekkor készülhettek a kiállításon szereplő grafikák - jegyezte meg.
Majd kezébe került egy 8 milliméteres kamera és ennek hatására beiratkozott a filmművészeti főiskola másoddiplomás operatőr-rendező szakára, ahol Herskó János és Illés György voltak a tanárai. 1968-tól a Pannónia Filmstúdióban dolgozott 1995-ös nyugdíjazásáig.
Vajda Béla a Moto perpetuo című filozofikus abszurd animációs filmjéért érdemelte ki 1980-ban a legjobb rendezőnek járó Aranypálmát a Cannes-i filmfesztiválon. A szatirikus rajzokat Sajdik Ferenc készítette. A szállóigévé vált címet viselő Hanyas vagy? emberi-társadalmi fim-látlelete az oberhauseni fődíját és a filmkritikusok díját is elnyerte 1983-ban.
Vajda Béla első grafikai kiállítása másfél hónapig tart nyitva.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 03. 07:50, kedd | Belföld

Mintegy 12 millió tankönyvet szállított ki a posta az oktatási intézményekhez

Mintegy 12 millió tankönyvet szállított ki a posta az oktatási intézményekhez

2024. Szeptember 03. 07:43, kedd | Belföld

Varga-Bajusz Veronika: oktatási céllal továbbra is lehet mobiltelefonokat használni az iskolákban

A mobiltelefonok oktatási célra történő használata továbbra is támogatott

2024. Szeptember 03. 07:40, kedd | Belföld

Kövér László: annyi jövője van Európának és Magyarországnak, amennyi európai és magyar gyermek születik

Annyi jövője van Európának és Magyarországnak, amennyi európai és magyar gyermek születik, ha vannak gyermekek, akkor lesz jövője az őket vállaló családoknak és a nemzetnek, ha nincs gyermek, akkor nincs jövő

2024. Szeptember 02. 07:53, hétfő | Belföld

Mától két hétre lezárják a Kőröshegyi völgyhidat

Karbantartási munkálatok miatt hétfőtől várhatóan két hétre teljesen lezárják a Kőröshegyi völgyhidat az M7-es autópályán.