Városlista
2024. július 23, kedd - Lenke

Hírek

2015. Február 19. 18:12, csütörtök | Sport
Forrás: MTI

Elindult a Földközi-tengert 30 nap alatt megkerülő légi emlékexpedíció

Elindult a Földközi-tengert 30 nap alatt megkerülő légi emlékexpedíció

Csütörtök reggel a Budapest Airport 1-es termináljának kifutópályájáról elindult az Ég és Föld között - Fellegvándorok a világ körül elnevezésű emlékexpedíció, amelynek két magyar pilótája Földi Zoltán és Hankusz Kálmán a tervek szerint 30 nap alatt kerüli meg a Földközi-tengert, 12 ezer kilométert megtéve és 15 országot érintve a levegőben.

A magyar mérnökök által fejlesztett, és Kecskeméten megépített, Vízangyal nevet viselő, kétszemélyes Magnus Fusion kisgép egy 1931-es repülő mai, átszabott mása. Az emléktúra Bánhidi Antal és Bisits István 82 évvel ezelőtt, 1933. február 19-én megkezdett Földközi-tenger körüli expedíciójának állít emléket. A Vízangyal várhatóan március végén landol majd a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren - közölték a szervezők csütörtökön az MTI-vel.
Hasonlóan a Gerle 13 nevű géppel megtett, 82 évvel ezelőtti expedícióhoz, a mostani kihívás is magyar felségjelzés alatt zajlik. Földi Zoltán pilóta és Hankusz Kálmán fotós-videós az elődök emlékének és teljesítményének adózva ismétli meg a történelmi repülést.
A tervek szerint Hankusz Kálmán 15-20 ezer légi felvétellel örökíti meg a legszebb látnivalókat a 15 ország feletti úton Magyarország, Ausztria, Olaszország, Franciaország, Spanyolország, Marokkó, Algéria, Tunézia, Líbia, Egyiptom, Izrael, Jordánia, Ciprus, Törökország és Görögország légtereiben.
A Földközi-tenger körüli út egy főpróbája lesz a végső célnak, a Föld megkerülésének, amelyre a visszaérkezést követően, pár hónap pihenés után szeretne elindulni Földi Zoltán és Hankusz Kálmán.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 22. 07:58, hétfő | Sport

Piastri karrierje első sikerét aratta a Hungaroringen

2024. Július 22. 07:57, hétfő | Sport

Balaton-átúszás - Több mint 11 ezren indultak

Több mint 11 ezren vettek részt a szombatról vasárnapra halasztott 42. Lidl Balaton-átúszáson, melyen a férfiaknál holtverseny született, míg a nőknél Juhász Janka győzött.

2024. Július 21. 08:22, vasárnap | Sport

Norris vezérletével mclarenes első sor a Hungaroringen

Lando Norris, a McLaren brit versenyzője nyerte a 39. Forma-1-es Magyar Nagydíj szombati időmérő edzését a Hungaroringen, így a vasárnapi futamon ő rajtolhat majd az élről.

2024. Július 21. 08:16, vasárnap | Sport

Gazdag Dániel mesterhármasával győzött a Philadelphia - Videó

Gazdag Dániel mesterhármasával a Philadelphia Union 3-0-ra legyőzte a vendég Nashville-t az észak-amerikai profi labdarúgóliga (MLS) szombati játéknapján.