Városlista
2024. szeptember 4, szerda - Rozália

Hírek

2014. Április 25. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Ez évtől védendő új tájelemek a fa- és bokorcsoportok

Ez évtől védendő új tájelemek a fa- és bokorcsoportok

A helyes mezőgazdasági és környezeti állapot (HMKÁ) keretében a kunhalmok és a gémeskutak mellett 2014-től védendő tájelemnek minősülnek a fa-és bokorcsoportok is, melyek megőrzése kötelező az érintett gazdálkodók számára.Megőrzésük azért is fontos, mert a következő évtől ökológiai fókuszterületként is beszámíthatók lesznek a zöldítési támogatás keretében.

Magyarország 2010-ben vezette be a tájképi jellegzetességek megőrzésére vonatkozó HMKÁ előírást. Ez alapján eddig a Mezőgazdasági Parcella Azonosító Rendszerben (MePAR) lehatárolt kunhalmok és gémeskutak számítottak védendő tájelemnek.

Az idei évtől a fa-és bokorcsoportok megőrzése is kötelező az érintett gazdálkodók számára. Az előírás szerint a lehatárolt facsoportot nem lehet kivágni, eltüntetni. Mivel a fa-és bokorcsoportok területi kiterjedéssel rendelkező objektumok, ezért az egységes kérelem benyújtása során ugyanúgy kezelendők, mint a kunhalmok. Azaz a területük támogatható terület és a bejelentett tábla részét képezik. Nem kell külön körberajzolni, valamint nem kell külön hasznosítást sem bejelenteni ezek vonatkozásában. Fontos továbbá, hogy csak a szántóterülettel körülvett fa-és bokorcsoportok jelennek meg a MePAR-ban és az előírás kizárólag ezekre vonatkozik. A fa-és bokorcsoportok az egységes kérelem igénylésekor a térképi felületen láthatók. Megőrzésük azért is fontos, mert a következő évtől ökológiai fókuszterületként is beszámíthatók lesznek a zöldítési támogatás keretében.-tudatta a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 03. 07:50, kedd | Belföld

Mintegy 12 millió tankönyvet szállított ki a posta az oktatási intézményekhez

Mintegy 12 millió tankönyvet szállított ki a posta az oktatási intézményekhez

2024. Szeptember 03. 07:43, kedd | Belföld

Varga-Bajusz Veronika: oktatási céllal továbbra is lehet mobiltelefonokat használni az iskolákban

A mobiltelefonok oktatási célra történő használata továbbra is támogatott

2024. Szeptember 03. 07:40, kedd | Belföld

Kövér László: annyi jövője van Európának és Magyarországnak, amennyi európai és magyar gyermek születik

Annyi jövője van Európának és Magyarországnak, amennyi európai és magyar gyermek születik, ha vannak gyermekek, akkor lesz jövője az őket vállaló családoknak és a nemzetnek, ha nincs gyermek, akkor nincs jövő

2024. Szeptember 02. 07:53, hétfő | Belföld

Mától két hétre lezárják a Kőröshegyi völgyhidat

Karbantartási munkálatok miatt hétfőtől várhatóan két hétre teljesen lezárják a Kőröshegyi völgyhidat az M7-es autópályán.