Városlista
2024. szeptember 4, szerda - Rozália

Hírek

2014. Április 23. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Fényűzött életek

Fényűzött életek

A felső tízezer üresen csillogó, élvezetközpontú világát mutatja be első kötetében Kötter Tamás - ítélkezés és együttérzés nélkül, Bret Easton Ellis és Houellebecq stílusában. A Rablóhalak tavaly november óta a harmadik kiadásra vár, sikere pedig annak is köszönhető, hogy az érintettek - vállalati technikusok, feltörekvő yuppie-k, menő ügyvédek - magukra ismernek a novellafüzér alakjaiban, történeteiben; azt pedig mindenki szereti, ha a mese róla szól.

Kötter rádiónknak nyilatkozva az egyes novellákat polaroid képeknek is nevezte, amik részleteikben érintkeznek, fedik egymást, füzérjellegüket a karakterek vándorlása, az egyes élethelyzetek ismétlődése is erősíti. Az átjárhatóság ellenére az Rablóhalak világa zárt: bár a szereplők pénzügyi lehetőségei már-már korlátlanok, ha más díszletek között – Japánban kendó klubban, Budapesten a személyi edzőnél, egy római kiruccanáson – végül is ugyanabban a méregdrága cipőben járnak, ugyanazokban a luxuskávézókban üldögélnek, és egyforma napjaikat vásárlással, könnyű nők felhajtásával próbálják kitölteni.

A Rablóhalakat olvasva azt sem könnyű eldönteni, hogy a novellák kit szólaltatnak és kit szólítanak meg. Viktort, az ügyvédet, Ákost, a sztárfotóst vagy a fiatal lányokat megrendelő bankárt? Esetleg fontosabbak kedvenc márkáik – Hugo Boss, Luis Vuitton és Gucci, Jaguar, Porsche és Aston Martin? Bár az elbeszélések egyes szám első személyűek, így sem tudhatjuk, hol ér véget a brandből, vállalati feladatkörökből „felépített homlokzat”, és hol kezdődik a saját létére is reflektáló ember - az alakok valójában személytelenek, felcserélhetőek, csak társadalmi státuszuk és a róluk alkotott kép határozza meg őket.

Az arctalanság okai között Kötter Tamás a menedzser világ alapkövetelményét, az innovációt említi, hiszen a multis munka percről-percre újabb kihívások elé állít, ami alkalmazkodást és átlényegülést is megkövetel - ez szerepjátszáshoz, végül önvesztéshez, kiüresedéshez és elidegenedéshez vezethet, és az sem biztos, hogy innen visszatalálhatunk egykori magunkhoz. A Szajónara című novella Tamása például London, Prága, Koppenhága és, már maga sem tudja hány város után múltként „csak csupa szemét, haszontalan dolgot” őriz, hogy a következő állomásán megszokásból újra kezdje a playmate számok, „étteremkávéházboltbeachklub” meghívók, konditerem bérletek és törzsvásárlói kártyák gyűjtését – és ez minden, amire visszatekinthet.

Kötter Tamás kérdésünkre elmondta, a Rablóhalak epikus alapokra épült, szereplői részben valóságosak, ismerik és kedvelik a könyvet, hiszen az róluk szól, öniróniájukat pedig még nem veszítették el - de a szélesebb közönség mellett a kritika is jól fogadta a kötetet, Tandori Dezső például máris folytatást követelt. Kötter nem fékezett, máris újabb könyve vár megjelenésre: a Dögkeselyűk - Fejezetek egy multi életéből októberben kerülhet a könyvesboltokba. A harmadik kötet is készen áll, tudtuk meg a beszélgetés során: címét - A harcból nincs elbocsájtás – a Bibliából kölcsönözte Kötter, története pedig a rablóhalak környezetébe, a' vérszívó szivarcápák és a tisztogató kalauzhalak' világába vezet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 03. 07:50, kedd | Belföld

Mintegy 12 millió tankönyvet szállított ki a posta az oktatási intézményekhez

Mintegy 12 millió tankönyvet szállított ki a posta az oktatási intézményekhez

2024. Szeptember 03. 07:43, kedd | Belföld

Varga-Bajusz Veronika: oktatási céllal továbbra is lehet mobiltelefonokat használni az iskolákban

A mobiltelefonok oktatási célra történő használata továbbra is támogatott

2024. Szeptember 03. 07:40, kedd | Belföld

Kövér László: annyi jövője van Európának és Magyarországnak, amennyi európai és magyar gyermek születik

Annyi jövője van Európának és Magyarországnak, amennyi európai és magyar gyermek születik, ha vannak gyermekek, akkor lesz jövője az őket vállaló családoknak és a nemzetnek, ha nincs gyermek, akkor nincs jövő

2024. Szeptember 02. 07:53, hétfő | Belföld

Mától két hétre lezárják a Kőröshegyi völgyhidat

Karbantartási munkálatok miatt hétfőtől várhatóan két hétre teljesen lezárják a Kőröshegyi völgyhidat az M7-es autópályán.