Városlista
2024. szeptember 3, kedd - Hilda

Hírek

2014. Március 25. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Fizetés gyorsan és egyszerűen: aki kipróbálta, él vele

Fizetés gyorsan és egyszerűen: aki kipróbálta, él vele

Minden ötödik ember zsebében lapul PayPass kártya, akinek pedig nincs, az többnyire szívesen kipróbálná a PIN kód és aláírás nélküli kártyás fizetést – derül ki a Budapest Bank felméréséből. Elterjedésének kedveznek, használóik ugyanis gyorsabbnak tartják a hagyományos bankkártyáknál, és a készpénzes fizetésnél is.

A bankkártyás technológiák folyamatos fejlődésével megjelenésével gyorsan terjednek az érintés nélküli fizetési megoldások, mint például a PayPass (Mastercard) vagy a payWave (Visa), ahol a vevőnek elegendő a kártyáját a terminál elé tartani a számla rendezéséhez, és kisösszegű (jellemzően 5 ezer forint alatti) vásárlás esetén még PIN kódot sem kell megadnia.

Ismert, de még nem elég elterjedt

A felmérés szerint a PayPass technológia ismertsége meglehetősen jó:80 százaléka hallott már erről a fizetési módról, és 30 százaléknak pontos ismeretei vannak az ilyen kártyák működésével kapcsolatban. Így például 70 százalék tudja, hogy a PayPass egy bankkártya alapú fizetési megoldás, amelynél nem kell átadni a pénztárosnak a bankkártyát, 55 százalék pedig tisztában van azzal is, hogy PayPass használata esetén 5 ezer forint alatt nem kell PIN kódot megadni.

Ugyanakkor a kutatásban résztvevőknek még csak 18 százaléka rendelkezik PayPass fizetésre alkalmas kártyával; a plasztik egyelőre a magasabb jövedelmű, diplomás férfiak körében a legnépszerűbb. Akinek viszont már van ilyen kártyája, az szívesen használja is: a kártyabirtokosok mintegy 60 százaléka veszi elő havonta többször is az érintés nélküli bankkártyát.

Gyors, kényelmes, biztonságos

A PayPass-kártya birtokosok több előnyét látják a bankkártyás fizetésnek, mint azok, akik nem rendelkeznek még ilyen eszközzel. Így például míg a PayPass-osok 58 százaléka a bankkártyás fizetést tartja a leggyorsabb fizetési módnak (ugyanezt a készpénzes fizetésről csak 41 százalékuk gondolja), addig a PayPass-szal nem rendelkezők éppen fordítva gondolkoznak: 65 százalékuk szerint készpénzzel lehet a leggyorsabban fizetni (ugyanezt a bankkártyás fizetésről csak 44 százalékuk állította).

A PayPass-kártyások a hagyományos bankkártyával rendelkezőknél 4 százalékkal nagyobb arányban gondolják biztonságosnak a bankkártyás fizetést, és közülük 10 százalékkal kevesebben nyilatkoztak úgy, hogy a bankkártyás fizetés körülményes lenne, vagy hosszú ideig tartana. Azok, akiknek már van PayPass-kártyájuk, úgy vélik, hogy az ilyen kártya gyorsabb a hagyományosnál, és kis összegek esetében a készpénznél is. Ugyanakkor a PayPass-terminálok még mindig nem terjedtek el eléggé: az érintés nélküli kártyák birtokosainak 50 százaléka nyilatkozott úgy, hogy ezt a funkciót még sok helyen nem tudják használni.

Érdemes utánajárni a bankunknál

Bár a PayPass-szal még nem rendelkezők 60 százaléka szívesen kipróbálná ezt a típusú kártyát, közel ugyanennyien nem tudják, hogy saját bankjuknál igényelhető-e ilyen kártya.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 03. 07:50, kedd | Belföld

Mintegy 12 millió tankönyvet szállított ki a posta az oktatási intézményekhez

Mintegy 12 millió tankönyvet szállított ki a posta az oktatási intézményekhez

2024. Szeptember 03. 07:43, kedd | Belföld

Varga-Bajusz Veronika: oktatási céllal továbbra is lehet mobiltelefonokat használni az iskolákban

A mobiltelefonok oktatási célra történő használata továbbra is támogatott

2024. Szeptember 03. 07:40, kedd | Belföld

Kövér László: annyi jövője van Európának és Magyarországnak, amennyi európai és magyar gyermek születik

Annyi jövője van Európának és Magyarországnak, amennyi európai és magyar gyermek születik, ha vannak gyermekek, akkor lesz jövője az őket vállaló családoknak és a nemzetnek, ha nincs gyermek, akkor nincs jövő

2024. Szeptember 02. 07:53, hétfő | Belföld

Mától két hétre lezárják a Kőröshegyi völgyhidat

Karbantartási munkálatok miatt hétfőtől várhatóan két hétre teljesen lezárják a Kőröshegyi völgyhidat az M7-es autópályán.