Városlista
2024. július 24, szerda - Kinga, Kincső

Hírek

2013. Május 10. 15:10, péntek | Helyi sport

Görkorcsolyázó Európa-Kupa Tatabányán

Görkorcsolyázó Európa-Kupa Tatabányán

Tatabányán május 18-19-én Görkorcsolyázó Európa-Kupa kerül megrendezésre.

Hogyan lehetne jellemezni, bemutatni ezt a sportágat?
A gyorsasági görkorcsolyázás viszonylag fiatal, ámde nagyon dinamikusan fejlődő sportágnak mondható nemcsak hazánkban, hanem a világ minden országában. A versenyzők az egyesületükre jellemző speciális „futóruhában” versenyeznek, amely lecsökkenti a légellenállást. A korcsolyacipő a boka magasságáig tart, hasonlóan a hagyományos gyorskorcsolyához. A speciális korcsolyacipőhöz egy hosszított „alváz” tartozik, amelybe 3 vagy 4 kerék van beszerelve. A kerekek abban különböznek a hétköznapi görkorcsolya kerekeitől, hogy jóval nagyobbak, ezáltal gyorsabb sebesség elérésére képesek a versenyzők. Egy olyan sportág, ahol csapatban és egyénileg is megmérettetheti magát minden induló.
Hogy került Tatabányára a választás?
2011-ben már rendeztünk Európa-Kupát a tatabányai görkorcsolyapályán és nagyon jó visszhangja volt mind a versenyzők, mind a külföldi- és nemzetközi szakemberek részéről. Februárban döntötte el a Nemzetközi Görkorcsolyázó Szövetség, hogy idén mely – szabványos görkorcsolyapályával rendelkező európai település – kaphatja meg a rendezés jogát a kupasorozatban. Egyesületünk is jelentkezett és nagyon örülünk annak, hogy a szövetség idén is bizalmat szavazott Tatabányának és mi lehetünk májusban az Európa-Kupasorozat egyik színhelye. Tatabánya mellett Szeged is megkapta a lehetőséget, ott szeptemberben a záróforduló kerül majd megrendezésre.
Milyen korosztályokat láthatunk majd versenyezni?
Az Európa-Kupa sorozatban a 14 évnél idősebb versenyzők indulhatnak 4 különböző korosztályban, köztük felnőtt résztvevőkkel. Egyesületünk a kupa keretein belül megrendezi a Turul-Kupa elnevezésű, évek óta sikeres nemzetközi versenyt, ahol a fiatalabb profi görkorisok számára is szeretnénk versenylehetőséget biztosítani. A verseny két napján a legifjabb – 7 éves korosztálytól – egészen a felnőtt kategóriáig lépnek pályára a versenyzők. A magyar versenyzőkön kívül ezidáig Olaszországból, Belgiumból, Németországból, Szerbiából, Szlovákiából, Lengyel- és Csehországból adták le versenyzők a nevezésüket, összesen 180-an.
Milyen versenyszámok kerülnek megrendezésre?
Lesznek sprint- és hosszútávú futamok. Sprintfutamok közé tartozik a 300m egyéni indításos és az 500m-es futam.
Az egyéni indításos futamokban –mint ahogyan a neve is mutatja – a versenyzők egyedül, „önindítással” indulnak külön-külön teljesítve a 300 métert és az elért időeredményük alapján kerülnek rangsorolásra. Az 500m-es sprintverseny során 4-5 fős futamokban indulnak a versenyzők. Selejtezőkön és elődöntőkön át jutnak a döntőig a legjobbak, ahol az ott elért eredmény számít a végső rangsorolásnál.
A hosszú távú futamok az egyik legizgalmasabbak és leglátványosabbak egy görkorcsolya versenyen: az eliminációs (kizárásos) és pontozásos versenyszámok tartoznak ide. A hosszútávok során az egész mezőny egyszerre indul el. A kizárásos verseny során minden második körben a célvonalon utolsóként átkorcsolyázott versenyző kizárásra kerül, így a verseny végére a népes mezőnyből mindössze 4-6 versenyző marad, akik a végső győzelemért hajthatnak. A pontozásos futamban a versenyzők részhajrákat végeznek a táv teljesítése közben, mert minden második körben az 1-2 helyen a célvonalon áthaladó versenyző pontokat kap. A futam után az a versenyző kerül ki győztesen, akinek a legtöbb pontot sikerült összegyűjtenie.
Milyen eredmények várhatóak a magyar versenyzőktől?
Az Európa-Kupa tatabányai fordulója fontos válogatóverseny azok számára, akik az idei Európa-Bajnokságra szeretnének kijutni. Nagy csata várható a különböző korosztályokban, így nem lenne ildomos konkrét versenyzőket felsorolni, nem szeretnék senkit sem befolyásolni a versenyhez való hozzáállásban az előítéletekkel. Dobogó-, sőt aranyesélyes versenyzők érkeznek hozzánk Szegedről, Szombathelyről, Kazincbarcikáról és Monorról is. A tatabányai csapatból az Európa-Bajnokságra Nagy Alexandra, Szatmári Nikoletta, Remete Solt, Kun Balázs és Makszim Zsombor pályázik, tőlük dobogós- vagy aközeli helyezéseket várok mindenképpen, de a kisebbek korosztályában is vannak bőven éremesélyes versenyzőink.
Milyen programok várhatóak az Európa-Kupán?
Nagyon örülünk annak, hogy Schmidt Csaba polgármester úr elvállalta a verseny fővédnöki szerepét, ő fogja a versenyt is megnyitni. A szombati napon tiszteletét teszi nálunk a népszerű sorozatból jól ismert Aradi Balázs, aki egykor egyesületünk korcsolyázója volt. Ugyancsak szombaton, a futamok közötti pihenőkben fellépnek zumba táncosok Csiszár Anita vezetésével, vasárnap a Blacktime Hip-Hop csapata tart bemutató táncot a Quantum XXL oszlopos tagja, Karvaly Róbert vezénylésével. Az egyesület legifjabb amatőr korcsolyázói is színre lépnek, ezen kívül a tatabányai téli olimpikon és Európa-Bajnok Keszler Andrea és Béres Bence TDKE-s rövidpályás gyorskorcsolyázók is szerepelni fognak a két nap alatt. Szombat este a Jubileum parkban barátságos futballmérkőzést tartunk a résztvevő egyesületek vezetői, edzői részére. A szervezésben nagy segítséget kaptunk a Városi Sportszövetségtől és az Önkormányzattól, melyet ezúton is szeretnék megköszönni. Kollegáimmal, Németh Tiborral és Lugosi Lászlóval, illetve egyesületünk segítőkész szülői gárdájával azon dolgozunk, hogy minél színvonalasabb Európa-Kupát rendezhessünk a hétvégén.
Várunk minden érdeklődőt és szurkolót sok szeretettel a versenyre!
Moravcsik-Fecskés Orsolya
Tatabányai Diák Korcsolyázó Egyesület elnök, edző

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 10. 00:00, szerda | Helyi sport

Kézilabda Európa-liga - A Tatabánya főtáblás, négy további magyar csapat a selejtezőben

A Tatabánya a főtáblán, a négy további magyar együttes pedig a selejtezőben kezdi meg szereplését a kézilabda Európa-ligában.

2024. Július 23. 18:46, kedd | Helyi

Kézilabda-EL

Férfi kézilabda Európa-liga - A címvédő Flensburggal is azonos csoportban a Tatabánya

2024. Július 23. 08:21, kedd | Belföld

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg, ebből 13 hajnali melegrekord volt.

2024. Július 23. 08:19, kedd | Sport

Az MLSZ szerint közel 80 százalékkal csökkentek a súlyos játékvezetői hibák az NB1-ben

Hanacsek Attila, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) játékvezetői bizottságának elnöke szerint közel nyolcvan százalékkal csökkent a súlyos bírói hibák száma az OTP Bank Ligában.