Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2017. Július 09. 15:56, vasárnap | Belföld
Forrás: mti

Hőséggel kezd a hét, de aztán mérséklődik a meleg

Hőséggel kezd a hét, de aztán mérséklődik a meleg

A hét elején még akár 37 fok is lehet, a hét közepétől mérséklődik a hőség, a hétvégén többfelé 25 fokig sem emelkedik a hőmérséklet. Emellett sok napsütés várható, de többször záporok, heves zivatarok is lesznek

- derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.

Veszélyjelzésükben azt írják: vasárnap még elsősorban a Dunántúlon fordulhat elő helyenként zivatar, viharos széllel, lokálisan jelentősebb mennyiségű csapadékkal és jégesővel. A Dunántúl nyugati, délnyugati részén egy-egy helyen intenzív esőzés vagy heves zivatar is lehet.

Hétfőn az Északi-középhegység térségében alakulhat ki helyenként zivatar viharos széllel, a délutáni, esti órákban akár egy-egy heves zivatar is várható.

Hétfőn az ország nagyobb részén 27 Celsius-fok felett alakul a napi középhőmérséklet, egyedül az Északi-középhegység térségében lehet ennél alacsonyabb, 25 fok körüli érték.

A hőség veszélye miatt hétfőre Borsod-Abaúj-Zemplén megye kivételével az egész országra figyelmeztetést adtak ki. Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Veszprém, Zala megyére másodfokú figyelmeztetést adtak ki.

A legalacsonyabb hőmérséklet hétfőn általában 18-23 fok között alakul, de északkeleten kissé hűvösebb is lehet. Napközben 31-37 fokig melegszik a levegő.

A többórás napsütés mellett viszont szórványosan - főként az északi és keleti országrészben - hétfőn is számítani lehet záporra, zivatarra, az Északi-középhegység tágabb környezetében akár heves zivatarra is. Több helyen erős, az Észak-Dunántúlon, valamint zivatarok környezetében viharos szél is várható. A heves zivatarok veszélye miatt Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.

Kedden is többfelé megerősödik a szél. Emellett alapvetően napos idő várható, estig inkább csak északon helyenként, majd estétől a Dunántúlon már többfelé várható zápor, zivatar. A leghidegebb órákban 18-24 fok lehet. A nappali maximumok 27-36 fok között alakulnak. Északnyugaton lesz a leghűvösebb, délkeleten a legmelegebb.

Szerdán hajnalban, reggel még többfelé várható zápor, zivatar. Napközben már csak elvétve eshet és sok lesz a napsütés. Estétől északnyugat felől ismét többfelé alakulhatnak ki záporok, zivatarok. Napközben időnként megélénkül, de zivatarok környezetében átmenetileg viharossá is fokozódhat a szél. A minimumhőmérséklet 17-22, a maximumhőmérséklet 28-33 fok között valószínű.

Csütörtökön hajnalban, reggel még többfelé várható eső, zápor, zivatar, napközben már csak néhol eshet és sok lesz a napsütés, de megerősödhet a szél. A legalacsonyabb hőmérséklet 15-21, a legmagasabb hőmérséklet 25-30 fok között alakul.

Pénteken több órára kisüthet a nap. Főként a nap második felében és főként nyugaton lehet zápor, zivatar. A leghidegebb órákban 12-17 fok lehet. Napközben 24-29 fokig melegszik a levegő.

Szombaton rövidebb időre süthet ki a nap, és többfelé eső, zápor, néhol zivatar is lehet. A legalacsonyabb hőmérséklet 13-18, a legmagasabb hőmérséklet 22-27 fok között alakul.

Vasárnap a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett főként délen lehet elszórtan eső, zápor, zivatar. A minimumhőmérséklet 13-18 fok között valószínű. A nappali maximumok 23-29 fok között alakulnak - olvasható az előrejelzésben.

Címkék: hőség, időjárás, meleg

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.