Városlista
2024. szeptember 4, szerda - Rozália

Hírek

2014. Április 22. 10:11, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Intelligens víziközmű-vezérlő rendszert fejleszt az ÉDV Zrt.

Intelligens víziközmű-vezérlő rendszert fejleszt az ÉDV Zrt.

Az Északdunántúli Vízmű Zrt. megkezdte egy, az Európai Unióban is egyedülálló intelligens víziközmű-vezérlő rendszer fejlesztését a társaság bicskei regionális vízellátó hálózatán - tájékoztatta a vállalat általános és műszaki vezérigazgató-helyettese az MTI-t.

Simon Ferenc elmondta, a fejlesztés során egységes rendszerbe foglalják a távleolvasás, a térinformatika, az üzemfelügyeleti rendszer és a tárgyi eszköz nyilvántartás által szolgáltatott adatokat.
A fejlesztés hozzájárul a hálózati nyomás szinten tartásához, a csőtörések számának csökkentéséhez, a rejtett hibák kiszűréséhez, valamint a csőtörés miatt a városi környezetben történő károk távvezérelhető enyhítéséhez.
A kutatás-fejlesztés során egyrészt olyan programrészeket hoznak létre, amelyek megoldást kínálnak a víziközmű jellemző problémáira és ezáltal általános, másutt is használható megoldássá válhatnak, másrészt matematikai szimulációs módszerekkel modellezik a vezetékhálózat nyomás- és áramlási viszonyait.
A teljes program költsége meghaladja az 576 millió forintot, ebből 314 millió forintot vissza nem térítendő támogatásként nyert el a vízmű.
A projekt végén a kutatás eredményeit szabadon hozzáférhetővé teszik. Az ÉDV Zrt., a víziközmű szakemberképzéshez hozzájárulva, a teljes rendszer offline állapotához hozzáférést biztosít egyes hazai felsőoktatási intézményeknek, illetve a szimulációk lefuttatásához adott esetben valós idejű hozzáférést is lehetővé tesz.
Az ÉDV Zrt. Komárom-Esztergom, Fejér és Pest megyében 74 településen, 237 ezer fogyasztó részére biztosítja az ivóvízellátást, szennyvízszolgáltatását 47 településen mintegy 200 ezer ember veszi igénybe.

Címkék: Közmű-ivóvíz

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 03. 07:50, kedd | Belföld

Mintegy 12 millió tankönyvet szállított ki a posta az oktatási intézményekhez

Mintegy 12 millió tankönyvet szállított ki a posta az oktatási intézményekhez

2024. Szeptember 03. 07:43, kedd | Belföld

Varga-Bajusz Veronika: oktatási céllal továbbra is lehet mobiltelefonokat használni az iskolákban

A mobiltelefonok oktatási célra történő használata továbbra is támogatott

2024. Szeptember 03. 07:40, kedd | Belföld

Kövér László: annyi jövője van Európának és Magyarországnak, amennyi európai és magyar gyermek születik

Annyi jövője van Európának és Magyarországnak, amennyi európai és magyar gyermek születik, ha vannak gyermekek, akkor lesz jövője az őket vállaló családoknak és a nemzetnek, ha nincs gyermek, akkor nincs jövő

2024. Szeptember 02. 07:53, hétfő | Belföld

Mától két hétre lezárják a Kőröshegyi völgyhidat

Karbantartási munkálatok miatt hétfőtől várhatóan két hétre teljesen lezárják a Kőröshegyi völgyhidat az M7-es autópályán.