Városlista
2024. július 30, kedd - Judit

Hírek

2012. Augusztus 09. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Kaszálnak a pénzváltók - viszik az eurót, mint a cukrot

Kaszálnak a pénzváltók - viszik az eurót, mint a cukrot

Napok óta óriási forgalmat bonyolítanak le a pénzváltók, a lakossági ügyfelek leginkább az eurót veszik, ám nem feltétlenül csak nyaraláshoz, hanem spekulatív célzattal is - írja a Világgazdaság. A pénzváltó irodák nagy rohamok idején népszerűbbek a bankfiókoknál, mert a hitelintézeteknél néhány egységnyivel kedvezőbb árfolyamot tudnak kínálni. Ezzel együtt a bankfiókok pénzváltási forgalma is növekvő tendenciát mutat.

Az érdeklődését az elmúlt napok devizapiaci fejleményei keltették fel, hétfőn ugyanis több hónapos csúcsokat állított fel a forint az euróval szembeni jegyzés 275-ig ment le, ami 11 hónapos csúcs volt.

Az euró/forint árfolyamot az EU/IMF-tárgyalások és az eurózóna adósságválsága határozhatja meg. Előbbivel kapcsolatban az elemzők szerint komoly nézetkülönbségek vannak a kormány és a nemzetközi szerveztek között, ugyanakkor előremutató, hogy értesülések szerint a kormány módosíthatja a pénzügyi tranzakciós adót: ha ez utóbbi igaz, tovább javíthat pozícióin a hazai deviza.

Mérséklődhet a frankhitelesek törlesztőrészlete, hiszen a svájci frankot 230 forint alatt jegyezték, amire közel egy éve nem volt példa. Tavaly szeptember óta csak az euró/forint árfolyam változása az irányadó, hiszen a Svájci Nemzeti Bank 1,20-as minimális euró/frank árfolyamküszöböt vezetett be. Az SNB azóta sikeresen védte meg az árfolyamszintet még a legpesszimistább piaci hangulatban is.Vagyis a 230 forint alatti frankárfolyam a hazai deviza felértékelődésének köszönhető: a forint az elmúlt hetekben sokat erősödött az euró ellenében, ami megjelent a frank/forint keresztben is. Ha azt feltételezzük, hogy az SNB továbbra is sikeresen védi meg az 1,20-as küszöbértéket, akkor továbbra is csak a forint ingadozására kell figyelni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 30. 08:10, kedd | Belföld

Lázár János: augusztusban fizetés kiegészítés lesz a MÁV-nál

Augusztusban fizetés kiegészítés lesz a MÁV-nál, és nagy bejelentések várhatóak a minisztériumban Lázár János építési és közlekedési miniszter hétfői Facebook-posztja szerint.

2024. Július 30. 08:08, kedd | Belföld

Budapesten és száznyolcvan településen folytatódik a szúnyogok elleni védekezés

Tíz vármegye száznyolcvan településén és hat budapesti kerületben, összesen negyvenezer hektáron folytatódik a szúnyoggyérítés a héten; a gyérítést végző járművek az esti és az éjszakai órákban dolgoznak

2024. Július 29. 08:11, hétfő | Belföld

Menczer Tamás: sok fiatal csatlakozására számítok!

Sok fiatal Fideszhez csatlakozására számít a jövőben Orbán Viktor miniszterelnök szombati, tusványosi beszéde hatására a Fidesz-KDNP kommunikációs igazgatója, aki erről a Kossuth rádió Vasárnapi Újság című műsorában beszélt.