Városlista
2024. szeptember 3, kedd - Hilda

Hírek

2014. Április 10. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Kikövezett út nincs - milyen irányba megy el a kormány?

Kikövezett út nincs - milyen irányba megy el a kormány?

A kormány következő 4 éves pályája nem teljesen determinált, bár kiindulásnak ésszerű, mégsem kell feltétlen kiindulni az előző 4 éves ciklusból. Sarkadi-Szabó Kornél, a sharkvision.blog.hu szerzője, a Hungária Értékpapír stratégiai igazgatója a Gazdasági Rádióban kifejtette, miután akut válságkezelésre már nincs szükség, adott a lehetőség a multik, a bankok, a külföldi szereplők irányába történő nyitásra, az állami szerepvállalás csökkentésére.

A gazdaság szereplőivel történő egyeztetés során le lehetne tenni egy olyan 4 évet átölelő konstruktív javaslatot az asztalra, ami a banki terhek, extra adók fokozatos enyhítését célozza, a gazdaság piaci alapokra történő visszaállítását.

Egy ilyen egyensúly, kompromisszum – amennyiben a gazdasági szereplők többségének pozitív jövőképet generálna – a bankokat is ösztönözhetné aktívabb hitelkihelyezésre, a növekedésből pedig lehetne finanszírozni az extra adók csökkentéséből fakadó lukat a költségvetésben.

Egy ilyen gazdaságpolitikai finomhangolással kiváló befektetési és beruházási sztorit is lehetne generálni a külföldi szereplőknek, amely a következő időszak ingadozóbb piaci környezetében állandósítaná a magyar eszközök vonzerejét.

Természetesen – hangsúlyozta Sarkadi-Szabó Kornél – ez csak egy gazdaságfilozófiai alternatíva, melynek a régi-új kormányban lesznek támogatói és ellenzői is.

A piacokkal kapcsolatban megjegyezte, hogy egy technológiai lufikipukkanásának szemtanúi vagyunk, ám a buborék leeresztése, tekintettel a továbbra is laza globális jegybanki politikára – időben sokkal hosszabb lehet, mint az első dot-com lufi 2000-ben. Ráadásul a jegybankok későbbi reakcióival, lépéseivel is nehéz kalkulálni, mert nem egyszerű a „drogost lekapcsolni a heroin infúzióról”, ami a piacok pénznyomdához kialakult viszonyát jellemzi.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 03. 07:50, kedd | Belföld

Mintegy 12 millió tankönyvet szállított ki a posta az oktatási intézményekhez

Mintegy 12 millió tankönyvet szállított ki a posta az oktatási intézményekhez

2024. Szeptember 03. 07:43, kedd | Belföld

Varga-Bajusz Veronika: oktatási céllal továbbra is lehet mobiltelefonokat használni az iskolákban

A mobiltelefonok oktatási célra történő használata továbbra is támogatott

2024. Szeptember 03. 07:40, kedd | Belföld

Kövér László: annyi jövője van Európának és Magyarországnak, amennyi európai és magyar gyermek születik

Annyi jövője van Európának és Magyarországnak, amennyi európai és magyar gyermek születik, ha vannak gyermekek, akkor lesz jövője az őket vállaló családoknak és a nemzetnek, ha nincs gyermek, akkor nincs jövő

2024. Szeptember 02. 07:53, hétfő | Belföld

Mától két hétre lezárják a Kőröshegyi völgyhidat

Karbantartási munkálatok miatt hétfőtől várhatóan két hétre teljesen lezárják a Kőröshegyi völgyhidat az M7-es autópályán.