Városlista
2024. szeptember 4, szerda - Rozália

Hírek

2014. Április 26. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Közel a családi csődvédelem

Közel a családi csődvédelem

A devizahitelesek megsegítése után kerülhet sor a családi csődvédelem bevezetésére, ami kiutat jelenthet az adósságspirálból – mondta a Rádió Orientnek nyilatkozva Rétvári Bence. A parlamenti államtitkár az egyházügyi törvényről szólva azt mondta, az államnak joga van különbséget tenni a vallási közösségek között – és kitért a közigazgatási átalakítás most zajló finomhangolására is, amiben kormánytisztviselők és jogi szakértők értékelik a reformokat.

Jön a családi csődbiztos?

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője a napokban jelentette be, hogy hamarosan a parlament elé kerülhet a családi csődvédelemről szóló javaslat. Rétvári Bence a Rádió Orient műsorában elmondta, a kormány legelső feladata a devizahitelesek ügyének rendezése, a Kúria döntését követően még idén sor kerül a parlamenti vitára, valamint a devizahiteleseket megsegítő csomag elfogadására. Ezután terjesztik be a csődvédelemről szóló javaslatot. A konstrukció megszüntetné a túladósodott családok felett lebegő adósságspirált, egy bizonyos összeg visszafizetését követően nullára állna vissza a negatív vagyon.

A súlyosan eladósodott családok megsegítésére számos példát találhatunk az Európai Unióban: hol magáncsődnek, hol fogyasztói csődnek nevezik az egyre elterjedtebb jelenséget. A parlamenti államtitkár rámutatott, a devizahitelesek problémája felborította az adósságkezelési helyzeteket, több száz családnál ez a legnagyobb probléma. Az érintettek közül 170 ezren a végtörlesztés révén már fellélegezhettek, azonban az árfolyamgát védelmében még sokan vannak.

A javaslat először egy jól definiálható körön tesztelné a konstrukció működőképességét, majd ezután bővítené a rendszert. Rétvári kiemelte, minden becsületes, együttműködő ember számára biztosítani szeretnék a lehetőséget. A törlesztést egy pénzügyi gondnok, vagy egy többfős közgazdasági és jogi ismeretekkel bíró bizottság koordinálná. A struktúra emellett segítené a bevételek függvényében a kiadások szervezését – így megakadályozható a hosszú távon fenntarthatatlan konstrukciók elfogadása.

„Nagy kedvezmény, esély ez az embereknek” – Rétvári szerint a kedvezmény biztosítása nem érintené jelentősen a hitelezőket, mivel azok többnyire már amúgy is számolnak a veszteségekkel. A devizahitelesek akut problémájának megoldását követően jöhet a klasszikus pénzügyi családvédelem – tette hozzá a Rádió Orient vendége.

A vallás szabad, a döntés az államé

Az Európa Tanács bírói szerve áprilisi ítéletében jogellenesnek találta a magyar egyházjogi törvényt. Rétvári kiemelte, a strasbourgi bíróság eljárása nem jogerős, van lehetőség a másodfokú döntésre. A magyar félnek 3 hónap áll rendelkezésére a fellebbezésre. „A bíróság túl radikálisnak találta a magyar megoldást, azonban nem nyújtott másik alternatívát a csalások visszaszorítására. Az ítélet hiányosságait másodfokon figyelembe veheti a Nagykamara” – a parlamenti államtitkár hozzátette, a szerv nem kötelezhet jogszabály-módosításra, mindössze kártérítést szabhat ki – azonban ez első fokon nem történt meg.

Indokolt volt az egyházak és a nem egyházként működő vallási egyesületek megkülönböztetése – emelte ki Rétvári Bence. A 4 éve bejegyzett több mint 300 egyház 60-70 százaléka nem is regisztrálta újra magát – ez a különbség a politikus szerint önmagában is igazolja a módosítást. „A közösségek a vallásszabadságban egyenlők, azonban az alig 10 fős és a több évszázados, több milliós közösségek között az államnak van joga különbséget tenni” – fejtette ki véleményét az államtitkár.

Zajlik a finomhangolás

A Magyary Program minden évben a környezethez és a felmerülő társadalmi igényekhez igazodik, hangsúlyozta Rétvári. A program alkalmazkodóképességét igazolják a közelmúlt partnerségi konferenciái is, a közigazgatási szakemberekkel, valamint a tudományos élet szereplőivel folytatott egyeztetések. A Rádió Orient műsorában Rétvári Bence elmondta, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) szakmai stábja befogadta és feldolgozta a kormányhivatalokban, illetve a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és az egyéb tudományos körökben elhangzott tanácsokat. „Mindenkinek van lehetősége visszajelzést küldeni” – hangsúlyozta az államtitkár. Rétvári kiemelte, 3 hete zárult le a kormányhivatalokkal való egyeztetés, most a tudományos szféra következik.

A konferenciák során leggyakoribb visszajelzésként a dereguláció folytatása, a felesleges szabályok kiiktatása merült fel. Az egyszerűsítést a számok is igazolják: évente 16 millió közigazgatási üggyel számolhatunk, azaz 2-3 ügy jut minden felnőtt emberre. A parlamenti államtitkár hozzátette, a politikai javaslatok a gyakorlati élet visszajelzései. A közigazgatási szakemberek mellett a joghallgatók is lehetőséget kapnak a véleménynyilvánításra. A rendszer finomhangolása mellett a fiatalok bevonása több pozitív hozadékkal bír: diplomamunkák, OTDK-s anyagok születhetnek, a hallgatók a közigazgatás számára fontos témákban kutatnak.

A közigazgatás terén sok eredményről számolhatunk be, ütemezetten zajlik a folyamatos átalakítás. A kormányhivatalokat a járások, majd a kormányablakok követték, közel 2000-2500 ügy egy helyszínen való intézése válik elérhetővé. „Bármelyik kormánynak becsületére válna, ha ilyen közigazgatási reformot tudna maga mögött' - vélekedett Rétvári Bence.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 03. 07:50, kedd | Belföld

Mintegy 12 millió tankönyvet szállított ki a posta az oktatási intézményekhez

Mintegy 12 millió tankönyvet szállított ki a posta az oktatási intézményekhez

2024. Szeptember 03. 07:43, kedd | Belföld

Varga-Bajusz Veronika: oktatási céllal továbbra is lehet mobiltelefonokat használni az iskolákban

A mobiltelefonok oktatási célra történő használata továbbra is támogatott

2024. Szeptember 03. 07:40, kedd | Belföld

Kövér László: annyi jövője van Európának és Magyarországnak, amennyi európai és magyar gyermek születik

Annyi jövője van Európának és Magyarországnak, amennyi európai és magyar gyermek születik, ha vannak gyermekek, akkor lesz jövője az őket vállaló családoknak és a nemzetnek, ha nincs gyermek, akkor nincs jövő

2024. Szeptember 02. 07:53, hétfő | Belföld

Mától két hétre lezárják a Kőröshegyi völgyhidat

Karbantartási munkálatok miatt hétfőtől várhatóan két hétre teljesen lezárják a Kőröshegyi völgyhidat az M7-es autópályán.