Városlista
2024. szeptember 4, szerda - Rozália

Hírek

2014. Április 23. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Közúton szedi be a pénzt a NAV

Közúton szedi be a pénzt a NAV

Kamionokat, kocsikat, árukészletet, de sütőipari gépeket és kocsmai bútorokat is lefoglaltak adótartozóktól a közúti és más helyszíni ellenőrzéseken a pénzügyőrök az elmúlt két hónap alatt - írja a Magyar Nemzet. Az év eleje óta élő lehetőséggel a hatóság emberei eddig negyedmilliárd forintnyi köztartozás behajtásáról gondoskodtak.

Új módszert vethet be az adótartozások beszedéséért a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Az esztendő eleje óta a helyszíni, közúti ellenőrzést végző pénzügyőrök lefoglalhatják a megállított teherautó szállítmányát, a közadósságot felhalmozó személy kocsiját vagy a helyszíni vizsgálat alá vont gazdasági szereplő raktárkészletét, üzlethelyiségének berendezéseit. – Az elmúlt két hónapban nagyjából háromszáz alkalommal éltek a lehetőséggel a pénzügyőrök – mondta a lap érdeklődésére a szervezet jövedéki ügyekkel foglalkozó szóvivője. Suller Attila közölte azt is, az esetek megközelítőleg kétharmadában az adótartozást a helyszínen kifizették az érintettek, vagy más módon, például banki átutalással haladéktalanul gondoskodtak a hiányzó összegek – szám szerint nagyjából hatvanmillió forint – lerovásáról. A többi ügyben a NAV emberei lefoglalták az árut, a tételek együttes értéke – a hiányzó adó nagyságához igazodóan – meghaladta a kétszázmillió forintot.

A gyakorlatot egy példával szemléltetve Suller Attila azzal kezdte: a pénzügyőrök megállítanak a közúton egy kamiont. A hatósági emberek ilyenkor számos tényezőt tekintenek át, például azt, hogy a sofőr megfelelő szüneteket tartott-e vezetés közben, a magyar teherautós be van-e jelentve, s nem található-e a járműben tiltott anyag, például kábítószer. – A pénzügyőrök az ellenőrzéskor előzetesen megvizsgálják azt is, hogy a fuvarozóvállalkozásnak, illetve a megrendelőnek van-e köztartozása – mondta a szóvivő. – Tartozás esetén telefonon egyeztetnek a központi ügyelettel. Itt a végrehajtással foglalkozó munkatársak – akár az esti vagy a hajnali órákban is – átnézik a szükséges nyilvántartásokat, hogy az adósság nagyságát pontosítsák, és ellenőrizzék, hogy az ingóságok lefoglalása foganatosítható-e. Ha köztartozásra derül fény, a pénzügyőrök – az út mentén – azonnal hozzálátnak a végrehajtáshoz: kiállítják a jegyzőkönyvet, és felszólítják az adóst, hogy intézkedjen a hiányzó összeg megfizetéséről. A jármű vezetője akár helyben leróhatja a summát, miként arra is van mód, hogy a cég tulajdonosai, irányítói gondoskodjanak a pénzek befizetéséről. Ha a tartozást nem rendezik, a központban ülő adóhivatalnokok rögzítik a nyilvántartásban az áru lefoglalásának tényét.

A köztartozás befizetésének hiányában az adóvégrehajtók – a fuvaros megérkezésekor – a megrendelő telephelyéről a készletet lefoglalják, vagyis az érintett nem teheti pénzzé és nem rendelkezhet vele szabadon. Ha az adósságot így sem egyenlítik ki, az árut a hivatal értékesíti. – Hasonló a helyzet, ha magának a fuvarozócégnek van végrehajtható köztartozása, akkor – lényegében azonos ügyintézéssel – a kamiont foglalja le a NAV – mondta Suller Attila, megjegyezve: ha a fuvarozó hat hónapon belül nem rendezi tartozását, a járművet kivonhatják a forgalomból, s ezután eladják.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 03. 07:50, kedd | Belföld

Mintegy 12 millió tankönyvet szállított ki a posta az oktatási intézményekhez

Mintegy 12 millió tankönyvet szállított ki a posta az oktatási intézményekhez

2024. Szeptember 03. 07:43, kedd | Belföld

Varga-Bajusz Veronika: oktatási céllal továbbra is lehet mobiltelefonokat használni az iskolákban

A mobiltelefonok oktatási célra történő használata továbbra is támogatott

2024. Szeptember 03. 07:40, kedd | Belföld

Kövér László: annyi jövője van Európának és Magyarországnak, amennyi európai és magyar gyermek születik

Annyi jövője van Európának és Magyarországnak, amennyi európai és magyar gyermek születik, ha vannak gyermekek, akkor lesz jövője az őket vállaló családoknak és a nemzetnek, ha nincs gyermek, akkor nincs jövő

2024. Szeptember 02. 07:53, hétfő | Belföld

Mától két hétre lezárják a Kőröshegyi völgyhidat

Karbantartási munkálatok miatt hétfőtől várhatóan két hétre teljesen lezárják a Kőröshegyi völgyhidat az M7-es autópályán.