Városlista
2024. szeptember 3, kedd - Hilda

Hírek

2014. Március 27. 15:39, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Leonardo da Vinci Kolosszusának mása a pécsi Széchenyi téren

Leonardo da Vinci Kolosszusának mása a pécsi Széchenyi téren

A Leonardo da Vinci által megálmodott, 8,5 méter magas lószobornak, a Kolosszusnak a mását helyezték el a pécsi Széchenyi téren csütörtökön. A műalkotás az itáliai alkotó találmányaiból nyíló kiállítás részeként díszíti a baranyai megyeszékhely főterét októberig.

Páva Zsolt (Fidesz) polgármester az elmúlt egy hétben több darabból összeállított szobor csütörtöki átadásán elmondta, hogy április 15-től Leonardo da Vinci mintegy hatvan mérethű találmányát állítják ki a pécsi Janus Pannonius Múzeumban (JPM).
A nagyszabású, Európában ilyen összetételben még soha be nem mutatott tárlat segítségével közelebb kerülhetnek a reneszánsz világhoz a pécsiek és az ide érkezők. Nem pusztán kulturális értelemben vett szenzáció lesz a kiállítás, hanem egy olyan attrakció, amely várhatóan jelentősen növeli idén a Pécsre látogatók számát – fejezte ki reményét a városvezető.
Az alkotás mellett egy tájékoztató táblát helyeztek el a szobor történetéről és a hamarosan megnyíló tárlatról, amelyen a kiállítás megnyitásáig hátralévő napok számát jelző zászló leng. Leonardo szobrának üveggyapotból készült mását a nap huszonnégy órájában őrzik, a balesetek elkerülése érdekében talapzatára nem engedik felmászni az embereket.
Az esemény sajtóanyaga szerint a szobor eredetijét Leonardo Francesco Sforzának, Milánó hercegének tervezte bronzból, azonban csak annak mérethű agyagmodellje készült el az 1400-as évek második felében. Ezt a várost megszálló francia katonák pusztították el a 15. század végén.
Az alkotás annak az április 15-én nyíló és szeptember 30-án záruló kiállításnak a része, amelyet a firenzei Galileo Tudománytörténeti Intézet és JPM állított össze. A sajtóanyag szerint ez lesz az eddigi legnagyobb volumenű összefoglaló Leonardo mérnöki munkásságáról.
Páva Zsolt korábban emlékeztetett arra, hogy 2007-ben Debrecenben volt már egy hasonló rendezvény, ahol szintén szerepelt a Kolosszus is, ám a pécsi méretében is meghaladja azt és tematikájában eltér a cívisvárosban megtartott Leonardo-tárlattól.
A baranyai megyeszékhelyen a reneszánsz lángelme találmányai alapján készült mintegy hatvan mérethű modellt, eredeti rajzokat, kéziratokat mutatnak be, valamint multimédiás eszközökkel segítik a látogatók eligazodását Leonardo korában. Az anyag a JPM két egységében, a Martyn Ferenc Múzeumban és a Magyar Modern Képtárban 1500 négyzetméteren várja majd a látogatókat.
Pécs polgármestere korábban azt mondta a Leonardo-kiállítás várhatóan az év tárlata lesz Magyarországon, de feltehetőleg Közép-Európában is, amely remélhetően legalább 150 ezer látogatót vonz majd.
A kiállítás és a szobor Pécsre hozatala 700 ezer eurós (több mint 200 millió forintos) költségét a múzeum finanszírozza, de a reményeik szerint a 2-3 ezer forintos jegyárakból érkező bevétel nyereségessé teszi a tárlatot, járulékos hatásai pedig pozitívan érintik majd megyeszékhely szállásadóit és vendéglátóegységeit is.

Páva Zsolt, Pécs polgármestere (j) beszél Leonardo da Vinci eredeti tervei alapján készült Sforza Kolosszus lószobor avatási ünnepségén Pécsen, a Széchenyi téren 2014. március 27-én. Mellette Nagy Csaba (b) és Csizi Péter, a város alpolgármesterei. A 8,5 méter magas szobor a Janus Pannonius Múzeumban április 15-én nyíló Leonardo da Vinci-kiállításra hívja fel a figyelmet. MTI Fotó: Sóki Tamás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 03. 07:50, kedd | Belföld

Mintegy 12 millió tankönyvet szállított ki a posta az oktatási intézményekhez

Mintegy 12 millió tankönyvet szállított ki a posta az oktatási intézményekhez

2024. Szeptember 03. 07:43, kedd | Belföld

Varga-Bajusz Veronika: oktatási céllal továbbra is lehet mobiltelefonokat használni az iskolákban

A mobiltelefonok oktatási célra történő használata továbbra is támogatott

2024. Szeptember 03. 07:40, kedd | Belföld

Kövér László: annyi jövője van Európának és Magyarországnak, amennyi európai és magyar gyermek születik

Annyi jövője van Európának és Magyarországnak, amennyi európai és magyar gyermek születik, ha vannak gyermekek, akkor lesz jövője az őket vállaló családoknak és a nemzetnek, ha nincs gyermek, akkor nincs jövő

2024. Szeptember 02. 07:53, hétfő | Belföld

Mától két hétre lezárják a Kőröshegyi völgyhidat

Karbantartási munkálatok miatt hétfőtől várhatóan két hétre teljesen lezárják a Kőröshegyi völgyhidat az M7-es autópályán.