Városlista
2024. szeptember 4, szerda - Rozália

Hírek

2014. Április 23. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Made in Hungary - mennyire fontos a származási hely?

Made in Hungary - mennyire fontos a származási hely?

Kötelezővé tenné a 'Made in' felirat, vagyis a származási ország feltüntetését az unió piacán forgalmazott termékeken az Európai Parlament. A cél, hogy könnyebben lehessen nyomon követni a termékeket - mondta az InfoRádiónak Gulyás Emese, a Tudatos Vásárlók Egyesületének munkatársa. Kiemelte: a kutatásokból az derül ki, hogy vásárlók háromnegyedének fontos a termékek származási helye.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete évek óta különböző kutatásokat és felméréseket készít arról, hogy milyen szempontok befolyásolják a vásárlók szokásait, ezen belül rendszeresen megkérdezzük a származási hellyel kapcsolatos információkat - mondta Gulyás Emese.

Mint mondta: 'a legutóbbi kutatásból az derült ki, hogy az emberek háromnegyedének fontos a termék származási helye, pontosan az volt a kérdésünk: mennyire fontos, hogy a vásárlással támogassa a magyar gazdaságot.'

Hozzátette: 'a származási hely tehát fontos információt hordozhat a fogyasztók számára, de az is fontos, hogy ez a szempont hol érvényesül az egyéb preferenciák mellett.' 'Valamennyire árnyalja a képet, hogy ezek ötödik-hatodik-hetedik helyen állnak egy vásárlói döntés meghozatalánál, a termék frissessége, minősége, kedvező ára és még az egészségesség is megelőzi a származási helyét' - ismertette a Tudatos Vásárlók Egyesületének munkatársa.

Gulyás Emese azt mondta: nehéz megmondani, változnak-e a vásárlói szokások a származási helyről szóló információk feltüntetésével, 'mert átlagfogyasztóról egyre kevésbé beszélhetünk, jól elkülöníthető fogyasztói szegmensek vannak.'

Vannak olyan csoportok, amelyeknek a termék iránti elköteleződését megingatja egy olyan információ, hogy például a közismerten magyar csokoládékat Csehországban, Romániában vagy Bulgáriában gyártják, és vannak olyan fogyasztói rétegek, amelyeknek más szempontok fontosak' - fogalmazott a Tudatos Vásárlók Egyesületének munkatársa.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 03. 07:50, kedd | Belföld

Mintegy 12 millió tankönyvet szállított ki a posta az oktatási intézményekhez

Mintegy 12 millió tankönyvet szállított ki a posta az oktatási intézményekhez

2024. Szeptember 03. 07:43, kedd | Belföld

Varga-Bajusz Veronika: oktatási céllal továbbra is lehet mobiltelefonokat használni az iskolákban

A mobiltelefonok oktatási célra történő használata továbbra is támogatott

2024. Szeptember 03. 07:40, kedd | Belföld

Kövér László: annyi jövője van Európának és Magyarországnak, amennyi európai és magyar gyermek születik

Annyi jövője van Európának és Magyarországnak, amennyi európai és magyar gyermek születik, ha vannak gyermekek, akkor lesz jövője az őket vállaló családoknak és a nemzetnek, ha nincs gyermek, akkor nincs jövő

2024. Szeptember 02. 07:53, hétfő | Belföld

Mától két hétre lezárják a Kőröshegyi völgyhidat

Karbantartási munkálatok miatt hétfőtől várhatóan két hétre teljesen lezárják a Kőröshegyi völgyhidat az M7-es autópályán.