Városlista
2024. szeptember 3, kedd - Hilda

Hírek

2014. Március 28. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Március lesz a legpusztítóbb hónap?

Március lesz a legpusztítóbb hónap?

A tavalyi évhez hasonlóan, idén is jelentős károk keletkeztek a március 15-i hétvégén tapasztalt viharos időjárás következtében. Amennyiben a tendencia továbbra is folytatódik, a viharokban gazdag nyári hónapoktól a március veheti át a vezető szerepet az időjárás okozta károk mennyiségének tekintetében.

A március 15-i hétvégi viharral kapcsolatos bejelentések száma az Allianz Hungáriánál meghaladta a 2300 darabot, a becsült kárérték 110 millió forint felett van. Az ügyfelek kárbejelentései elsősorban az épületek tetőszerkezetében keletkezett károkról, szél által lefújt tetőcserepekről és a tetőkre rádőlt nagyobb faágakról szóltak.

Az ország egész területére jellemző, hogy egyre gyakoribbak a hirtelen lecsapó, nagy erejű viharok, 2013-ban az Allianz összesen több mint 15 ezer viharral kapcsolatos kárbejelentést regisztrált. Míg egy átlagos hónapban 1300 körül alakul ez a szám, a március 15-i hétvégén tapasztalt szélvihar kapcsán érkezett bejelentések száma ennél 75 százalékkal magasabb.

A tavalyi és idei év tapasztalatai azt mutatják, hogy ebből a szempontból a március különösen veszélyes, tavaly például ebben a hónapban történt a legtöbb viharkár, az egész évben beérkezett ilyen jellegű kárbejelentések 30 százalékát (több mint 5 800 darab kárt) márciusban regisztrálta a biztosító. Ráadásul akkor is a 15-i hétvégén köszöntött ítéletidő az egész országra. Míg 2013-ban az egész évet tekintve naponta megközelítőleg 410 darab kárbejelentés érkezett az Allianzhoz, azt a hétvégét és az azt követő hetet vizsgálva ez a szám csaknem 1400-ra szökött.

Ezekben a napokban a leggyakoribb károk a vihar illetve beázás károk, hónyomás és a fagyasztott élelmiszerromlás károk voltak. Az elmúlt évek statisztikáit megvizsgálva elmondható, hogy 2013 első negyedévében a viharokkal kapcsolatosan regisztrált kárbejelentések száma csaknem ötszörösére növekedett az előző évek átlagához képest.

A GFK, az Allianz megbízásából, 1000 fő részvételével, 2013 őszén készített reprezentatív kutatásából kiderült, hogy a válaszadók tizedének otthonát érte az elmúlt 1 éven belül valamilyen kár, ezeket az esetek többségében (44%-ban ) a szélsőséges időjárás okozta. A megkérdezettek több mint fele gondolja úgy, hogy az elmúlt évek szélsőséges időjárása befolyásolta a lakásbiztosítás kötése iránti hajlandóságát.

„Az erős szél (még egy karbantartott épület esetében is) megbonthatja, rongálhatja a tetőszerkezetet, a kéményeket, fákat dönthet az épületekre, éppen ezért erős széllel járó időjárást követően javasolt a tetőburkolatok áttekintése, mellyel megelőzhetjük, hogy az esetleges sérülés helyéből kiindulva a fedésben további károk keletkezzenek, illetve elkerülhetjük, hogy a fedés sérüléséből eredő nyíláson keresztül a csapadék az épületbe jutva további károkat okozzon” – tanácsolja Horváth Andrea, az Allianz Hungária Zrt. vezérigazgató-helyettese.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 03. 07:50, kedd | Belföld

Mintegy 12 millió tankönyvet szállított ki a posta az oktatási intézményekhez

Mintegy 12 millió tankönyvet szállított ki a posta az oktatási intézményekhez

2024. Szeptember 03. 07:43, kedd | Belföld

Varga-Bajusz Veronika: oktatási céllal továbbra is lehet mobiltelefonokat használni az iskolákban

A mobiltelefonok oktatási célra történő használata továbbra is támogatott

2024. Szeptember 03. 07:40, kedd | Belföld

Kövér László: annyi jövője van Európának és Magyarországnak, amennyi európai és magyar gyermek születik

Annyi jövője van Európának és Magyarországnak, amennyi európai és magyar gyermek születik, ha vannak gyermekek, akkor lesz jövője az őket vállaló családoknak és a nemzetnek, ha nincs gyermek, akkor nincs jövő

2024. Szeptember 02. 07:53, hétfő | Belföld

Mától két hétre lezárják a Kőröshegyi völgyhidat

Karbantartási munkálatok miatt hétfőtől várhatóan két hétre teljesen lezárják a Kőröshegyi völgyhidat az M7-es autópályán.