Városlista
2024. szeptember 4, szerda - Rozália

Hírek

2014. Április 25. 12:11, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Megkezdődött a Szép Magyar Beszéd Verseny Kárpát-medencei döntője

Megkezdődött a Szép Magyar Beszéd Verseny Kárpát-medencei döntője

Kazinczy Ferenc győri mellszobrának megkoszorúzásával kezdetét vette pénteken az íróról, költőről, nyelvújítóról elnevezett Szép Magyar Beszéd Verseny Kárpát-medencei döntője.

"Tudjuk, a közös anyanyelv tart össze bennünket, a Kárpát-medencében és a nagyvilágban élő magyarokat" - emelte ki a városháza dísztermében tartott megnyitó beszédében Wacha Imre főiskolai docens, a bírálóbizottság elnöke, aki "a jó szót szólók ünnepeként" beszélt a háromnapos, idén 49. alkalommal megrendezett eseményről, amelynek "legfontosabb munkása" az a másfél száz diák, aki megméreti magát itt, valamint az őket felkészítő tanárok köre.
Az anyanyelv a nemzeti kultúra éltető eleme, amely összekapcsol múltat és jelent, és egy közösségbe fogja össze mindazokat, akik anyanyelvükön tanultak meg gondolkozni, érezni, akik ezen a nyelven fogadtak hűséget, akikből ezen a nyelven fakadt elő öröm és bánat, akik számára létezik anyaország és anyaföld - emelte ki a szakember.
A megnyitó ünnepségen Borkai Zsolt, Győr polgármestere, országgyűlési képviselője (Fidesz) arról beszélt: a város méltán büszke az itt zajló oktató munkára, a versenyzők pedig "kultúránkat és remélhetőleg jövőnket is tovább fogják ápolni".
Németh Tibor, az eseménynek az 1966-os indulás óta immáron 49. alkalommal otthont adó, a 19. századi író, költő, nyelvújító nevét viselő győri gimnázium igazgatója korábban az MTI-nek elmondta: megyénként két-két gimnazistát és szakképző iskolai diákot várnak, emellett öt nagyváros további két-két, Budapest pedig tizenkét-tizenkét fiatalt indíthat mindkét kategóriában. A legjobbak között 35 Kazinczy-érmet osztanak ki; legalább öt elismerés határon túli versenyzőkhöz kerül. Idén Erdélyből tíz, a felvidékről hat, Kárpátaljáról és a Vajdaságból öt-öt diák érkezik, akik a gimnazisták mezőnyében indulnak.
A versenyzőknek 20-21. századi esszé-szövegeket kell a felolvasni. Komoly felkészülést kíván diáktól felkészítő tanártól egyaránt az értelmezése ezeknek a szövegeknek, jelentősen fejleszti a tanulók készségét anyanyelvünk művelésében ez a folyamatos munka, növeli a résztvevők identitás tudatát, a magyar kultúra iránti elkötelezettségét.
A versenyprogram pénteken délelőtt a szabadon választott szövegek felolvasása után nyelvi feladatokat oldanak meg a résztvevők, majd városnézés, este pedig színházlátogatás szerepel a programban. Szombaton a kötelező szövegek versenyével folytatódik a műsor, de a délután már a szakmai értékelésé, vasárnap délelőtt pedig az ünnepélyes eredményhirdetéssel zárul az idei verseny eseménysorozata. A verseny díjkiosztóját az idén is összekötik a Kazinczy-díj és a Péchy Blanka-díj átadásával. A Kazinczy-díjat a szép magyar beszéd népszerűsítése, az anyanyelv ápolása terén kifejtett eredményes munkáért, a Péchy Blanka-díjat pedig az anyanyelvi mozgalom támogatásáért ítélik oda.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 03. 07:50, kedd | Belföld

Mintegy 12 millió tankönyvet szállított ki a posta az oktatási intézményekhez

Mintegy 12 millió tankönyvet szállított ki a posta az oktatási intézményekhez

2024. Szeptember 03. 07:43, kedd | Belföld

Varga-Bajusz Veronika: oktatási céllal továbbra is lehet mobiltelefonokat használni az iskolákban

A mobiltelefonok oktatási célra történő használata továbbra is támogatott

2024. Szeptember 03. 07:40, kedd | Belföld

Kövér László: annyi jövője van Európának és Magyarországnak, amennyi európai és magyar gyermek születik

Annyi jövője van Európának és Magyarországnak, amennyi európai és magyar gyermek születik, ha vannak gyermekek, akkor lesz jövője az őket vállaló családoknak és a nemzetnek, ha nincs gyermek, akkor nincs jövő

2024. Szeptember 02. 07:53, hétfő | Belföld

Mától két hétre lezárják a Kőröshegyi völgyhidat

Karbantartási munkálatok miatt hétfőtől várhatóan két hétre teljesen lezárják a Kőröshegyi völgyhidat az M7-es autópályán.