Városlista
2024. szeptember 3, kedd - Hilda

Hírek

2014. Április 16. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Minden nyolcadik madárfaj a kihalás szélén áll

Minden nyolcadik madárfaj a kihalás szélén áll

A Londoni Zoológiai Társaság és a Yale Egyetem szakemberei összeállították a kihalás által leginkább fenyegetett ritka madarak százas listáját. A brit és amerikai szakemberek szerint a vadászat, az erdőirtás és a természetes élőhelyek fokozatos összeszűkölése nyomán minden nyolcadik madárfaj a kihalás szélére sodródott.

A 9993 ismert madárfajra kiterjedő tanulmányukban a Londoni Zoológiai Társaság és a Yale Egyetem szakemberei összeállították a száz legkülönlegesebb és legfenyegetettebb ritka madár listáját - olvasható a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadásában.

A különböző alkatú és méretű szárnyasok a világ több mint 170 országában élnek és 62 faj kizárólag származási országában fordul elő. Az adatok szerint a Fülöp-szigetek rendelkezik a legtöbb veszélyeztetett őshonos madárfajjal és az érintett országok közül Indiában fordul elő a százas lista legtöbb képviselője.

A világ evolúciós szempontból legkülönlegesebb és globálisan legveszélyeztetettebb (EDGE) madárfajainak százas listája az egyes populációkra vonatkozó becsléseket és trendeket tartalmazza, valamint különböző természetvédelmi stratégiákat is felvonultat. 'Muszáj megóvnunk ezeket a fajokat, hogy sikerüljön megőrizni a lehető legkiterjedtebb evolúciós történelmet' - húzták alá tanulmányukban a szakemberek.

A lista top tízes mezőnyében szerepel a Kambodzsa hivatalos madarának számító óriásíbisz (Thaumatibis gigantea), a kaliforniai kondor (Gymnogyps californianus), a kakapó vagy bagolypapagáj (Strigops habroptilus), a kagu (Rhynochetos jubatus), az erdei kuvik (Athene blewitti) és a majomevő sas (Pithecophaga jefferyi).

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 03. 07:50, kedd | Belföld

Mintegy 12 millió tankönyvet szállított ki a posta az oktatási intézményekhez

Mintegy 12 millió tankönyvet szállított ki a posta az oktatási intézményekhez

2024. Szeptember 03. 07:43, kedd | Belföld

Varga-Bajusz Veronika: oktatási céllal továbbra is lehet mobiltelefonokat használni az iskolákban

A mobiltelefonok oktatási célra történő használata továbbra is támogatott

2024. Szeptember 03. 07:40, kedd | Belföld

Kövér László: annyi jövője van Európának és Magyarországnak, amennyi európai és magyar gyermek születik

Annyi jövője van Európának és Magyarországnak, amennyi európai és magyar gyermek születik, ha vannak gyermekek, akkor lesz jövője az őket vállaló családoknak és a nemzetnek, ha nincs gyermek, akkor nincs jövő

2024. Szeptember 02. 07:53, hétfő | Belföld

Mától két hétre lezárják a Kőröshegyi völgyhidat

Karbantartási munkálatok miatt hétfőtől várhatóan két hétre teljesen lezárják a Kőröshegyi völgyhidat az M7-es autópályán.