Városlista
2024. szeptember 3, kedd - Hilda

Hírek

2014. Március 25. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Műfészkek kihelyezésével segíthetjük a fecskéket

Műfészkek kihelyezésével segíthetjük a fecskéket

A sárgyűjtőhely és a fészekalap mellett létezik egy közvetlenebb költést segítő eszköz is, az égetett cserép anyagú mesterséges molnár- és füstifecske-fészek. Ezek függőleges hátfallal és oldalanként egy-egy rögzítő lyukkal rendelkeznek, melyeken keresztül deszka-, tégla és betonfalra, egyesével vagy akár telepesen is felrögzíthetjük a fészkeket - hívja fel a figyelmet az Magyar Madártani Egyesület.

A fecskék évente kétszer költenek: az első költés április-májusban, a második június-júliusban kezdődik. Ehhez igazodva a kora tavasztól a nyár közepéig kihelyezett fészkekben, telepekben még az évben lehet költés, de az sem probléma, ha valaki csak ősszel vagy télen tudja telepíteni az eszközöket, mert ezeket a következő költési szezontól már birtokba tudják venni a madarak.

Sárfészket építő fecskéink alkalmazkodóképes madarak, s bár kedvelik fajtársaik társaságát, nem ritkán magányos (szoliter) fészkekben költenek. Éppen ezért a műfészkeket egyesével is kihelyezhetjük számukra.

Különösen a városlakó molnárfecskére jellemző (a füsti fecske inkább a tanyasi és falusi környezetet, az istállók közelségét kedveli), hogy ablak- és erkélybeugrókba, akár a sokadik emelet magasságába építi fészkeit, ezért a műfészkeket nyugodtan alkalmazzuk panel- és irodaházakon is.

A sárfészket építő, napjainkra teljes egészében városiasodott fecskék állományfenntartásában a lakosságnak egyedülállóan fontos, gyakorlatilag nélkülözhetetlen szerepe van. A különböző fecskevédelmi eszközök és módszerek alkalmazásával, ezek között egyre inkább műfészkek kihelyezésével is, lassíthatjuk, megállíthatjuk a létszámcsökkenést. Ha ezt társadalmi összefogással nem sikerül elérnünk, könnyen előfordulhat, hogy az évszázad közepére ez a madárcsoport a még most is százezres helyett csak néhány száz, maximum egy–két ezer párban lesz jelen Magyarországon.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 03. 07:50, kedd | Belföld

Mintegy 12 millió tankönyvet szállított ki a posta az oktatási intézményekhez

Mintegy 12 millió tankönyvet szállított ki a posta az oktatási intézményekhez

2024. Szeptember 03. 07:43, kedd | Belföld

Varga-Bajusz Veronika: oktatási céllal továbbra is lehet mobiltelefonokat használni az iskolákban

A mobiltelefonok oktatási célra történő használata továbbra is támogatott

2024. Szeptember 03. 07:40, kedd | Belföld

Kövér László: annyi jövője van Európának és Magyarországnak, amennyi európai és magyar gyermek születik

Annyi jövője van Európának és Magyarországnak, amennyi európai és magyar gyermek születik, ha vannak gyermekek, akkor lesz jövője az őket vállaló családoknak és a nemzetnek, ha nincs gyermek, akkor nincs jövő

2024. Szeptember 02. 07:53, hétfő | Belföld

Mától két hétre lezárják a Kőröshegyi völgyhidat

Karbantartási munkálatok miatt hétfőtől várhatóan két hétre teljesen lezárják a Kőröshegyi völgyhidat az M7-es autópályán.