Városlista
2024. szeptember 3, kedd - Hilda

Hírek

2014. Április 14. 05:00, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Napi ötven beteg lenne ideális a háziorvosok számára

Napi ötven beteg lenne ideális a háziorvosok számára

Az Alapellátó Orvosok Országos Szövetsége (FAKOOSZ) azt javasolja, hogy a háziorvosok lehetőség szerint naponta legfeljebb ötven beteget lássanak el. Fekete Imre, a FAKOOSZ alelnöke a szövetség balatonfüredi XXIII. országos gyűlésén tartott szombati sajtótájékoztatóján azt mondta: jelenleg akár napi 70-80 beteg is megfordul a háziorvosi rendelőkben.

Ahhoz, hogy az orvosok több időt fordíthassanak egy-egy betegre, és így emelkedjen az ellátás színvonala, azt javasolják, hogy az előjegyzett, valamint előjegyzés nélkül érkező betegek száma összesen ne haladja meg a napi ötvenet.

Hozzátette: ezt és több, az alapellátás átalakítására tett javaslatot még megvitatják a szövetség tagjaival, azután terjesztik az egészségügyi kormányzat elé.

Tájékoztatása szerint a szövetség megvitatja azt az elképzelést is, hogy az ingyenes ellátást a biztosított negyedévente legfeljebb ötször vehesse igénybe. Ezzel kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy a krónikus betegek három hónapra elegendő gyógyszerrel elláthatók, így az ő esetükben is elég lehet, ha az orvosi kontrollal egybekötött gyógyszeríráson kívül négyszer keresi fel a beteg az orvosát.

Az alelnök kitért arra is, hogy a gyűlésen értékelték, hogy az elmúlt négy évben a szövetség javaslatai közül hány teljesült.

Azt mondta: nem emelkedett jelentősen az egy főre jutó egészségügyi kiadás összege, az alapellátás nem kapta meg az azonnali, 40 százalékos emelést, csak 26 százalékot, ugyanakkor a háziorvosok eszköztámogatása megvalósult.

Hangsúlyozta, hogy továbbra is csaknem 180 háziorvosi praxis betöltetlen, és mindeddig sikertelenül kérték, hogy a háziorvosoknak ne kelljen iparűzési adót fizetniük.

A pénteken kezdődött gyűlés szombaton szakmai továbbképzést kínált, egészségpolitikai fórumot tartottak, vasárnap a tanácskozás szakmai előadásokkal folytatódik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 03. 07:50, kedd | Belföld

Mintegy 12 millió tankönyvet szállított ki a posta az oktatási intézményekhez

Mintegy 12 millió tankönyvet szállított ki a posta az oktatási intézményekhez

2024. Szeptember 03. 07:43, kedd | Belföld

Varga-Bajusz Veronika: oktatási céllal továbbra is lehet mobiltelefonokat használni az iskolákban

A mobiltelefonok oktatási célra történő használata továbbra is támogatott

2024. Szeptember 03. 07:40, kedd | Belföld

Kövér László: annyi jövője van Európának és Magyarországnak, amennyi európai és magyar gyermek születik

Annyi jövője van Európának és Magyarországnak, amennyi európai és magyar gyermek születik, ha vannak gyermekek, akkor lesz jövője az őket vállaló családoknak és a nemzetnek, ha nincs gyermek, akkor nincs jövő

2024. Szeptember 02. 07:53, hétfő | Belföld

Mától két hétre lezárják a Kőröshegyi völgyhidat

Karbantartási munkálatok miatt hétfőtől várhatóan két hétre teljesen lezárják a Kőröshegyi völgyhidat az M7-es autópályán.