Városlista
2024. július 21, vasárnap - Dániel

Hírek

2015. Szeptember 02. 08:48, szerda | Helyi sport

Olasz befektető a tatabányai futballban

Olasz befektető a tatabányai futballban

Hat év után ismét külföldi befektető segítségével működhet a tatabányai labdarúgás.

Az olasz tulajdonú AGS Sport 23 Kft. 70 százalékos tulajdonrészt szerzett az FC Tatabánya együttesét működtető gazdasági társaságban, így a klubot hat éve egyedül tulajdonló helyi önkormányzat mellett jelentős befektető vállalhat szerepet a sportág fejlesztésében. Az AGS Sport 23 Kft. fő profilja a játékos menedzselés, ezért a korábbiakban több magyar futballklubbal, többek között a Haladással és a Győrrel is állt üzleti kapcsolatban, tehát a vevő nem ismeretlen Magyarországon.
A napokban kereste meg a tatabányai önkormányzatot az AGS Sport 23 Kft. azzal a céllal, hogy befektessen a helyi futballba. A város vezetésének el kellett dönteni, hogy a tatabányai futball egy felívelő pályára kerüljön, vagy továbbra is az önkormányzat, valamint egy nagyobb és néhány kisebb támogató segítségével működjön, a kiesés ellen harcoljon.
Az FC Tatabánya jelenlegi fő támogatója pillanatnyilag komoly nehézségekkel küzd, így az önkormányzatnak egyedüli tulajdonosként még nagyobb terhet jelentett volna a klub további fenntartása. Csak önkormányzati támogatással a csapat az NB III-ban sem biztos, hogy megállta volna a helyét, ezért ez a megállapodás egy lehetőséget jelenthet, hiszen az olasz befektető magasabb osztályban is eredményes, profi futballcsapatot kíván felépíteni, míg a város kisebbségi, 30%-os tulajdonosként továbbra is biztosítja az eddig vállalt kötelezettségeit.
Az önkormányzat korábban is jelentős figyelmet fordított a labdarúgó utánpótlás nevelésre, amit a jövőben még intenzívebben támogathat. Emellett az önkormányzat az ingyenes létesítményhasználatra tett vállalást, míg a szerződésben rögzítették, hogy a futballklubot működtető cégben korábban kialakult csaknem 60 millió forintos hiányt az olasz befektető a tulajdoni hányadának megfelelő mértékben pótolja. Amennyiben a 40 millió forint körüli összeget mégsem vállalná át az AGS Sport 23 Kft., úgy a tulajdoni hányada 1 forint névértéken visszaszállhat a városra.
Az olasz tulajdonú cég vezetője, Massimiliano Caroletti kiemelte: a cél egy olyan együttes kialakítása Tatabányán, amely hamarosan az NB II-es tagságért szállhat harcba. Ehhez azonban erősítéseket terveznek, magyar és olasz játékosokkal.
„Az a tervünk, hogy a szurkolókat és a családokat visszacsábítsuk Tatabányán a futballstadionba. Szeretnénk, ha a stadion egy nagy találkozóhely lenne a gyerekek és felnőttek számára is” – áll az olasz tulajdonos közleményében, amelyben kifejtik: azonnal megkezdik a harcot feljutásért, noha a Tatabánya az NB III. első öt fordulójában már 14 pontot elveszített. „Nehéz lesz, de nem lehetetlen” – mondta el Massimiliano Caroletti, aki az edzőket és az újonnan érkező játékosokat is megnevezte:Tommaso Rocchi (az olasz élvonalban szereplő Lazio csapatkapitánya volt, több mint 200 mérkőzésen lépett pályára, jelenleg 198 gólt jegyez) Cristian Portilla (spanyol középpályás) Sergio Aguero (argentiín tehetség), Emanuel Martinez (a Haladásban játszó Leandro Martinez testvére.), Lazar Stanisic (belső védő, a Győri ETO csapatában játszott), Andrea Montrucchio (a Juventus tartalékcsapatából érkezett, kapus), Alexander Caputo (jobbhátvéd), Giordano Rocco (támadó), Vincze Viktor (Vincze István fia, a Videotonból érkezik kölcsönbe), Csemer Gyula (a Honvédból érkezik kölcsönbe.)
A csapat edzője az olasz Bruno Giordano lesz, aki a Lazioban és Napoliban játszott, utóbbi együttesben Diego Maradona csapattársa is volt.A másodedző az AC Milan és az olasz válogatott volt játékosa, Gianpiero Maini lesz, míg Luca Guerra az erőnléti edzői feladatokat látja el.
Az olasz cégtől kapott információk szerint nagyságrendileg 1 millió eurónyi költségvetés áll az új tulajdonos rendelkezésére. A közeljövő eredményeitől függ, hogy ebből mennyit kell felhasználniuk, illetve mekkora összeget szükséges a továbbiakban befektetni, hogy a célokat elérjék. „Az AGS több privát és nemzetközi befektetőből áll, minél jobb eredményeket érünk el, annál több befektetésre lesz lehetőségünk” – áll a közleményben.
A tatabányai futballban korábban az amerikai Auto Trader volt az első külföldi tulajdonos. Akkor – 2006 és 2008 között – az együttes az NB I-ben is szerepelt. A most tulajdonrészt vásárolt olasz cégnek előbb az NB II-be jutás a célja, de távlati tervei között az első osztály is megtalálható. Az FC Tatabánya együttese jelenleg az utolsó előtti helyen áll az NB III-as bajnokságban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 10. 00:00, szerda | Helyi sport

Kézilabda Európa-liga - A Tatabánya főtáblás, négy további magyar csapat a selejtezőben

A Tatabánya a főtáblán, a négy további magyar együttes pedig a selejtezőben kezdi meg szereplését a kézilabda Európa-ligában.

2024. Július 21. 08:25, vasárnap | Belföld

Levelet kaptak a friss diplomások a miniszterelnöktől

Az érettségiző diákok után most a diplomások kaptak miniszterelnöki köszöntőt - írta a Magyar Nemzet online (MNO) szombaton.

2024. Július 21. 08:24, vasárnap | Külföld

Árvizeket és földcsuszamlásokat okozott a heves esőzés Szlovéniában

Árvizeket és földcsuszamlásokat okozott a heves esőzés Észak-Szlovéniában, a tűzoltók kétszáz esetben intézkedtek - írta a helyi sajtó szombaton.

2024. Július 21. 08:22, vasárnap | Sport

Norris vezérletével mclarenes első sor a Hungaroringen

Lando Norris, a McLaren brit versenyzője nyerte a 39. Forma-1-es Magyar Nagydíj szombati időmérő edzését a Hungaroringen, így a vasárnapi futamon ő rajtolhat majd az élről.