Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2012. Július 18. 11:10, szerda | Belföld
Forrás: OS | Szél Bernadett országgyűlési képviselő, a Foglalkoztatási és munkaügyi

OS - LMP: Zuhannak a születésszámok, de a kismamák nagy része nem kapta meg a beígért kompenzációt

OS - LMP: Zuhannak a születésszámok, de a kismamák nagy része nem kapta meg a beígért kompenzációt

A magát családbarátnak nevező kormány a 80 ezer forintos jövedelempótlék igénylésére jogosult szülők háromnegyedét nem kompenzálta január 1-ig visszamenőleg. Soha nem született ennyire kevés gyermek, ezért az LMP elvárja, hogy a kormány adja oda a kismamáknak a jogosan járó pénzt, rendezze végre a félresikerült bérkompenzáció ügyét legalább a kisgyermekekről gondoskodó, alacsony keresetű édesanyák körében. Elfogadhatatlan, hogy a kormány kapkodása rendre egész csoportokat hoz lehetetlen helyzetbe, ezért ismételten kérjük: fejezzék be a kapkodást és gondolkozzanak, mielőtt cselekszenek. Ha pedig nem tudnak a családok érdekében intézkedéseket hozni, nem képesek megállítani a születésszám zuhanását, ne hívják magukat családbarátnak.

Az egykulcsos adórendszer visszásságait ellensúlyozni hivatott bérkompenzáció jól mutatja, hogy az Orbán-kormány csak a szavak szintjén figyel a családokra.

A minimálbért kereső szülők 8900 forinttal kevesebb gyedet kapnak, miközben a minimálbér legalább háromszorosát megkeresők mintegy havi 8 ezer forinttal több gyedet kapnak idén. A "családbarát" kormány ezt a helyzetet akarta rendezni a kiegészítő pótlékkal. Bár az akkori NEFMI Egészségügyért Felelős Államtitkársága úgy számolt, hogy 80 ezer olyan szülő van, aki kompenzációra szorulna, az OEP csak 40 ezer támogatásban részesülőnek küldte ki az igénylő lapot, közülük pedig 29 ezren küldték vissza a nyomtatványt. Szakértők szerint a rendkívül bonyolult jogszabály sokakat megoldhatatlan helyzet elé állított. A beérkezett kérelmezők közül mindössze 19 ezren kaptak január 1-ig visszamenőlegesen kiegészítést, azt is leghamarabb áprilisban.

A kormány mantraszerűen ismételgetett mondatai a "családbarát adórendszerről" hamisak. Nem családbarát, hogy az egykulcsos adórendszer miatt rosszul járt édesanyák háromnegyede nem kapta meg jogos járandóságát, de az sem, hogy azok a szülők, akik 2011. július 15. után váltak szülővé, egyáltalán nem kapnak kompenzációt.

Az LMP arra kéri a kormányt, hogy ha már egy ennyire bonyolult, átláthatatlan rendszert hoztak létre, legalább tegyenek meg mindent azért, hogy a kismamák minél hamarabb és minél egyszerűbb eljárás keretében jussanak hozzá az elmaradt kompenzációhoz. Intézkedjenek, hogy a 2011. július 15-ét követően született gyermekek után is járjon kompenzáció. Fejezzék be a kapkodást, mert a családoknak stabil, kiszámítható támogatási rendszerre van szükségük ahhoz, hogy merjenek gyermeket vállalni.

Címkék: pártok- LMP

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 13:36, kedd | Belföld

1,7 százalékkal nőtt a GDP

A bruttó hazai termék (GDP), a gazdaság teljesítménye 2024 első negyedévében 1,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden első becslése alapján.

2024. Április 30. 08:30, kedd | Belföld

MÁV-Volán: május 1-jén ünnepnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok

Május elsején a vonatok az ünnepnapi menetrend szerint közlekednek, másnap már a megszokott munkanapi menetrend érvényes - tudatta a MÁV Zrt. kedden az MTI-vel.

2024. Április 30. 08:28, kedd | Belföld

Maruzsa Zoltán: cél a köznevelés digitalizációja

A kormány ebben a ciklusban a magyar köznevelés digitalizációját tűzte ki célul - jelentette ki a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára hétfőn Szolnokon.

2024. Április 30. 08:26, kedd | Belföld

Agrárminiszter: a brüsszeli elit feláldozta az európai gazdálkodókat a környezetvédelem oltárán

A brüsszeli elit feláldozta az európai gazdálkodókat a környezetvédelem oltárán, tehát alapvető változásra van szükség az uniós mezőgazdasági politikában, ami csak a jelenlegi brüsszeli elit leváltásával érhető el